(advertenties)
(advertentie)
Voordat in Maryland (VS) de deuren van de zes gelicenseerde mediwiet-verkooppunten openen, onderzoeken twee plaatselijke bedrijven de medicinale toepassingen van wietolie vape-pennen. Als het meezit kunnen die daar binnenkort worden voorschreven door dokters, verplegers en zelfs de tandarts en verloskundige.

Vape-pennen

Met nog enkele weken te gaan voordat medicinale cannabis beschikbaar is in de Amerikaanse staat Maryland, wordt de laatste sprint getrokken om de schappen van dispensaries met de juiste producten voor patiënten te kunnen vullen. Zo zijn twee plaatselijke bedrijven, Curio Wellness uit Lutherville en de Wellness Institute of Maryland uit Frederick, een samenwerking aangegaan om te bestuderen hoe goed verdampers werken voor patiënten.

Volgens de staats afdeling van volksgezondheid onderzoeken de twee bedrijven met cannabisolie gevulde verdamp-pennen, met het oog deze te ontwikkelen voor de medicinale cannabismarkt in Maryland. Deze zogeheten vape-pennen bevatten en verdampen enkel de essentiële stoffen uit cannabis – terpenen en cannabinoïden – zonder dat er verbranding aan te pas komt. In theorie zijn deze vape-pennen daarom een stuk gezonder dan gerookte cannabis en de apparaten zijn over het algemeen ook zeer gebruiksvriendelijk.

Vape-pennen zijn gezonder dan het roken van wiet, wegens het gebrek aan rook en überhaupt verbranding. [Foto: shutterstock/Doug Shutter]

Geduld

De kans is echter groot dat de schappen in Maryland nog niet met deze vape-pennen, of veel andere cannabis-producten, gevuld zijn als begin december de wetgeving van kracht gaat die het mogelijk maakt legaal mediwiet te (ver-)kopen. Zeker niet vergeleken met andere staten waar cannabis al gelegaliseerd is, zegt de staats afdeling van volksgezonheid.

Het zou nog maanden kunnen duren voordat de gelicenseerde kwekers en verkooppunten hun voorraad compleet hebben, nadat ze operationeel worden. Toch wordt van ‘alle operationele gelicenseerde verkopers verwacht dat ze begin december producten beschikbaar hebben.’ Vooralsnog zijn er in Maryland 14 vergunningen voor kwekers uitgegeven, 12 verwerkers (tot wietolie, edibles of de betreffende vape-pennen) goedgekeurd en mogen er zes verkooppunten (dispensaries) de deuren openen.

In Maryland kun je straks van je (tand)arts, verloskundige of verpleger cannabis voorgeschreven krijgen. [Foto: shutterstock/BestStockPhoto]

Mediwiet bij de tandarts

Tegenslagen vertraagden in 2013 Marylands eerdere legalisatiepoging. Binnen de toenmalige wetgeving was het medicinaal cannabisprogramma beperkt tot academische medische centra, maar geen van de centra wilde hier aan meedoen.

In 2014 werd deze wetgeving aangepast en mochten artsen die door de staat werden goedgekeurd mediwiet voorschrijven en aanraden aan patiënten met degeneratieve, chronische of anderzijds ernstige aandoeningen.

Inmiddels is de wetgeving zo breed aangepast dat ook verplegers, tandartsen, podologen, en verloskundigen mogen beoordelen of patiënten in aanmerking komen voor cannabis. In principe kan dit met elke ernstige aandoening waarbij reguliere behandelingen geen soelaas bieden, en de symptomen ‘waarschijnlijk verlicht worden’ met cannabis.

Vape-pennen in Nederland

In Nederland is het moeilijk deze producten te vinden door de illegale status van cannabis, maar ze zijn er wel. Zonder de psychoactieve stof delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), maar met de heilzame stof cannabidiol (CBD), zijn deze vape-pennen uiteraard wel legaal in Nederland te koop. Zo heb je al een KanaVape CBD-starterskit voor 49,90 euro bij CBD-expert. Het verdampen van CBD blijkt bovendien één van de meest effectieve manieren om deze stof tot je te nemen.

[Openingsfoto: shutterstock/BestStockPhoto]