(advertenties)
(advertentie)

Om geactiveerde THC te krijgen moet wiet eerst verhit worden. Dit proces heet decarboxyleren en zorgt ervoor dat niet-psychoactief THCA wordt omgezet in wel-psychoactief THC. Bij het verhitten van wiet in de oven komt echter aardig wat geur vrij. Een manier om deze geuroverlast tegen te gaan is door niet eerst de wiet zelf, maar achteraf de wietolie te decarboxyleren. 

THCA wordt THC

Goede wietolie met THC maak je het beste zelf en bij voorkeur van je zelfgekweekte wiet. Een proces dat vrij gemakkelijk is met behulp van de juiste spullen, aan de hand van bijvoorbeeld dit recept. Als je echter wietolie maakt met alcohol, zoals de meeste mensen gewend zijn, krijg je misschien niet direct de gewilde stoffen in je olie.

In de rauwe cannabisplant zit namelijk nauwelijks THC, maar daarentegen wel veel THCA; de A staat hier voor acid (zuur). Dit is de voorloper van delta-9-THC (THC zoals we het kennen) en de stof is niet psychoactief. Je wordt er dus niet stoned van. Wanneer je dan ook een rauw wiettopje zou opeten, gebeurt er helemaal niets.

Voordat cannabis psychoactief is, moet THCA worden omgezet in deze cannabinoïde: THC.

 

Pas als THCA wordt verhit kun je er stoned of high van worden, of er je pijn mee bestrijden of het bijvoorbeeld als slaapmiddel gebruiken. De zure cannabinoïde verliest een koolstofdeeltje (decarboxylatie) waardoor het wordt omgezet naar THC.
Overigens heeft THCA op zich ook medicinale voordelen, dus is het niet altijd nodig om je cannabisolie te decarboxyleren. Zo blijkt THCA bij Alzheimer bijvoorbeeld effectiever te zijn dan THC, maar dat is zeker niet bij alle ziekten het geval. Vandaar dat de meeste patiënten toch op zoek zijn naar wietolie mét actieve THC.

Wiet decarboxyleren, dat ruik je!

Als je THC in je wietolie wilt hebben zul je dus de cannabis moeten decarboxyleren. In de meeste recepten die op internet te vinden zijn gebeurt dit van tevoren. Dan wordt het plantmateriaal (wiet, knipafval of hasj) op een bakplaat in de oven gezet voor een bepaalde tijd, afhankelijk van de temperatuur. Toch is dit niet de meest praktische manier om je cannabis te decarboxyleren voor potente wietolie.

Wiet decarboxyleren om wietolie te maken, doe je beter niet van tevoren in een bakplaat.

 

Ondanks dat de wiet vaak wordt overdekt met bijvoorbeeld aluminiumfolie, blijf je namelijk last hebben van de geur als de cannabis in de oven staat. Er komt een onmiskenbare wietgeur vrij bij het decarboxylatieproces.

Wietolie kun je beter achter decarboxyleren, maar wij raden aan deze te bedekken tegen geuroverlast. [Foto: Wake and Bake]

Nu kan het zijn dat je daar zelf geen moeite mee hebt, maar buren of onverwacht bezoek reageren misschien anders op de sterke wietgeur dan je verwacht. Dus is het beter om slapende honden niet wakker te maken, laten we maar zeggen.

Wietolie achteraf decarboxyleren

Daarom is het aan te raden je cannabis pas te decarboxyleren nadat de wietolie is gemaakt. Dit kan door de hele kom cannabisolie in de oven te doen, maar ook dan ruik je waarschijnlijk wat.

Bedek echter een glazen fles(je) wietolie met aluminiumfolie, zet deze in de oven (of au bain-marie) en er komt er nauwelijks geur vrij! Denk erom, het plastic en rubberen gedeelte van de druppeldop maakt deze ongeschikt voor de oven.

Tijdens het uitdampen van je extractiemiddel (alcohol) wordt bovendien een deel van de THCA al omgezet naar THC, maar lang niet alles. Toch kan het zijn dat deze verhouding al een fijn effect teweeg brengt.

Mocht dat niet het geval zijn, en je meer THC wilt in plaats van THCA, kun je de werkzame stoffen in de wietolie dus decarboxyleren in het flesje. Zo voorkom je een groot deel van de geuroverlast én stem je de verhouding tussen THCA en THC perfect af op je persoonlijke behoefte.

[Openingsfoto: shutterstock/PopFoto]