(advertenties)
(advertenties)
Van cannabis word je altijd moe zullen de meeste denken. En ja, het is inderdaad zo dat veel cannabissoorten de gebruiker voorzien van een loom en relaxt gevoel. Maar als je – wietolie van – de juiste strains gebruikt, op het juiste moment en de juiste manier kún je er zelfs mee van je (chronische) oververmoeidheid afkomen.

Moe

Vermoeidheid is een groeiend probleem. In deze drukke en gestresste maatschappij komt het steeds vaker voor dat mensen slecht slapen, eten of om andere redenen hele dagen, weken of maanden moe zijn. Aanhoudende (of chronische) oververmoeidheid is uitputtend, dagelijks functioneren lijdt er snel onder en het kan leiden tot ernstiger aandoeningen zoals mentale problemen (depressie) en pijn. Het is dus belangrijk dit snel in de kiem te smoren en weer uitgerust door het leven te gaan.

Cannabis tegen vermoeidheid

Cannabis is een zeer veelzijdig plantaardig geneesmiddel, dat door haar verschillende strains diverse medicinale effecten teweeg kan brengen. De meesten zullen namelijk denken dat wiet je altijd moe maakt, maar dat is niet helemaal zo. Er zijn zelfs cannabissoorten die je energie geven alsof je net koffie hebt gedronken. Over het algemeen worden  meer slaapverwekkende wietsoorten gecategoriseerd als indica-dominant en energieke wietsoorten meer sativa-dominant.

Diverse wietsoorten hebben door verschillende samenstellingen aromatische terpenen zeer uiteenlopende effecten. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid zou je door het gebruik van een specifieke wietsoort dus je vermoeidheid moeten kunnen ‘genezen.’

Het effect van een specifieke wietsoort wordt namelijk bepaald door het terpenenprofiel van die soort. Terpenen zijn de aromatische geurstoffen in de plant, die in bepaalde samenstellingen, andere effecten kunnen verzorgen.

Zo zijn terpenen als myrceen slaapverwekkend, maar krijg je van limoneen energie. Dat maakt dat een wietsoort als Northern Lights (rijk aan myrceen) slaapverwekkend is, maar Lemon Haze (rijk aan limoneen) je een energieboost geeft. De hoeveelheid myrceen in een wietsoort bepaalt overigens of het effect van een wiet-kruising als indica- of sativa-dominant wordt gezien.

Beter slapen

Er kunnen diverse oorzaken aan chronische vermoeidheid ten grondslag liggen, waarvan de meestvoorkomende ongetwijfeld slapeloosheid is. Als je kort, onrustig of ondiep slaapt komt je lichaam niet tot rust en heeft het overdag niet genoeg energie om naar behoren te functioneren. Concentratie- en spijsverteringsproblemen, stress en pijn kunnen hierdoor de kop opsteken, welke een opstap zijn naar ernstiger lichamelijke aandoeningen.

Een langere diepe slaap kan ervoor zorgen dat je beter uitgerust wakker wordt. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Slapeloosheid is gelukkig wel één van de makkelijker te behandelen oorzaken van vermoeidheid. Cannabis kan immers een uitstekend slaapmiddel zijn, omdat het de REM-slaap verkort en de diepe slaap op die manier verlengt.

Het gebruik van slaapverwekkende indica-dominante wietsoorten (of wietolie daarvan) is daarom een goede oplossing voor vermoeidheid door slapeloosheid.

Je neemt voor het slapen gaan wietolie (of een edible) van bij voorkeur indica-dominante wiet of hasj in, en kunt in de meeste gevallen weer genieten van een goede nachtrust.

Het inhaleren van damp of rook van dergelijke wietsoorten werkt overigens wel om sneller in te slapen, maar werkt niet lang genoeg om je ’s nachts in slaap te houden. Door de langere werking van wietolie of edibles (4-8 uur) zijn deze middelen beter geschikt om voldoende mee door te slapen. Lees hier alles over cannabis als slaapmiddel.

Energie overdag

Als je goed slaapt maar tóch vaak moe bent kan je vermoeidheid een andere oorzaak hebben. Helaas is het in die gevallen dan niet altijd op te lossen door nóg langer of dieper te slapen en is soms symptoombestrijding vereist om beter de dag door te komen.

Om overdag meer energie te genieten is het mogelijk gedurende de dag cannabidiol (CBD) te gebruiken. CBD-olie (vaak gemaakt van industriële hennep en zonder THC) staat erom bekend alertheid te stimuleren en is daarom voor de meesten geschikt om hun dagelijks functioneren te bevorderen, ook in het geval van oververmoeidheid. Sommige mensen worden echter moe door CBD; dus is het een kwestie van proberen om te zien welke uitwerking dit voor jou heeft.

Het gebruik van (wietolie van) sativa-wietsoorten met THC kan ook de symptomen van vermoeidheid bestrijden. Zo kun je er energie van krijgen, maar kan het ook door de vermoeidheid veroorzaakte irritatie, pijn en depressie verminderen. Vaak is hiervoor een  micro-dosering al voldoende en kan teveel ook averechts werken.

[Openingsfoto: shutterstock/A. and I. Kruk]
(advertenties)

Reacties