(advertenties)
(advertentie)
Het zit hem niet mee in z’n eerste hydro-kweekcyclus ooit. Verschillende planten in Pendergast z’n zelfgebouwde kweekkast verraadden tekorten en problemen met de kweekomstandigheden. Na het nodige crisismanagement lijken de planten langzaamaan de goede kant op te gaan, dus blijft onze hobbyist ondanks alles positief.

Terugblik

Ups-and-downs mensen, dat is het tot nu toe met m’n Hydro-ronde. Maar de aanhouder wint, denk ik. Even een terugblik, wat is er allemaal gebeurd? We hadden wat gekke bladeren, een hoge temperatuur, een twijfelachtige luchtvochtigheid maar de grootste fout: te veel water in het opstartplugje.

Nu gaan we de vierde week in en doen zich iets andere problemen voor. Laat ik beginnen met het goede nieuws: alle zes de planten leven nóg wel en in alle dames zit gelukkig ook nog groei. Bij drie van de zes dames zit het echter allemaal nog wat tegen.

We lopen ’t rijtje af

De dame links achterin heeft een pH probleem in de plug gok ik. Ik heb alle pluggen goed laten weken in een goede pH, dus het zou niet mogen zijn; maar ik zie geen andere verklaring voor haar gezondheid. Ik heb soortgelijke bladeren namelijk eerder gezien bij een te hoge pH.

pH geeft kort gezegd de zuurtegraad van je water aan. Lage pH-waarden zijn meer zuur dan hoge pH-waarden. Dit plantje zou dus een basische, niet zure plug hebben. De plant voor haar, links voorin, groeit héél traag. Deze heb ik min of meer opgegeven, maar zolang ze niet doodgaat blijft ze gewoon staan.

Madurodam en mooiere meiden

Dan hebben we ook nog de plant vooraan in de middelste rij. Zij groeit, maar blijft toch klein; het heeft wat weg van een miniatuur wietplantje. Dit verschijnsel kan je tegenkomen als de lampen te dicht op de planten hangen en het dus te heet wordt, maar met ledlampen lijkt me dit niet correct en de temperatuur is door heel de kas gelijk. Ook staan alle planten even ver van de lampen, dus puur theoretisch gezien zou je dit in enige vorm bij alle planten moeten zien als dit het probleem was.

Deze dame (midden-voor) groeit wel, maar blijft toch klein.

Zoals ook bij mensen het geval is, zijn sommige kinderen mooier dan de andere. Dat is in dit geval ook zo. De planten aan de rechterzijde en in het midden achterin zijn totaal anders dan die links staan. Veel voller, groter en gezonder uiteindelijk. Maar ook hier zag ik een probleempje.

Advies: CalMag

Omdat ik de vorige keer mijn EC (elektrische geleidbaarheid) van het voedingswater had verlaagd, wat dus neer komt op een lagere dosis voeding, kreeg ik een bepaald voedingstekort. Ik zag wat gele plekken vanbinnen het blad naar buiten spreiden, en ik zag dat de plantjes paarse steeltjes kregen. Het eerste wat me te binnen schoot was: ‘Magnesium tekort!’

Gele vlekken die vanuit de binnenkant van de bladeren naar buiten uit verschenen, wezen Pendergast op een mogelijk Magnesiumtekort.

Na de mensen bij Mills, waar ik de voeding van gebruik, te hebben geraadpleegd werd mijn eerste gedachte inderdaad bevestigd. Magnesium is een essentiële stof voor de plant, onmisbaar voor de fotosynthese. Dit probleem moest dus snel aangepakt worden!

Ik had gelukkig nog van een eerdere kweekcyclus een flesje CalMagXtra staan, dit is een combinatie van calcium en magnesium. Op aanraadde van Mills heb ik het voedingsvat vervangen door enkel water en CalMagXtra.

Ik hield een EC-waarde aan van 1.6 en een pH van 6.2, omdat magnesium en calcium boven een pH-waarde van 6.0 pas echt goed worden opgenomen. Calcium en Magnesium worden dus beter opgenomen bij een minder zure omgeving, dus een hogere pH-waarde.

Situatie stabiel

Na enkele dagen zag ik al wat verbetering. De planten werden wat ‘sterker’ en de paarse steeltjes verdwenen, ook leek het blad wat bij te kleuren. Omdat ik niet te lang wil voor groeien heb ik besloten een deel van het vat leeg te pompen, wat voor mij heel simpel te doen is.

Ik heb namelijk opzettelijk twee tuinslang-koppelingen gebruikt, één op de pomp en één op de voedingsslang zelf. Zo kan ik dus makkelijk de pomp gebruiken om het vat te legen. Ik heb het vat vervolgens weer gevuld met vers water en de normale voeding van Mills, de A+B tot een EC-Waarde van 1.6. Ook is de pH weer terug naar een stabiele 5.8.

Het kan zeker geen kwaad zo nu en dan je complete vat te verversen; sommige voedingsstoffen neemt de plant immers beter of meer op. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld magnesium, ‘op’ of ‘uitgeput’ zijn terwijl je nog wel voeding in de bak ziet zitten; en je EC -waarde gelijk blijft omdat de plant natuurlijk ook water opneemt, en het waterniveau dus daalt.

Gelukkig stabiliseerde ook weer de zuurtegraad in het voedingswater

Strek stimulatie

Om terug te gaan naar hoe ik hierboven de alinea begon, heb ik twee redenen om de planten niet te lang in de groeifase te laten. Allereerst is dit een ronde onder LED-verlichting, de planten zien er misschien erg klein uit en toegegeven, ze zijn zeker niet hoog. Maar ik merk wel al dat de planten bezig zijn met de ontwikkeling van de nodes.

De nodes ontwikkelen zich extreem dicht op elkaar bij deze planten

Plantengroei vindt dus heel compact plaats onder deze lampen, iets wat je met HPS minder hebt naar mijn idee. Mijn vermoeden is dus ook dat zodra de planten hun bloeihormoon gaan aanmaken, de strek er pas inkomt. Dit gaat samen met reden twee: het zijn 50% sativa planten.  Ze zullen dus nog wel een stukje doorgroeien (sativa-planten vergaren 50-80 procent van hun uiteindelijke lengte in de bloeifase) en ik heb helaas geen twee meter hoogte. Ik wil ze eigenlijk niet veel hoger hebben dan een meter maximaal.

Nu we week vier van het voorgroeien ingaan heb ik dus ook besloten om ze op 12/12 te gooien. De planten krijgen nu dus net zo lang licht als dat ze in het donker staan en dat geeft ze het teken om in de bloei te gaan. Ik houd de groeistand op de lamp wel aan tot ik top-ontwikkeling zie, ook houd ik tot dan hetzelfde voedingspatroon aan.

De cijfers

Dan nemen we nog even een kijkje naar de tabellen, om alles mooi en overzichtelijk weer te geven. Hierin staat alle data verwerkt waarmee de voortgang van de planten kan worden bijgehouden:

Conclusie

De kweek lijkt tot nu toe niet geheel foutloos te gaan, dat moet ik toegeven. Maar ik zie dit als een experiment en een oefenfase, een verslag waarin alles goed gaat is ook niet echt heel leerzaam. Ik ben allang blij dat ik enigszins weet wat er fout gaat. Toch denk ik af en toe weleens na over de ‘simpelheid’ (met alle respect natuurlijk) van het biologisch op aarde kweken onder de zon, als ik oude foto’s als deze hieronder tegenkom.