(advertenties)
(advertenties)
Eerder vergeleken wij indica- en sativa-dominante wietsoorten, waarna we inzoomden op de kweekeigenschappen en medicinale toepassingen van de kort maar krachtige indica-wietplanten. Nu bekijken we de medische voordelen en het gedrag in de kweekruimte van sativa-dominante wietsoorten eens van dichterbij.

Sativa-wietplanten

Alle strains behoren tot dezelfde familie, maar verschillen in hun kweekeigenschappen, uiterlijk, aroma (smaak én geur) en medicinale eigenschappen. Tegenwoordig is vaak sprake van gemixte wietsoorten – hybrides – maar de eigenschappen van cannabis zijn over het algemeen in twee hoofdcategorieën te verdelen: indica en sativa.

Indica-rassen komen oorspronkelijk van boven de evenaar – uit India, Pakistan en Afghanistan. Sativa’s daarentegen komen uit landen van rond de evenaar zoals Azië, delen van Amerika en Afrika. Door de afwijkende klimaten in deze gebieden zijn verschillen in indica- en sativa-soorten ontstaan, omdat deze planten zich aanpasten aan de plaatselijke omstandigheden.

Bouw

In tegenstelling tot indica-wietplanten, zijn sativa-dominante strains lang en smal en ook de topvorming in deze planten lijkt groter. Over bijna de hele tak lijkt namelijk bloemvorming te ontstaan, waar bij indica’s alleen de top van de tak en bij internodes een bloem lijkt te ontwikkelen. De dichtheid van sativa-toppen blijkt achteraf echter lager, waardoor de oogst zwaarder lijkt dan-ie uiteindelijk blijkt te wegen.

sativa wietblad vs indica wietblad

De dunne bladvingers van sativa’s zijn bedoeld om zo min mogelijk vocht eruit te laten verdampen. [Foto: shutterstock/hand draw]

De bladeren van sativa-dominante wietsoorten beschikken vaak over veel dunne bladvingers. In de natuur is dit bedoeld om te voorkomen dat er veel vocht uit de bladeren verdampt, gezien het vaak erg lang heet is in de gebieden waar deze soorten vandaan komen. Sativa-planten zijn dan ook minder gevoelig voor stress door hitte, maar hebben eerder last van te lage temperaturen.

De lange en tengere bouw van deze wietsoorten komt ook voort uit het klimaat waaruit deze zijn ontstaan. In Thailand, Cambodja en Mexico (waar veel pure sativa-soorten – landrassen – vandaan komen) is namelijk weinig verschil tussen het aantal uren daglicht in de zomer in vergelijking met de winter. Dat heeft gezorgd voor een ander kweekgedrag van sativa- in vergelijking met indica-dominante wietsoorten.

Groeifase sativa-planten

Veel planten – en cannabissoorten – gaan in de bloei als de dagen korter worden. In de natuur is dat hét teken dat de herfst in aantocht is; en voor die tijd moet er gebloeid zijn want dat is essentieel voor de voortplanting. In een kweekruimte schakel je daarom van 18 uur licht per dag over naar 12 uur om de bloei in gang te zetten. Sativa’s zijn door het ontbreken van een echte ‘herfst’ echter minder afhankelijk van lange nachten. Je kunt ze daarom al kort na het ontkiemen in de bloei zetten en hun groeiperiode verkorten.

sativa wietplanten in een veld

In de praktijk hoef je sativa-wietplanten nauwelijks voor te laten groeien. [Foto: shutterstock/Lucas Gojda] 

Deze ongevoeligheid voor dag- en nachtlengte zorg er namelijk voor dat de lengte van een sativa-plant tijdens de bloeifase nog enorm toeneemt. Een sativa-wietplant wordt vanaf dat deze in de bloei gaat nog met gemak 1,5 keer hoger; en kan indien ze op haar beloop wordt gelaten, hoogten tot wel 3,5 meter bereiken. Dit soort wietplanten kan daarom tot wel 75% van haar lengte in de bloeifase vergaren. Ter vergelijking: een indica-dominante wietsoort vergaart maar 20-50% van haar lengte in de bloeifase.

Lange bloeifase

Een korte voorgroeifase compenseert bovendien de langere bloeifase van sativa’s; vergeleken met indica-dominante wietplanten. Waar een indica al met 10 weken een lange bloeiperiode doorstaat, begínt het daar slechts voor haar verre zuster. Er bestaan dan ook sativa-soorten (zoals de originele amnesia) die tot wel 16 en soms zelfs 20 weken moeten bloeien. Maar gemiddeld heeft een commerciële sativa-wietsoort een bloeiperiode van zo’n 11 tot 12 weken. Omdat deze planten zo lang de tijd nemen hun toppen te ontwikkelen hebben ze vaak wel minder voeding nodig in vergelijking met indica’s.

Sativa-dominante strains (NYCDiesel, links) hebben over het algemeen luchtiger wiettoppen dan indica-dominante wietsoorten zoals de Notorious OG, rechts op de foto. [Foto: Redactie Mediwietsite]

Sativa kweken wordt niet altijd aangeraden voor onervaren kwekers, door haar neiging om te strekken en gevoeligheid voor lage temperaturen en andere stress. Met deze minicursus van onze zustersite CNNBS wordt het binnen kweken van sativa echter een koud kunstje voor elke beginner.

Medicinaal effect

Waar indica-wietsoorten hun uitwerking vooral vinden in het lichaam, is het effect van sativa-strains beter in het hoofd merkbaar. De verschillende uitwerking van deze rassen wordt bepaald door de aanwezigheid van verschillende terpenen, aromatische stoffen in de wietplant die in verschillende samenstellingen de diverse effecten van specifieke wietsoorten bepalen. Een veel in sativa-soorten aanwezig terpeen is limoneen, waardoor deze strains vaak exotische citrus-achtige fruitsmaakjes hebben.

sativa vs indica effect

Sativa-dominante planten hebben een meer opwekkende, mentale uitwerking en zijn daarom erg geschikt om overdag te gebruiken tegen depressie en neerslachtigheid. [Foto: shutterstock/CRIPOG]

De werking van indica-strains is misschien iets beter merkbaar in het lichaam, maar dat wilt niet zeggen dat sativa’s helemaal geen lichamelijke werking hebben en daarom niet te gebruiken zouden zijn tegen pijn. Sativa-planten hebben bevatten namelijk nog steeds THC, met haar pijnstillende werking.

Echter zorgt een sativa-terpenenprofiel ervoor dat het effect niet ontspannend, maar juist opwekkend is. Je valt er simpelweg niet zo snel van in slaap. Daarom zijn sativa-dominante wietplanten over het algemeen zeer goed geschikt voor overdag gebruik en tegen mentale problemen als (winter-)depressies en algemene neerslachtigheid.

Sativa-wietsoorten gebruiken

Niet alle psychische problemen zijn overigens goed met sativa-soorten te behandelen, gezien dergelijke wietsoorten angstgevoelens en paranoia kunnen opwekken of versterken. Het energieke en focus-verhogende effect van deze strains kan namelijk zeer overweldigend zijn. Indien dit het geval is en je tóch THC-rijke sativa-mediwiet wilt gebruiken, kun je deze ongewenste bijwerkingen met cannabidiol (CBD) tegengaan.

Het ideale gebruik van sativa is dus voor pijnstilling overdag, een creatief en opgewekt gevoel (bij neerslachtigheid) en het verlichten van stress en depressie-klachten. Specifieke wietsoorten die hier goed op aansluiten zijn Super Lemon Haze, Sour Diesel, Tangie en Durban Poison. Is het effect van sativa-soorten te heftig voor je kun je altijd nog verschillende wietsoorten mengen om perfect aan te sluiten op je persoonlijke behoefte.

[Openingsfoto: shutterstock/Joe Hamilton Photography]

 

(advertenties)