(advertenties)
(advertentie)
Wat zijn we blij met Pendergast, die fouten maakt zodat andere kwekers die niet hoeven te maken. Hij verpestte na een moeilijke start nu finaal zijn eerste hydro-kweek ooit en besluit het roer écht om te gooien. Hij bouwde daarom een voorgroei-hok voor een tweede ronde, op kokos in plaats van water en met nieuwe genetica.

Kweekronde verpest?

Het einde van 2017 is in zicht als ik dit schrijf en zodra jullie dit lezen is 2018 al begonnen. Mijn goede voornemen is om fris te beginnen in 2018. Een nieuwe, tweede ronde. In het vorige verslag hebben jullie gezien dat ik te kampen had met tekorten en flink wat andere problemen. Sinds dat verslag ging het allemaal beter, maar deze week heb ik weer een domme fout gemaakt.

‘Hoe kan ik toch zo dom geweest zijn’, dacht ik bij mezelf toen ik het ontdekte. Het zit zo, soms ben ik bezig met het water op peil houden. Ik zorg dan dat de EC en de pH correct blijft en er genoeg water in het reservoir zit om de pomp en de verwarming te laten draaien. Vooral voor de staafverwarming is dit belangrijk, want als die niet in het water ligt gaat hij kapot.

Oeps, foutje!

Normaal gesproken controleer ik alles bij de dagelijkse ronde. De luchtvochtigheid, temperatuur, voeding, water, ventilatie, afzuiging – alles. Dit doe ik voor en nadat ik bij de meiden de kas in ga. Maar op deze dag maakte ik een héle stomme fout, die de hele kweek heeft beschadigd. Ik ben vergeten de pomp weer aan te sluiten nadat ik de waardes heb gecontroleerd.

Ik deed dit namelijk redelijk laat in de avond en de volgende dag moest ik vroeg naar het werk. Ik was ook pas later thuis, wat ervoor zorgde dat de planten urenlang geen water hebben gekregen. Op aarde of cocos zou dit een minder groot probleem zijn, maar op hydro is dit desastreus gebleken. Toen ik thuiskwam trof ik de planten onderuit gezakt aan met bladeren die niet meer te redden waren. Zoals je op de foto’s ziet zijn sommige bladeren totaal opgebrand en opgekruld.

Verbrand en opgekrulde bladeren, geen goed teken…

Het roer om

Omdat de ronde dus al niet lekker ging, en mijn enige goede planten er nu ook waardeloos bij staan heb ik besloten om helemaal opnieuw te beginnen. En zoals jullie misschien al hebben gelezen, gaan er ook meteen wat dingen veranderen. Zo heb ik op mijn werkkamer een voorgroeihokje gemaakt. Ik was al aan het kijken naar voorgroeitenten of kastjes, maar de maten zaten mij niet lekker. Het moest onopvallend blijven en een rare rent of een kastje dat geluid maakt wekt toch vragen op.

Onder zijn bureau ontdekte Pendergast de perfecte ruimte voor een voorgroei-hokje.

Toen ik aan het werk was op mijn werkkamer kwam ik erachter dat ik een vrij grote ruimte onder het bureau heb, wat eigenlijk als een soort opslagruimte dient voor kantoorspulletjes. Deze ruimte loopt tot de muur en voor de ruimte staat een lage kast; de ruimte was al vrij uit het zicht en bedekt dus. Zodoende kwam ik op het idee om híer een voorgroeihokje van te maken.

Verlichting voor voorgroeien kiezen

Ik heb de plek leeggemaakt en wat haakjes in de onderkant van het bureau geschroefd waar de TL-balken aan kunnen hangen. Ik heb gekozen voor TL-verlichting omdat de hoogte beperkt  is – ik heb namelijk maar zo een 50cm om mee te werken. TL moet je enorm dicht op de planten zetten, dus ik kan ermee optimaal gebruik maken van de hoogte.

HPS viel dus af – deze verlichting moet op een flinke afstand van de planten hangen – en ik wilde eigenlijk geen LED meer voor de groei. LED zorgt ervoor dat planten een stuk trager en erg compact groeien, het duurt dus even voor je genoeg ‘plantmateriaal’ hebt om in de bloei te gaan. Voor de bloei is LED overigens wel helemaal geschikt vind ik.

Voorgroei-hokje bouwen

Voorlopig hangen er twee TL-buizen boven de planten. Ik kan dit uitbreiden naar 6, maar wil eerst kijken hoe dit gaat.  Overigens kan je niet elke TL lamp gebruiken om wietplanten onder voor te groeien, hier lees je welke je wél kunt gebruiken.

Om het hok nu lichtdicht te maken heb ik een houten schot onder het bureau gezet. Dit schot dient tevens als bureaupoot, en sluit de hele ‘kamer’ af. De buitenkant van dit schot heb ik ingetaped met zwart-witfolie. Van een afstand valt het niet op en het laat geen licht door, precies zoals ik het wil hebben dus. Als deur heb ik wat overgebleven piepschuim gebruikt, wederom met zwart-wit folie beplakt. Dit isoleert ook een beetje en houdt de plantjes op zo’n 22-24 graden.

Nieuwe genetica

Bij Sensi Seeds zijn ze ook vrijgevig geweest. Ze hebben mij hun nieuwste strain aangeboden, genaamd Michka. Een pure sativa, een kruising tussen prachtige genen – waar ik helaas niks over mag zeggen. Op Mediwietsites grote zus CNNBS werd Michka al eens als Bud Babe besproken.

Omdat ik nu een voorgroeihokje heb durf ik de volle sativas wel aan. Dan kan ik ze toppen en trainen terwijl een andere ronde loopt af te bloeien. Sativa-dominante wietsoorten bloeien namelijk langer dan indicas of hybrides, iets wat je als een nadeel kan zien omdat je toch een bepaalde hoeveelheid cannabis per jaar nodig hebt. Ook kunnen sativa-wietplanten bij het omschakelen naar de bloeiperiode nog enorm de lucht inschieten, vergeleken met indica-dominante strains.

Bij aankomst van het pakketje was ik erg verrast, de zaden zagen er mooi donker, groot en dik uit. En na nog geen dag ontkiemen zijn alle zaadjes uitgekomen. Twee kleine dagen daarna waren de eerste lobblaadjes al te zien.

Huidige ronde blijft voorlopig

Deze dames zullen in smartpots komen te staan, met kokos als medium. Uiteraard zullen ze nog steeds de voeding van Mills krijgen. Totdat de smartpots binnen zijn en de Michka’s groot genoeg zijn zal ik de huidige ronde nog wel voortzetten. Puur uit nieuwsgierigheid en om ervan te leren.  Ik houd nog steeds alles bij, en nu de eerste kleine bloeiverschijnselen al te zien zijn wordt het misschien nog wel interessant.

De dames laten inmiddels de eerste tekenen van bloei zien.

De komende verslagen zullen dus een mix zijn van het groeihokje – de Michka’s – En het bloeihok, de Jack Herer’s. Op het moment dat de Michkas de Herers inhalen, vervang ik ze. Ondanks dat het allemaal niet meezit en deze ronde opgegeven is, blijven we frisse moed houden. Wie dingen wilt leren, wie dingen door wilt hebben, maakt weleens (grote) fouten. Om deze reden dus ook wederom de tabellen: