(advertenties)
(advertentie)
Griekenland zit tot over de oren in de schulden en miljoenen Grieken zijn werkloos. Om de economie de nodige boost te geven wil het land daarom nu vol inzetten op de teelt van medicinale cannabis. Buitenlandse investeerders staan volgens de overheid al klaar om 1,5 miljard euro te steken in de kersverse Griekse wietindustrie.

Griekenland pakt door

Met enig gevoel voor humor kopt persbureau Bloomberg ‘Greece Hopes Its Economy Can Get High From Medical Weed’. Pas in juli van dit jaar stemde het parlement in met legalisering van medicinale cannabis, maar de linkse regering van premier Alexis Tsipras wil meteen doorpakken. Voor het einde van dit jaar moet de wetgeving die grootschalige wietteelt mogelijk maakt al klaar zijn. Want als het aan Tsipras ligt, komen de eerste Griekse oogsten al aankomende zomer op de nationale mediwiet-markt.

Gunstig (investeerders) klimaat

Griekenland heeft een warm en zonnig klimaat en de belofte van een gunstige wetgeving door de regering – die het land uit de al jaren durende crisis wil sleuren – stemt de investeerders tevreden. Het is daarom ook niet vreemd dat zij dit een goede belegging voor hun miljoenen vinden.

Om welke investeerders het gaat heeft Evangelos Apostolou, de Griekse minister van Plattelandsontwikkeling & Voedsel, niet bekendgemaakt. Toch kun je er gerust van uitgaan dat er vooral wiettelers uit Canada bij zitten. Die zetten immers al eerder voet aan de grond in Portugal en Spanje.

Grootschalige medicinale wietteelt moet de Griekse economie er weer bovenop helpen. [Foto: shutterstock/SEASTOCK]

Die investeerders willen grote kassencomplexen gaan bouwen waar de wiet dan in geteeld wordt, en ook verwerkt kan worden tot bijvoorbeeld medicinale olie. Volgens Apostolou kan Griekenland zo een stuk van de globale markt pakken, die volgens hem 200 miljard euro waard kan zijn over tien jaar.

Omgekeerde taskforce

Ook Griekenland heeft een hennep taskforce, maar in tegenstelling tot die in Nederland houdt die zich niet bezig met het opsporen van illegale kwekerijtjes; maar bereid ze een wetsvoorstel voor dat medicinale cannabis in alle opzichten legaal moet maken.

Volgens deze taskforce kan elk kassencomplex met 12 tot 15 wiethokken ongeveer 400 banen creëren, en dat zijn dingen die de door de ellenlange crisis murw geslagen Grieken maar wat graag horen. Immers, de werkloosheid ligt er al sinds 2011 boven de 20 procent!

De Grieken ruiken ευρώ (euro’s) [Foto: shutterstock/underworld]

Komende zomer al oogsten

Daarom maakt de regering van Tsipras ook haast met de wetgeving. Als de complete legalisering nog voor het einde van dit kalenderjaar door het Griekse parlement is gestemd, is er namelijk voldoende tijd om komende zomer al de eerste oogsten uit de mediwiet-kassen te halen. Apostolou: ‘Duizenden Griekse huishoudens met familieleden die lijden aan serieuze ziekten als kanker en Parkinson zullen in staat zijn medicijnen te krijgen die hier geproduceerd zijn, onder de richtlijnen van de World Health Organization.’

Van verdergaande legalisering, dus ook de recreatieve cannabis, is echter geen sprake in Griekenland zo stelt de minister.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]