(advertenties)
(advertentie)
Je komt dit aroma niet alleen in de cannabisplant, maar ook in 150 andere plantensoorten tegen. Terpineol is een van de in cannabissoorten meest voorkomende terpenen naast limoneen, myrceen en linalool. Terpenen zijn aromatische stoffen in cannabis die een wietsoort niet alleen een specifieke geur en smaak geven, maar ook bijdragen aan de medicinale werking van elke strain.

Terpineol

Terpenen bestaan in eerste instantie om aroma te creëren en een plant te laten geuren. En hoewel terpineol gewoon in de natuur voorkomt, wordt het ook vaak nagemaakt voor gebruik in cosmetica en voeding. Het aroma kan zelfs worden gefabriceerd vanuit een nog veel meer voorkomend terpeen uit cannabis, alfa-pineen. Zoals de naam al doet vermoeden (pine = den in het engels) staat pineen bekend om haar dennengeur en is het een ‘neefje’ van ter-pine-ol.

De overweldigende geur van terpeen-rijke cannabisplanten is vanuit een evolutionair oogpunt bekeken een afweermechanisme. Het is bedoeld om dieren en insecten weg te jagen die zich anders aan de bloemen van de plant te goed zouden doen. Toch is het voor mensen eerder een aantrekkelijke geur dan afwerend.

Aroma

Terpineol heeft van zichzelf een fleurig aroma dat lijkt op die van de tuinplant Sering (openingsfoto), klavertjes, citrus of soms zelfs appelbloesem. De stof smaakt wat naar mint en anijs, en het complexe aroma kan de reukzin verwarren en je zelfs laten denken dat je eucalyptus ruikt. Vaak zul je terpineol echter niet herkennen in de geur van wiet. Dat komt vooral omdat de terpeen vaak naast grote hoeveelheden pineen bestaat. Hierdoor overheerst de dennengeur van pineen het fleurige aroma dat terpineol afgeeft.

Terpineol kan zelfs als appelbloesem ruiken. Al herken je de geur vaak niet door andere in wietsoorten overheersende terpenen zoals pineen. [Foto: shutterstock/Vaclav Volrab]

Effect

Ze zijn dan wel bedoeld om aroma te creëren, terpenen bezitten daarnaast bijzonder sterke medicinale en therapeutische krachten. Terpineol is bijvoorbeeld een bewezen kalmerende stof. Het is samen met CBN een van de cannabinoïden en terpenen die bijdraagt aan het beroemde en beruchte couchlock-effect. Het vermoeide en verdovende effect waardoor je figuurlijk vastplakt aan de bank, dat vooral bij indica-wietplanten kan voorkomen. Perfect om mee te slapen dus.

Medicinale waarde

In 2000 werd door Karl-Franzens ontdekt dat terpineol een potente anti-oxidante werking heeft. Dit werd onderzocht bij het Institute of Pharmacology van de Universiteit van Graz in Oostenrijk, en hij concludeerde: “Terpineol en de essentiële olie toonden in tests variabele anti-oxidante activiteit.”

Een onderzoek dat in 2010 werd gepubliceerd in het Anticancer Research-journal liet wel heel bijzondere resultaten zien. Uit die studie blijkt terpineol namelijk tumor remmend te werken en op die manier kanker te bestrijden. Het bleek vooral bij patiënten met kleincellig longcarcinoom goed te werken.

Tenslotte bewees een onderzoekspublicatie in Chemico-Biological Interactions in juli 2016 dat terpineol ontstekingsremmend werkt en pijn vermindert. De studie werd uitgevoerd op muizen maar desondanks suggereren  wetenschappers dat terpineol een mogelijke toevoeging op de behandeling van fibromyalgie in mensen zou kunnen zijn. “We kunnen concluderen dat terpineol de hyperalgesie (verhoogde gevoeligheid voor pijn) in het chronisch pijnmodel verlaagt”, zeggen de onderzoekers.

Wietsoorten

De terpeen draagt bij aan een kalmerend en verdovend effect en komt dus vooral in indica-wietsoorten voor. Je vindt de stof dan ook in sterke indica-strains zoals Girl Scout Cookies, Jack Herer en OG Kush. Deze kweek je gemakkelijk zelf buiten of binnen in een compacte kweekkast zoals de onze, de Mediwietsite kweekkast.

[Openingsfoto: shutterstock/Marian Weyo]