(advertenties)
(advertentie)

Het UCLA Cannabis Research Initiative uit Los Angeles ontvangt een subsidie ​​van 3,9 miljoen dollar voor onderzoek naar de werking van terpenen in wiet bij pijn.

Diverse Amerikaanse onderzoeksinstituten, waar onder enkele overheidsinstellingen, hebben een subsidie ​​van 3,9 miljoen dollar (ca. 3,6 miljoen euro) toegekend aan de University of California in Los Angeles (UCLA).

De afdeling Cannabis Research Initiative van UCLA gaat het geld gebruiken om de rol van terpenen bij de pijnstillende eigenschappen van wiet te onderzoeken. De onderzoeksresultaten leiden hopelijk tot een afname van het gebruik van opioïde pijnstillers.

Het entourage effect

Ziva Cooper, onderzoeksdirecteur van het UCLA Cannabis Research Initiative, wil met de financiering het entourage-effect bestuderen. Dit effect houdt in dat cannabinoïden zoals THC en CBD met elkaar en andere bestanddelen zoals terpenen samenwerken. Deze samenwerking leidt tot een synergetisch effect; een meeropbrengst die ontstaat na het samengaan van alle werkzame stoffen in de cannabisplant.

Nadruk ligt op de terpenen myrceen en caryfylleen bestuderen. Die worden zowel met als zonder THC toegepast om te zien wat het effect is op pijn. De wetenschappers zijn vooral benieuwd of de twee terpenen de pijnstillende effecten van THC versterken, terwijl ze de geestverruimende eigenschappen ervan verminderen, zo valt te lezen in een persbericht. De terpenen worden ook afzonderlijk bekeken om te zien of ze op zichzelf pijn verminderen.


MEER LEZEN:


Overheid VS subsidieert mee

Drs. Cooper is een toonaangevende onderzoeker op het gebied van cannabis en pijn. Vorig jaar ontving de eerste onderzoeksdirecteur van het Cannabis Research Initiative ook al een overheidssubsidie. Die was afkomstig van het National Institutes of Health (NIH) en bedroeg 3,5 miljoen dollar. Deze financiering was bedoeld voor onderzoek naar verschillen tussen mannen en vrouwen bij de pijnstillende eigenschappen van cannabinoïden.

NIH, onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid, kende vorig jaar ook negen federale beurzen toe aan universiteiten voor een totaalbedrag van 3 miljoen dollar. Ook dit bedrag is voor onderzoeken naar verschillende bestanddelen in wiet en hun werking tegen pijn. En in 2017 ontving het Albert Einstein College of Medicine en Montefiore Health System in New York een onderzoekssubsidie ​​van 3,8 miljoen dollar voor een langetermijnonderzoek naar medicinale cannabis als vervanger voor opioïden.

Cooper wil graag meer bewijs voor de signalen dat bestanddelen in wiet “mogelijk effectieve opties hebben om pijn te beperken met minimale bijwerkingen”. Maar ze erkent ook dat er pas zekerheid komt als het tijd is voor placebo- gecontroleerde studies. Die zijn hard nodig om dit veelbelovende onderzoeksgebied te verkennen.

Hopelijk blijft de het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid dit gebied ondersteunen zodat er binnen afzienbare tijd meer klinisch wetenschappelijk bewijs komt voor de pijnstillende eigenschappen van wiet.

LEES OOK: Federale overheid VS gaat groot cannabisonderzoek doen