(advertenties)
(advertentie)
Er is altijd wat te doen in huize Kush. Na eerder al een licht verbleekte top omlaag te hebben getrokken, bleken namelijk meer toppen dit probleem te krijgen. Gelukkig lost onze hobbykweker dit met wat buigen en trekken snel op en blijken ook de kleine aanpassingen in de klimaatbeheersing inmiddels ook hun vruchten af te werpen.

Temperatuur onder controle

De thermometer blijkt een erg handige aanvulling in mijn Mediwietsite kweekkast. Deze in combinatie met de keramische verwarmer náást de kast maakt dat ik nu eindelijk het klimaat redelijk onder controle heb. Ik zorg ervoor dat de ruimte waarin de kweekkast staat zo’n 21 tot 22 graden is, zodat het binnen de kweekkast kan oplopen tot een graad of 27 Celsius.

Uiteraard laat ik niet de hele dag de verwarmer aanstaan, ik heb ook andere zaken waaraan ik geld wil uitgeven naast m’n elektriciteitsrekening. Het is dus nog even zoeken naar het juiste regime, want nu kan de temperatuur soms nog dalen tot onder de 20 en oplopen tot boven de 27. Idealiter zorg ik dat het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur kleiner wordt, en ik de boel nog stabieler krijg.

Hoe kleiner de verschillen en stabieler het klimaat, des te minder stress voor m’n dames. Niet dat ze de normale schommelingen niet kunnen hebben, ze zijn tenslotte afkomstig uit de ruige natuur waarbij het ’s nachts simpelweg kouder is dan overdag. Toch zullen ze beter ontwikkelen bij minder extreme omstandigheden dan die ik nu heb.

Bleke wiettoppen

Mijn verslag van vorige week eindigde ik met een korte noot over de wiettop in het midden van de kweekkast. Deze zou te dicht op de lamp zitten, op het punt waar de lichtbundel het sterkst is, waardoor de top wat bleek werd. Dit is een soort mechanisme van de plant om te beschermen tegen verbranding. Ik trok deze top wat omlaag met ijzerdraad en klaar, dacht ik.

Dit licht verbleekte topje trok Mr. Kush eerder al iets omlaag in de kast

Wat schept mijn verbazing, is dat meer toppen rondom dit midden het zwaar hebben met de lichtstraling. Zoals ik eerder aangaf zou de lamp eigenlijk nog iets hoger moeten hangen, maar ik dacht het wel te kunnen managen zo. Om ervoor te zorgen dat het nu niet erger wordt en ik de lamp alsnog hoger moet hangen, waardoor lager gelegen toppen misschien te weinig licht krijgen, heb ik besloten nog wat takken te buigen. Maar daarmee bedoel ik ook écht buigen.

 

Om te beginnen pakte ik de tak die er het ‘ergst aan toe was’ en boog deze linksom naar beneden, richting een open vlakte middenin het kweekoppervlakte. Deze heb ik niet direct vastgezet, maar er een gewichtje aan gehangen. Hiermee was het grootste probleem opgelost, maar nog niet alle toppen stonden zo veilig. Hier en daar een klein stukje geïsoleerd ijzerdraad was echter genoeg om de te hoge takken uit de heftige straling van de lamp te trekken.

Zo moet het goed gaan, denkt Mr. Kush

Wel of niet flushen?

Het feit is dat de planten nu een week of zes in de bloei staan. Volgens de leverancier van deze Amsterdam Genetics-zaden duurt de bloeiperiode van de Kosher Kush x Tangie-planten in totaal 9 tot 10 weken. Een simpele rekensom brengt mij tot de conclusie dat ze nu daarom nog zo’n drie tot vier weken staan te bloeien.

Volgens de zadenmaker kan het nog zo drie tot vier weken duren voor deze top klaar is met bloeien.

Ik ben een absolute fan van op tijd spoelen, maar dit is echt nog te vroeg. De bedoeling is dat je zo’n twee tot drie weken voor de oogst volledig stopt met voeding geven, maar enkel nog water aan de planten geeft.  Zo kan overtollige voeding worden opgenomen en haalt de plant de laatste beetjes ook nog eens uit haar bladeren. Ze worden dan geel en vallen af, dat is de ideale situatie waar ik naar streef.

Deze planten krijgen daarom de komende week sowieso nog één of twee keer voeding, gezien ik dit nu om de drie dagen toedien. Volgende week zal ik het opnieuw beoordelen en hoop ik al een schatting te kunnen maken van wanneer ik (eindelijk) kan oogsten. De geur is nu zo prominent aanwezig dat ik mezelf écht moet inhouden namelijk.