(advertenties)
(advertentie)

Het endocannabinoïden-systeem regelt zó veel processen in het lichaam, dat cannabis tegen bijna elke aandoening gebruikt kan worden. Er zijn echter wél verschillen tussen de vele beschikbare wietsoorten en hun samenstelling. Maar combineren van wietsoorten kan gelukkig ook, en is een goede manier om van specifieke indica én sativa eigenschappen te profiteren. 

Cannabis is een zeer veelzijdig medicijn. Vooral in de vorm van verdunde wietolie neemt de populariteit van mediwiet de afgelopen jaren explosief toe. Het volksmedicijn wordt onder veel meer gebruikt tegen aandoeningen als (chronische) pijn door zenuwschadereumatische of auto-immuunaandoeningen, mentale problemen als depressie en angst, slapeloosheid en tegen (de bijwerkingen van de behandeling tegen) kanker.

Indica of sativa?

Echter is het voor veel patiënten moeilijk om door de bomen het bos te zien en bij de leverancier terecht te komen die voor hen een geschikte cannabisolie vervaardigd. Want wat is nu beter? Indica of sativa-wietolie? Het antwoord op die vraag is echter niet absoluut, maar afhankelijk van de persoonlijke behoefte, het doseringsschema en het gewenste effect. Daarom zou het best eens kunnen zijn dat je het meeste baat zou kunnen hebben bij verschillende soorten wietolie.

Wietolie kan – door verschillende terpeenprofielen in gebruikte wietsoorten – tegen legio ziekten gebruikt worden. [Foto: shutterstock/J. Lekavicius]

Sativa-wietolie

Wietolie gemaakt van sativa-dominante wietsoorten is bijvoorbeeld zeer geschikt voor gebruik tegen depressieklachten en ADHD. Het opwekkende effect dat sativa-wiet teweegbrengt is precies hetgeen dat een depressief persoon kan gebruiken om het gewone leven weer aan te kunnen en op te pakken. Het effect van sativa-planten is dan ook vooral mentaal merkbaar en minder in het lichaam.

Omdat sativa-dominante strains energie-opwekkend werken, is wietolie vervaardigd van deze planten een handig middel om de gewenste verlichting van cannabismedicatie te ervaren; zónder het vermoeiende effect van indica-wietolie. Personen die overdag wietolie gebruiken tegen bijvoorbeeld pijn maar het kalmerende effect liever omzeilen, zouden wellicht overdag (deels) kunnen overstappen naar een sativa-soort. Immers kun je wietsoorten – of soorten wietolie – prima mengen om het door jou gewenste effect te bereiken.

Stem je cannabisgebruik af op je medicinale behoefte om ongewenste effecten te vermijden.

Indica-wietolie

Cannabisolie gemaakt van indica-dominante wietsoorten daarentegen is beter geschikt voor gebruik in de avond. Door een relatief grotere hoeveelheid van het terpeen myrceen, en andere kalmerende terpenen in indica-soorten,  werken deze meer slaapverwekkend en lichamelijk ontspannend. Vooral patiënten met veel pijn, spierspanning, slapeloosheid of kanker hebben baat bij indica-dominante strains, zo blijkt.

[Openingsfoto: shutterstock/ElRoi]