Hoeveel tijd kost het om binnen je eigen (medi)wiet te kweken?
Door zelf je mediwiet te kweken voor eigen gebruik kun je een hoop geld besparen maar dan moet je ook wat tijd investeren (en wel zoveel om precies te zijn).
Het is echt voorbij gevlogen, de kweekcylcus tot nu toe. Het kan – en zal – vooral aan mezelf liggen, want ik heb het ontzettend druk gehad. Gelukkig hebben de planten daar in ieder geval niet erg onder geleden. Al had ik ze wel wat meer aandacht willen geven. Ik ben immers echt een prater wat betreft kweken en kan m’n dames hele verhalen vertellen. Helaas is dat er deze keer bij in geschoten.
Desondanks heb ik een redelijk volle Mediwietsite kweekkast staan. Redelijk slaat vooral op het feit dat er op persoonlijk vlak veel te behalen valt op het gebied van plantentraining. Met iets meer zorg en aandacht had ik het kweekoppervlakte wellicht beter kunnen benutten en zo een hogere oogst kunnen halen. Whatever, gedane zaken nemen toch geen keer en al doende leer men en meer van dat soort clichés.
M’n Kosher Kush x Tangie dames van Amsterdam Genetics staan ondertussen ook al zo’n zeven weken te bloeien en dat is duidelijk merkbaar. Niet alleen zwellen de toppen steeds meer aan vanaf onderaan de bloeiharen, sommigen worden ook al oranje en drogen in. Een teken dat het einde van de bloeifase er langzaamaan aankomt.
Dat klopt wel aardig met de opgegeven bloeitijd van deze heerlijk geurende planten – zo’n 9 tot 10 weken. Dit betekent dus ook dat de planten in hun allerlaatste levensfase belanden, het rijpen. Vanaf nu zal ik dan ook alleen nog maar water geven en mogen de planten de voeding uit de grond en bladeren beginnen op te maken. Als het goed is zullen de bladeren dan ook steeds meer vergelen en afvallen.
Dit spoelen, flushen zoals ze het in het Engels zeggen, is een belangrijk onderdeel van elke kweekcyclus maar wordt door de broodkwekers voor de coffeeshops nog weleens overgeslagen. Je neemt bij voorkeur de tijd voor het afrijpen van je planten en je laat ze staan tot de natuur ze klaar vindt, niet als het doosje zaden zegt dat ze klaar zijn. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren waaraan je de plant blootstelt en kan dus verschillen.
Als de plant geoogst wordt zónder genoeg te hebben gespoeld (2-3 weken) zullen hier nog resten voeding en dergelijke inzitten. Dit kun je zien aan zwart/donkergrijs as na verbranding en proef je in je keel bij het roken, niet lekker. Als een plant genoeg gespoeld is laat deze witte as achter na verbranding en rookt ze super soepel.
Nu is dit de derde ronde voor mij in de Mediwietsite kweekkast en ik heb nog nooit zo’n bijzonder complexe geur eruit geroken. Dit terwijl er nu maar één wietsoort instaat en er hiervoor meerdere tegelijk werden gekweekt; en de geur dus eigenlijk complexer zou moeten zijn door de vele terpenen.
Uiteraard kunnen jullie dit niet ruiken, maar neem van mij aan dat er nog niet zo makkelijk een touw aan deze geur vast te knopen is. Het ene moment ruik je echt een overwegend tangie-dominant aroma, de andere keer een meer aardse toon en op sommige momenten is het een mengelmoes van zoveel verschillende geuren; ik heb het nog nooit zo moeilijk gehad. Het is dat ik weet dat ik er weinig aan zou hebben als ik ze nu oogst, want anders waren ze al gesneuveld.
Door de stralingswarmte van de lamp, waar een aantal toppen onhandig instonden, zijn een paar topjes ietwat verbleekt in de kast. Dat is op zich niet erg, maar het witte gedeelte van de toppen heb je weinig aan dus is het prettig dit zoveel mogelijk te voorkomen. Het is namelijk een teken dat de planten ‘verbranden’ door de zon als het ware, het is een beschermingsmechanisme die ervoor zorgt dat er geen essentiële stoffen op dat deel van de plant zitten en dus niet verloren kunnen gaan.
Deze toppen boog ik eerder al zorgvuldig omlaag – daarom ligt er nog steeds een tak horizontaal in de kast – en het lijkt vooralsnog niet te verergeren. Hopelijk blijft het zo en hoef ik in deze laatste weken in aanloop naar de oogst niet meer te buigen en doen.
Het is wellicht nog wat te vroeg om de scharen uit de la te halen, maar door die heerlijke geur blijf ik er maar aan denken. Gelukkig blijkt na een snelle berekening dus dat de oogst dichterbij komt en zal ik me nog heel even moeten inhouden. Ik verwacht trouwens niet eerder dan half december te kunnen oogsten, maar hoop wel één of twee topjes droog en ready te hebben om met de jaarwisseling op te kunnen steken. Zo, m’n nieuwjaarsresolutie ook al op de rit