(advertenties)
(advertentie)
Als tiener rookte Pendergast weleens joints voor de lol, maar tegenwoordig enkel tegen de pijn. Zijn mediwiet kweekt hij het liefst zelf en deelt hij met hulpbehoevende mensen in zijn directe omgeving. In zijn introductiestuk vertelt hij meer over zichzelf en bouwt hij z’n kweekkast, waarover wij voortaan elke twee weken een nieuwe update krijgen.

Pendergast

Laat ik beginnen met mezelf voor te stellen. Mijn naam is Pendergast en ik ga cannabis kweken. Mijn voortgang houd ik bij op Mediwietsite, met de bedoeling om vooral mezelf beter te leren hoe je medicinale cannabis kweekt. Het begon voor mij allemaal toen ik als kleine jongen naar Bob Marley luisterde en de wereldberoemde tekst ‘don’t worry about a thing, ‘cause every little thing is gonna be alright’ voor het eerst hoorde. Op 12-jarige leeftijd kwam bij mij de gedachte nog niet op om cannabis te kweken, maar ik weet zeker dat het toen begon te spelen.

Enkele jaren later, wat verderop in de puberteit, begon ik te experimenteren met cannabis. Na vele blunts, joints, goede én slechte ervaringen met ons wonderkruid moet ik eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig niet voor m’n lol blow. Sporadisch eet ik nog wat van een edible, maar toen ik de vorige keer een hap teveel van m’n homemade cannabis-boterkoek had genomen, dacht ik dat ik gestorven was en bij God in de wachtkamer zat voor een intakegesprek bij de hemel. Sindsdien heb ik weinig eetlust gehad voor edibles, ofwel eetbare vormen van wiet – of überhaupt recreatief cannabisgebruik.

Vroeger gebruikte Pendergast nog wel cannabis recreatief, maar tegenwoordig alleen om medicinale redenen. [Foto: shutterstock/Israel Patterson]

Caregiver

Sinds een paar jaar gebruik ik wel cannabis wegens medische redenen. Als ik in de avond thuiskom rook ik een klein jointje om beter in te slapen en gebruik ik verdunde wietolie of een heel lichte edible. Dit voornamelijk tegen de pijn in mijn onderrug die uitschiet naar m’n benen, veroorzaakt door een vorm van scoliose.

M’n medicinale wiet kweek ik het liefst zelf, en tegenwoordig niet alleen vóór mezelf – want ik gebruik maar weinig. In mijn directe omgeving zijn echter een paar mensen zeer ernstig ziek (geweest), waarbij ik gelukkig een druppeltje aan de behandeling kon/kan bijdragen in plaats van lijdzaam toekijken. Toch kweek ik voornamelijk cannabis omdat ik het gewoon erg leuk vind om te doen.

Kweekeisen

Omdat ik dus voornamelijk voor medicinale doeleinden cannabis ga kweken, zijn er een paar (zelf gestelde) eisen waar ik aan wil voldoen. Allereerst moet het natuurlijk om schone wiet gaan. En hoewel ik buiten kweken erg leuk vind, vind ik ons klimaat minder geschikt om mediwiet te kweken. Denk aan bedreigingen als toprot, meeldauw en ongedierte. Uiteraard kan je dit ook bij een binnen kweek krijgen, maar binnen heb je het klimaat en de omgevingsfactoren grotendeels zelf in de hand.

Een andere eis is dat ik een constante kwaliteit wil behouden. Elke oogst moet in kwaliteit enigszins vergelijkbaar zijn. Dit is dan ook de reden dat ik kies om op hydrocultuur (direct in water, waarover later meer) en niet op substraat (bijvoorbeeld aarde of kokos) te kweken. Niet alleen is hydrocultuur minder vatbaar voor ongedierte, ook heb je geen problemen met de natuurlijke verschillen tussen diverse batches substraat en kan je makkelijker regelen wat de plant precies toegediend krijgt.

Een kar vol materiaal om straks om te toveren in een volledig functionerende kweekkast

Daarbij werd ik dat gesjouw met aarde zat en zullen m’n buren raar opkijken als ik om de 10 weken zakken aarde naar binnen til. We moeten voorzichtig blijven nu onze (voor sommigen noodzakelijke) hobby nog niet legaal is. M’n omgeving weet wel dat ik cannabis gebruik voor medische doelen, maar iedereen vertellen dat je een kweekhok hebt is geen slim idee.

Binnenkweek voorbereiden

Ik zal werken met de nieuwe zaden uit Sensi Seeds’ Redux-serie, de Jack Herer zaden om specifiek te zijn. Deze plant is een 50% Sativa en 50% Indica-soort, met een bloeitijd van 50-70 dagen. De zes dames zullen onder meerdere HansPanel LED-lampen komen te staan met een totaal vermogen van 540 Watt.

Als voedingsbron heb ik gekozen voor Mills-Nutrients. Ik heb veel rondgezocht naar goede voeding en van Mills hoorde ik uitstekende verhalen, dus besloot ik voor dit Nederlandse merk te gaan..

Voordat we de zaadjes kunnen ontkiemen moet er echter eerst een kweekkast worden gebouwd. Precies, ik heb besloten om zélf een kast te maken voor ongeveer zes planten. De buitenmaten worden 150cm breed, 90cm diep en 200cm hoog. Alles wordt geïsoleerd met piepschuim, gips, folie en hout.

Kweekkast bouwen

We beginnen met het maken van de achterwand. Dit is de wand die er als eerste ingaat. Ik heb voor 150 centimeter gekozen, puur om de reden omdat dat nou eenmaal de ruimte is die ik had. Mocht je nou groter kunnen, dan zou ik voor 180cm gaan. Gipsplaten zijn over het algemeen 60 centimeter breed, dus dit is dan een makkelijke maat (3x 60cm = 180cm).

De zijpanelen zijn bij mij 90 centimeter breed, dit is anderhalve gipsplaat per kant. Dus 3 gipsplaten voor 1 zijpaneel.  Ook is 90 centimeter – een armlengte – een makkelijke maat, zo kan je altijd bij je planten en is het snoeien et cetera veel makkelijker. Als je op aarde kweekt kan je potten verschuiven en dan kun je makkelijker een diepere maat nemen. Op hydro is dat wat lastiger, gezien de potten door de bodem gaan, vol water zitten, en dus niet veel kunnen verschuiven.

Net zoals bij de achterwand, en eigenlijk elke wand, worden de zijkanten uiteindelijk ook compleet geïsoleerd met een geraamte van hout, opgevuld door piepschuim, bedekt met luchtdichte folie, beplaat met gipsplaat en nog eens bedekt met lichtreflecterend zwart-wit folie. Ducttape geeft zo’n zooitje in de tent, dus ik heb ervoor gekozen het licht-reflecterende folie om de gipsplaten heen te binden en op de achterkant strak vast te tapen. Dan kan de tape niet loslaten en is er alsnog een goede lichtspreiding.

Indeling kweekkast

Op 60 centimeter hoogte van de vloer komt een dwarsbalk. Hierop komt een houten plaat die de plantenbakken zal dragen, onder deze plaat komt het voedingsvat. Bij dit project is ervoor gekozen om eerst alleen de buitenkanten te doen, zodat je de zijwanden, de achterwand en het plafond aan elkaar kan schroeven vanaf de binnenwand.

Nu eindelijk de binnenkant af is gemaakt kunnen we beginnen met de inrichting. De 3 HansPanel ledlampen van 180 watt moeten worden opgehangen. Hiervoor heb ik stalen kettingen gebruikt, die zijn na elke kweek weer makkelijk schoon te maken en kan je met gebruik van kabelbinders makkelijk in hoogte verstellen.

Ik heb de bakken zo neergezet dat tussen elke bak ongeveer dezelfde ruimte zit, en dat er ruimte is voor 2 stille ventilatoren in de ruimte voor de nodige luchtcirculatie. Om te voorkomen dat de ventilatoren vochtige en koelere lucht aanzuigen van de wortels, zijn de ventilatoren aangesloten op een aparte luchtkamer door middel van luchtslangen. De ventilatoren blazen dus, als alles goed gaat, gefilterde, warmere, niet té vochtige lucht in het bladerdek van de wietplanten.

Twee ventilatoren op de grond zuigen warmere lucht uit een aparte kamer in het bladerdek van de planten

Klaar voor de start…

In elke plantenbak is inmiddels een wanddoorvoer gemaakt, met een slang die het water weer terugvoert naar het voedingsvat. In het voedingsvat zit een kleine water-verwarmer, die het water rond de 18 graden houdt en een luchtpomp die zorgt voor extra zuurstof in het voedingswater.

Een wirwar aan slangen zorgt voor de juiste aan- en afvoer van water en voedingsstoffen naar en van elke plantenbak

De verwarming van de kast is brandveilig op een dubbele thermostaat geïnstalleerd, alle elektra is eveneens brandveilig aangesloten. Ook is alles nu lichtdicht, de temperatuur is getest en de circulatie verloopt zonder problemen. Kortom, we kunnen beginnen!

Pendergast z’n zaadjes zijn uitgekomen en hij is nu écht klaar voor de start

De zaadjes heb ik volgens de al eerder gepubliceerde methode van Bio Bertje ontkiemt in een koffiefilter. Hierbij zijn binnen drie dagen zes van de acht zaadjes uitgekomen. Nu ze allemaal een klein worteltje hebben kunnen de dames de plugjes in en is het wachten op de blaadjes! Dit alles zien jullie hopelijk over twee weken als ik m’n vervolg deel op dit introductiestuk. Ik weet dat ik veel meer planten kan kweken op dit oppervlakte maar nogmaals, ik kweek voor medische klachten en de lol van het kweken zelf. Ik hoef niet per sé een cannabis-fabriek, haha! Oh ja, leuke foto’s van m’n kweek en andere cannabis-gerelateerde zaken deel ik ook op m’n instagram: