(advertenties)
(advertentie)
Vol goede moed startte Mediwietforum-lid Pendergast twee weken terug zijn kweekverslagen op Mediwietsite. Maar door wat hindernissen valt het tot nu toe allemaal nog wat tegen in deze hobbykweker z’n zelfgebouwde kweekkast. Voor dit tweede verslag mocht hij dus flink aan de bak en zoekt hij (de) problemen in z’n hok.

Waterlanders

Ik moet helaas mededelen dat het allemaal niet zo goed ging als ik had verwacht. In het begin leek alles goed te gaan en de plantjes staken vrolijk hun kopje boven, maar al gauw lieten enkele dames rare bladeren zien. Dit kan natuurlijk wel vaker gebeuren, het is en blijft de natuur en lang niet alles is symmetrisch en mooi. Eigenlijk is bijna niks dat, dus ik maakte me niet gek veel zorgen.

Naast de rare bladeren begaf mijn tijdklok het ook nog eens, wat resulteerde in te veel water omdat de klok niet wilde doortikken. Ik gaf ook van mezelf al te veel water, dus het was dubbelop veel water. Gelukkig kwam ik hier al snel achter, maar het geluk stond helaas nog steeds niet aan mijn zijde want hierna kapte mijn pomp er juist mee, wat resulteerde in GEEN water. Helaas helaas, de plantjes hebben dus al wat stress gehad.

Voeden en meten

Het is nog vroeg in hun levensfase dus ik hoop de plantjes nog te kunnen redden. Ik ben in ieder geval gestart met de A+B voeding van Mills Nutrients in de hoop dat dat ze wat aansterkt. Hiervoor gaf ik namelijk alleen de start-voeding.

Inmiddels is Pendergast van startvoeding overgestapt naar A+B voeding van Mills Nutrients

Omdat de plantjes dus ook kleiner zijn dan ze zouden moeten zijn na 1 week, heb ik de EC ook iets verlaagd. EC staat voor de elektrische geleidbaarheid van een vloeistof, dus eigenlijk de voedingswaarde. Alles hierover lees je op Mediwietsites grote zus: CNNBS.nl.De EC is bij alle waterbeurten nu 1.1 en de pH (zuurtegraad) is bij alle waterbeurten 5.8. De watertemperatuur blijft tussen de 17 en de 19 voorlopig en het zuurstofsteentje in de watertank houdt de boel een beetje in beweging.

Een bijkomend probleempje is dat ik een thermo- en hygrometer had besteld, maar na enkele weken is deze helaas nog steeds niet binnengekomen. Ik beschik over een thermo-gun en 2 losse thermostaten, dus de temperatuur was gelukkig tot nu toe wel altijd goed te controleren.

Hoge temperatuur

Volgens de theorie is de temperatuur wat aan de hoge kant, namelijk een graad of 27/28. Maar in alle eerlijkheid heb ik weleens hogere temperaturen in kassen gehad waar de planten het prima deden. Ook omdat ik deze temperatuur goed kon aanhouden en ik later CO2 wil toevoegen, leek me dit geen probleem de eerste paar weken.

Tevens heb ik opgemerkt dat een hoge temperatuur met HPS-verlichting om de één of andere reden veel sneller kwaad kan dan een hogere temperatuur met LED. Dus al met al maakte ik me niet gek veel zorgen om de temperatuur, gezien ik LED in m’n hok heb hangen. Toch, om alles maar volgens het boekje te doen en zoveel mogelijk verstorende factoren te kunnen uitsluiten. heb ik de temperatuur naar een wat vriendelijkere 25/26 graden Celsius gebracht.

Luchtvochtigheid checken

Terwijl de temperatuur verantwoord en gecontroleerd was, bleef de luchtvochtigheid met gebrek aan de hygrometer gokken. We zijn er gelukkig vroeg bij en in de eerste periode heb ik nog nooit last gehad met welke luchtvochtigheid dan ook. Toch, uit voorzorg en omdat Hydro voor mij een totaal andere wereld is, heb ik bij de dierenzaak een terrarium luchtvochtigheids- en temperatuurmeter gehaald.

Die in de kweekkast precies aangeven hoe warm en vochtig het daar is

Deze metertjes zijn analoog en erg precies, omdat de dieren waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn soms speciale temperaturen en vochtigheidsgraden nodig hebben. Het vochtigheidsmetertje steekt rond de 50 procent als ik de lucht ontvochtig en 70 als ik de lucht niet ontvochtig. Beide kunnen in principe wel, dus hier maak ik me ook niet al te druk over.

Problemen zoeken

Nu hoor ik het jullie al zeggen, ‘maar Pendergast, als je overal zo zeker en koppig over bent, wat is dan wél het probleem?’ Wat wél het probleem is, dames en heren, is dat ik te veel water heb gegeven zoals ik bovenaan deze tekst vermeld. Hydro-kweken is nieuw voor mij en de steenwol pluggen ook. Zoals je op de foto kunt zien komen er wel wortels uit het plantje, maar misschien dat de steenwolpluggen zoveel water vasthouden dat de wortels een beetje verstikken.

Zo te zien maken Pendergast z’n plantjes te weinig wortels aan.

Om dit op te lossen heb ik de watertoevoer moeten verminderen door middel van fijnere druppelmonden. Ook heb ik betere, betrouwbare tijdschakelaars gekocht die per minuut aan- en uit kunnen. Het plan is nu om véél minder water te geven. Zodoende hoop ik dat de plantjes deze week bijkomen en weer vrolijk willen groeien.

CO2 toevoegen aan wietplanten

Om dit verder te stimuleren heb ik een CO2-zak gehaald. Planten leven voornamelijk op water, koolstofdioxide (CO2) en licht. Gezien ik de watersituatie heb verbeterd, het licht onder controle heb en in een gesloten systeem werk, kan het volgens mij alleen positief uitpakken door een hoeveelheid CO2 aan de kast toe te voegen.

Ik heb de zak boven de planten gehangen, want de CO2 is zwaarder dan normale lucht; het zakt dus naar beneden langs de planten. Door het toevoegen van de CO2 kan mijn temperatuur ook weer terug naar de +- 28 graden die voor mij makkelijker te behouden is. Door het toevoegen van CO2 kunnen je planten soms wel tot 5 graden temperatuursverhoging verdragen. Houd er echter wel rekening mee dat de planten ook iets meer water en voeding verbruiken als ze meer CO2 krijgen.

Kweekdata

Om de gehele voortgang van m’n planten goed te kunnen bijhouden heb ik enkele tabellen gemaakt, die ik ook elke twee weken in mijn verslagen met jullie zal delen. De tabel spreekt voor zich, dus ik plemp ze hieronder neer:

 *pH hoog is de hoogst gemeten pH, pH laag de laagst gemeten pH. Dit betekent niet dat de planten ook daadwerkelijk deze pH krijgen. pH loopt per dag iets op, dus je zuurt af tot die stabiel blijft. En je geeft water wanneer de pH correct is.

Voortgang

Het minder water geven is redelijk succesvol gebleken! Ik schreef het eerste deel van dit verslag al een aantal dagen eerder. Nu, een paar dagen later, lijken drie dames het weer naar hun zin te hebben. Twee blijven nog wat kleiner, maar die trekken wellicht nog bij. De laatste doet het helaas nog steeds niet lekker, nu kan er altijd ééntje uitvallen, voor mij is dat niet erg. Ik hoop dat ze bijtrekt, maar als dat niet lukt heb ik er ook vrede mee.

De esthetiek van deze plant verraadt dat het nu wat beter gaat in het hok.

Al met al heb ik een wat lastig begin van de Hydro ronde. Maar gelukkig is cannabis een erg vergevingsgezind plantje dat goed tegen een stootje kan, dus we gaan zien of ze erbovenop komen. Hoe dan ook beloof ik dat het volgende verslag vrolijkere, gezondere plantjes bevat. Hopelijk ook deze dames.