(advertenties)
(advertentie)
Pendergast z’n eerste hydro-kweekavontuur lijkt langzaam in het honderd te lopen. Er duiken problemen op, hij maakte wat beginnersfouten en oplossingen leverden nieuwe uitdagingen op. Na wat advies van experts te hebben gevraagd echter, lijkt onze hobbykweker zijn boeltje eindelijk weer op de rit te hebben.

Hulp gevraagd

Drama, drama, drama. Zo voelt het op het moment van schrijven.  Zoals jullie wellicht weten door het lezen van mijn vorige verslagen gaat mijn hydro-plannetje niet zoals gehoopt. Inmiddels heb ik gelukkig wel wat feedback gehad van meerdere ervaren kwekers.

Via een kennis van mij ben ik onder meer terecht gekomen bij de Facebook-groep  ‘Cannabis Strain Testing Project’. Ook heb ik enkele ervaren hydro kwekers weten te raadplegen. Voordat ik vertel hoe de afgelopen weken er voor mij hebben uitgezien, ga ik even in op wat mij verteld is door deze jongens.

Fout 1 gevonden

Mijn waardes zijn over het algemeen prima. Denk aan EC, pH, temperatuur en luchtvochtigheid. Veel mensen konden mij in eerste instantie dus ook niet helpen, omdat daar meestal de fouten liggen. En er zijn ook wel wat foutjes gemaakt, maar niks onomkeerbaars – hierover later meer.

Uiteindelijk kreeg ik één advies dat de doorslag gaf. Het advies was dat ik mijn druppelaars moest meten, omdat het leek alsof niet elke plant evenveel voeding kreeg. Daar was teveel verschil voor tussen de planten. Na een korte observatie bleek dus ook dat de grotere plantjes bijna 2 keer zoveel water kregen vergeleken met de kleinere plantjes. Hartstikke dom dus, dit verklaart meteen waarom de linker dames zo slecht gaan. Nu dit is opgelost gaat het ook een stukje beter met ze.

Aanvullend advies

Maar goed, advies twee was als volgt: zijn je lampen wel goed? Moet je geen andere LEDs of wellicht een HPS-lamp nemen? Hier was ik wat huiverig voor, mijn lampen hebben flink wat gekost en ik hoop dus ook dat ze gewoon goed zijn. Maar feit is wel dat onder andere lampen en met HPS alles een stuk beter ging.

Om deze reden heb ik besloten een apart zaadje op aarde te zetten en deze naast de andere plantjes in de kas te zetten. Advies drie was namelijk als volgt: probeer het opnieuw maar bewater spaarzamer op je Grodan. Grodan is het kleine start-plugje, gemaakt van steenwol. Dit plugje houdt enorm veel water vast. De meeste mensen bewateren daarom dus ook met de hand in de groeifase. Door het plantje met de hand te bewateren, onder dezelfde lamp, kan ik straks in één klap concluderen of het door de lamp komt of dat het door een overvloed aan water komt.

Links in de kast zette Pendergast een plantje op aarde neer.

Kweeksysteem veranderen

Hoe dan ook is het mij duidelijk dat mijn systeem veranderd moet worden. Ik twijfel nog tussen enkele opties:

  • Ik houd het druppel systeem, maar verander de potten.
  • Ik vervang het druppelsysteem door een Eb en Vloed tafel.
  • Of ik ga terug naar kokos als substraat, en kies daar een Eb- en vloed of druppelsysteem.

Eb en vloed is een systeem waarin je een bak hebt waar je plantenpotten in staan. Die bak laat je enkele keren per dag vollopen met water en de nodige voeding. Je planten zuigen dan het water via de onderkant op.

Voor de eerste twee opties wil ik eigenlijk gebruik maken van grotere Grodan blokken. Enkele kennissen uit de Verenigde Staten gebruiken die en zijn erg tevreden, maar in Nederland weet ik ze niet te vinden. Mocht iemand mij kunnen helpen, stuur me gerust een berichtje via mijn instagram of via PendergastMWS@Gmail.com.

Verder staat er op de planning dat er een klein hokje of tentje komt om in voor te groeien, onder een ander soort lamp. Het hok dat ik nu gebruik, met deze lampen, kan ik dan puur als bloeihok gebruiken. Zo kan ik bloeien en groeien tegelijkertijd, wat ook weer tijd scheelt, en de columns een stuk actiever maakt. Maar hierover komt later nog een apart verslag.

Goed, genoeg over wat kan komen, laten we maar eens gaan kijken naar wat er gebeurd is.

Nieuwe ‘problemen’

Vorige keer hadden we een aantal plantjes die ik eigenlijk al had opgegeven, een CalMag probleem en een hoogte-groei probleem. Nu hebben we herstellende plantjes, een ijzer probleem en overschot aan voeding. Laten we beginnen met het ijzerprobleem.

Wietplanten horen mooi groen te zijn en niet gelig van kleur

Het stofje ijzer zorgt ervoor dat je plant mooi groen blijft en er dus op de juiste manier de nodige fotosynthese kan plaatsvinden. Het stofje is dus enorm belangrijk voor de groei van de plant en haar hele levenscyclus. De meeste planten horen immers groen te zijn.

IJzer voor wietplanten

Ijzer is een immobiele stof, wat betekent dat de tekorten het eerst te zien zijn in de jonge delen van de plant, en het zich lastig verschuift van oude naar nieuwe bladeren. Calcium heeft hetzelfde gedrag in de plant, magnesium niet.

Ik vertel dit omdat ik vorige keer een magnesiumprobleem had. Ik dacht dus tot voor kort dat mijn gelige bladeren te wijten waren aan het oude magnesiumprobleem, maar ook de nieuwe bladeren bleven wat licht van kleur. Tevens waren de paarse steeltjes ook weg, dus ging ik er eigenlijk wel vanuit dat het magnesiumprobleem opgelost was. Maar waarom bleef mijn plant dan zo lichtgroen van kleur? Ijzer was de boosdoener.

Oplossing is het probleem

Om mijn magnesiumprobleem op te lossen heb ik mijn pH verhoogt naar boven de 6. Zoals ik vorige keer vertelde wordt magnesium dan beter opgenomen, maar ik wist niet dat ijzer juist níet goed werd opgenomen met zo een hoge pH.

Door het magnesium probleem op te lossen heb ik een ijzer probleem in de hand gewerkt! Ijzer wordt immers beter opgenomen bij een lage pH waarde, dus een pH waarde rond de 5.5. Hoe los ik dit op? Nou, we verlagen simpelweg de pH naar een wat ijzer vriendelijk zuurmilieu, ongeveer 5.5; en we voegen via het blad ijzer toe in de vorm van een spray. Na enkele dagen zag ik hier en daar al wat verbetering.

Verbrande bladpuntjes verraden dat Pendergast íets te hard van stapel liep met het verhogen van zijn EC-waarde

Om te zorgen dat de wortels alle stoffen goed konden opnemen heb ik het water ook een iets hogere temperatuur gegeven. Ik houd nu 20 graden aan en soms is het zelfs iets warmer. Omdat warm water minder zuurstof vasthoudt, heb ik er ook twee extra zuurstofstenen bijgedaan. Ik heb hetzelfde pompje gehouden, maar een tussenstukje op de pomp gezet zodat ik meer stenen kon toevoegen.

Ook heb ik laatst de EC wat omhoog gegooid, om het magnesiumprobleem te verhelpen. Dit bleek echter iets te veel van het goede, te zien aan de ietwat verbrande blaadjes, dus heb ik de EC vervolgens weer wat verlaagd.

Goed, verder heb ik niet gek veel meer te zeggen. Dus om het verhaal nog even compleet te maken de tabellen: