(advertenties)
(advertentie)
Hoewel – vooral ernstig zieke – kinderen veel baat kunnen hebben bij medicinale cannabis, blijft het gebruik ervan door onze kleine medemensjes controversieel. Onderzoekers kwamen er echter achter dat de meeste kinderoncologen bereid zijn mediwiet voor te schrijven aan ernstig zieke kinderen – met bijvoorbeeld kanker.

Mediwiet voor kinderen

Niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben baat bij de medicinale werking van cannabis. Echter blijft het toedienen van cannabinoïde-medicijnen, THC én CBD, controversieel bij kids. Ondanks dat de ontdekker van THC, Dr. Raphael Mechoulam, z’n steun hiervoor al uitsprak. Reden genoeg voor Dr. Ananth en haar team om te onderzoeken hoe verschillende specialisten rondom kinderoncologie tegenover het gebruik van medicinale cannabis bij kinderen staan.

Hiervoor werd een enquête verstuurd naar 654 kinderoncologen in Illinois, Massachusetts en Washington; met vragen over het voorschrijven van mediwiet, kennis over cannabis, hun mening erover en hun grootste obstakels voor het voorschrijven ervan. Achterveertig procent van deze mensen vulde de enquête in; maar enkel vierenveertig procent (288 respondenten) werd meegenomen in de analyse.

Cannabis voor kinderen, een controversieel onderwerp in de gezondheidszorg. [Foto: shutterstock/Ambartsumian Valery]

Slecht geïnformeerd

Van de geanalyseerde respondenten bleek 33 procent daadwerkelijk cannabis te mogen voorschrijven (ETC artsen). Hiervan waren er 83 artsen uit Illinois en Massachusetts en 13 specialisten uit Washington, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar – tussen de 22 en 70 jaar.

Dertig procent van de respondenten ontving in de maand voorafgaand aan het onderzoek één of meer verzoeken voor mediwiet.

Echter was maar vijf procent van alle respondenten op de hoogte van de specifieke wietwetten in de eigen staat. Al waren de ETC artsen beter op de hoogte van het landelijke (federale) verbod op cannabis.

Cannabis bij kanker

Uit de onderzoeksanalyse bleek, gelukkig, dat liefst 92 procent van de respondenten bereid is kinderen met kanker te helpen aan medicinale wiet. ETC artsen bleken echter streng en indiceerden patiënten minder snel als geschikt voor het gebruik van medicinale cannabis; hetzij gerookt of de orale inname van wietolie tegen de kanker of symptomen ervan. Enkel twee procent gaf aan dat cannabis-therapie nóóit toepasselijk is bij kinderen.

Vierenveertig procent van de respondenten gaf aan dat het gebrek aan informatie rondom formules, potentie en dosering het grootste obstakel vormt voor het aanraden van medicinale cannabis. In feite weten de artsen er te weinig over om er gedegen advies over te geven; en doen dat vaak ook niet.

[Openingsfoto: shutterstock/Africa Studio]