(advertenties)
(advertentie)
Mr. Kush kan z’n geluk niet op, eindelijk komt de oogst dichterbij. Hij ziet het vooral aan de trichomen waarvan er steeds meer melkachtig kleuren, maar ook aan de prachtige herfstkleuren waarop z’n planten hem trakteren. Tijd om de boel bij onze kweekverslaggever weer eens van dichtbij te bekijken.

Eind in zicht

Jaaaaaa! Ik ben zo verdraaid blij lieve mensen. Wekenlang wordt ik al getergd door de heerlijke geur van de steeds dikker wordende Kosher Kush x Tangie-toppen in m’n Mediwietsite kweekkastje. Nu, na ongeveer 8-9 weken bloeien is het einde dan toch echt in zicht. De kans is reëel dat ik zo vroeg als volgende week al m’n planten kan beginnen te oogsten.

Dat kan ik bepalen door simpelweg alleen al naar de planten te kijken. Gezien ik me netjes aan een ‘flush’-periode houd van twee tot drie weken, zullen in de laatste weken van de bloei de bladeren vergelen (of bruin/paars worden in dit geval) en uiteindelijk afvallen. Dit is een teken dat er niet teveel voeding in de planten achterblijft en dat ze nu nog haar best doet zoveel mogelijk bladgroen (chlorofyl) om te zetten in suikers voor de ontwikkeling van de werkzame stoffen in wiet: terpenen en cannabinoïden.

Trichomen

Die werkzame stoffen worden aangemaakt in de harskliertjes op de wiettoppen, de trichomen. Dat de planten klaar zijn om te oogsten is daarom ook hieraan te zien. Indien je een microscoopje gebruikt of een speciale lens voor je camera tenminste, want de bolletjes zijn minuscuul en met het blote daarom nauwelijks goed te bekijken.

Hierboven zie je m’n deels gebleekte wiettop, waarbij je direct ziet dat op dat deel van de plant de trichomen allemaal transparant zijn. Hier zullen dus ook geen werkzame stoffen in voorkomen straks. Verder naar onder op de top, waar ze wel de juiste kleur heeft, zie je dat een aantal trichomen melkachtig is in plaats van transparant. Hier en daar vind je ook een amberkleurige, wat aangeeft dat de plant zo goed als klaar is om te oogsten. Ik wacht nog even tot er meer trichomen melkachtig kleuren om te oogsten op het punt van de optimale potentie.

 

 

Wietfoto’s

Ze maken vind ik maar een rotwerk, aangezien ik net zo’n vaste hand heb als Michael J. Fox (sorry Parkinsonners), maar ernaar kijken is geweldig. Deze wietfoto’s zien er overigens half niet zo mooi uit als dat de toppen in het echt doen. Tot nu toe vind ik deze soort – van de paar die ik eerder kweekte – absoluut het meest esthetisch ontwikkelen, met haar compacte toppen en prachtige kleuren:

De ‘hoofdtop’, op de horizontaal gelegen streber na dan.

De horizontaal gelegen streber blíjft zich namelijk onvermoeid door ontwikkelen.

Andere topjes zijn minder dik, maar wel mooi gevormd.

De plant die de meeste mannelijke stuifmeel-‘balletjes’ aanmaakte heeft nog de luchtigste topjes, maar kan ik ook niet over klagen

Mr. Kush-plant op TV?

Overigens kreeg ik van Ruben van de Redactie een verzoek doorgespeeld waar ik graag gehoor aan geef. Hij gaat namens Mediwietsite en CNNBS.nl op TV een flitscursus wiet kweken voor beginners geven en wilde laten zien hoe je een plant oogst. Omdat de mijne nu bíjna oogstklaar zijn – en ik er zelf niet voor op beeld hoef – mag hij er één komen ophalen om op televisie te oogsten. Scheelt mij weer werk én we dragen zo wat bij aan de educatie van Nederland ;) Of en wanneer het wordt uitgezonden is nog niet bekend, maar daar zal hij vast en zeker nog op terugkomen.