(advertenties)
(advertentie)

Zondag besloot de overheid om scholen en horeca voor ten minste 3 weken te sluiten. Ook coffeeshops moesten dicht. Patiënten die daar hun medicinale wiet halen leken gedupeerd. Gelukkig mogen coffeeshops weer open, mits zij uitsluitend als afhaalloket fungeren.

Zondag werden nieuwe maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus te remmen. Eén van de maatregelen is het tijdelijk sluiten van alle horeca, inclusief coffeeshops. Gevolg: een run op wiet voordat de coffeeshops zondagavond om 18.00 uur hun deuren moesten sluiten.

Coffeeshops blijven open

Dat was slecht nieuws voor veel patiënten die hun medicinale wiet in de coffeeshop halen. Gelukkig is de maatregel maandag aangepast en mogen coffeeshops weer open.

Het kabinet besloot namelijk dat voor coffeeshops dezelfde regels gelden als voor afhaalrestaurants. Zij mogen hun klanten weer bedienen, mits die de zaak daarna meteen verlaten.

Ook patiënten kunnen dus gewoon weer terecht in de coffeeshop voor cannabis, of knipafval om wietolie mee te maken.

LEES OOK: Medicinale cannabis en coronavirus: lees hier wat je moet weten

Burgemeesters in de bres

De teruggedraaide maatregel is grotendeels te danken aan diverse burgemeesters. Die drongen bij het kabinet aan op zo’n maatregel omdat zij vreesden voor een toename van illegale straathandel. Een onwenselijke situatie omdat straatdealers voor overlast zorgen en naast wiet vaak ook harddrugs verkopen.

De burgemeesters vroegen toestemming om coffeeshops te heropenen als verkooploketten. Het kabinet gaf gehoor aan deze wens.

De burgemeesters vroegen toestemming om coffeeshops te heropenen als verkooploketten. Het kabinet gaf gehoor aan deze wens. En nog snel ook. Snelle besluitvorming dus in het voordeel van de cannabisconsument. Ook dat is goed nieuws.

Bekijk de alternatieven

Het buitenkweekseizoen staat voor de deur. Kweek jij deze zomer je eigen medicijn? [Shutterstock/Ryan Melody]

Voor patiënten die baat hebben bij medicinale wiet zijn in Nederland een paar opties. Als je in aanmerking komt voor een recept van de huisarts kan je wiet krijgen via de apotheek. Daar zitten twee nadelen aan. Het wordt niet vergoed en de keuze in de apotheek is erg beperkt. Veel mensen wijken daarom uit naar een coffeeshop. Die heeft meer wietsoorten, maar er is minder controle op kwaliteit.

Wat overblijft is vertrouwen op stichtingen zoals Suver Nuver en SNSH. Deze organisaties overtreden bewust de wet om patiënten wietolie te verstrekken van farmaceutische kwaliteit.


LEES OOK: 


Wil je écht ultieme controle over medicinale wiet? Kweek het dan zelf.

Wil je écht ultieme controle over medicinale wiet? Kweek het dan zelf. Daar heb je de komende drie weken niet meteen wat aan. Maar wel op de lange termijn. En mocht zich nog eens een situatie voordoen als nu, dan kan je even voort. Bovendien is het de goedkoopste optie.

Zelf kweken kan tijdens het voorjaar en de zomer buiten. In het najaar en de winter kan je binnen kweken. Bijvoorbeeld in een kleine kweekkast zoals deze.

[Openingsfoto: Shutterstock/Luca Santilli]