(advertenties)
(advertentie)
Het invoeren van medicinale wietwetten heeft een zeer positieve invloed op gewelddadige (drugs-)criminaliteit, zo blijkt uit onderzoek. Vooral in staten van de VS die grenzen aan Mexico wordt er minder gemoord en beroofd als er legale wiet verkocht wordt, gezien drugskartels een steeds kleinere afzetmarkt genieten.

Legale wiet

De legalisering van medicinale wiet leidt tot een aanzienlijke daling in gewelddadige criminaliteit in staten van de VS die grenzen aan Mexico. De studie ‘Verlamt legale wiet Mexicaanse drugsorganisaties? Het effect van Medicinale Wiet Wetten op criminaliteit in de VS’, ontdekte dat wanneer een aan Mexico gelegen grensstaat medicinale wiet legaliseert, gewelddadige criminaliteit gemiddeld er met 13 procent daalt.

‘Deze wetten maken het voor lokale boeren mogelijk cannabis te verbouwen, die vervolgens legaal aan en vanuit dispensaries verkocht kan worden’, zegt econoom en mede-auteur van de studie, Evelina Gavrilova. ‘Deze kwekers zijn directe concurrenten van de Mexicaanse drugskartels die cannabis de VS insmokkelen. Als gevolg van de legale wiet-wetten krijgen de kartels stukken minder klanten.’

Minder geweld

Een groot deel van de in de VS geconsumeerde cannabis is afkomstig uit Mexico, waar zeven grote kartels de drugshandel domineren. Maar met legale wiet aan de juiste kant van de grens blijkt de Mexicaanse illegale cannabis steeds vaker overbodig. Een direct merkbaar gevolg hiervan is een aanzienlijke verlaging in drugsgerelateerd geweld.

‘De kartels concurreren met elkaar’, legt Gavrilova uit. ‘Ze vechten om territorium, maar het is ook makkelijk om het product van andere kartels te stelen en door te verkopen. Dus ze vechten ook om het product. Ook moeten ze hun territorium verdedigen en ervoor zorgen dat er geen getuigen zijn van de activiteiten van het kartel.’

Door de legalisering van cannabis, hoeft er minder (illegale) wiet het land in gesmokkeld te worden. [Foto: shutterstock/FussSergei]

Aanzienlijke daling

Het legaliseren van medicinale cannabis elimineert de noodzaak voor dit geweld. ‘Als er een medicinale wiet-wet actief wordt, zien we een daling in criminaliteit aan de grens. Er wordt immers een stuk minder gesmokkeld en er is dus minder daaraan gerelateerd geweld’, zegt Gavrilova.

Om tot deze conclusies te komen analyseerde zij samen met collega’s Takuma Kamada en Floris Zoutman data van de FBI, van tussen 1994 en 2012. Zij ontdekten zo onder meer dat de stevigste daling in geweldscriminaliteit, 15 procent, gemeten werd in Californië. De staat waar legale mediwiet het minst effect had op drugscriminaliteit was Arizona, daar daalde het aantal drugsgerelateerde geweldsdelicten door de legalisering van cannabis met maar 7 procent.

Delicten die het meest werden beïnvloed door de legalisering bleken uit de studie overvallen (daalden 19 procent) en moorden (daalden 10 procent). Moorden direct gerelateerd aan de drugshandel daalden nog het allermeest, met een ongelooflijke 41 procent.

Legaliseer cannabis!

‘Als het effect op criminaliteit zo groot is, is het natuurlijk beter cannabis te reguleren en het volk er belasting over te laten betalen dan het illegaal te houden. Ik hoef er niet lang over na te denken, het zou legaal en gereguleerd moeten zijn; en de opbrengsten kunnen zo de staatskas in’, zegt Gavrilova over de legalisering van wiet.

De studie suggereert verder dat de volledige legalisering van wiet in Colorado en Washington een nog groter effect zal hebben op de illegale drugshandel. Immers worden er in die staten enorme cannabis-productiefaciliteiten gebouwd, die de positie van illegale drugskartels nog verder zullen bedreigen.

[Openingsfoto: shutterstock/ShutterstockProfessional]