(advertenties)
(advertentie)

Endometriose is een nare aandoening waar ongeveer 860.000 vrouwen in Nederland aan lijden. Dit komt neer op circa 1 op de 10 vrouwen. Deze aandoening veroorzaakt vaak veel pijnklachten. Uit recent onderzoek blijkt dat cannabinoïden in medicinale wiet – en dan met name THC – een gunstige invloed hebben op de symptomen van endometriose.

Endometriose; een serieuze aandoening

Bij endometriose gaan levende cellen uit het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelen. Ze groeien dan vaak door op plekken zoals de eierstokken en het buikvlies. In zeldzame gevallen verspreidt het endometriose-weefsel zich op andere plaatsen in de buik, zoals de darmen.

Tijdens de menstruatie ruimt het lichaam normaliter de slijmvliezen binnenin de baarmoeder op. Bij vrouwen met deze aandoening gebeurt dat ook buiten de baarmoeder. Het gevolg is dat er menstruatiebloed in de buikholte komt, met alle gevolgen van dien.

Tijdens de menstruatiecyclus krijgt het weefsel onder invloed van hormonen de kans om door te groeien. Dit weefsel doet eigenlijk hetzelfde als het baarmoederslijmvlies; het neemt toe in dikte en tegen de tijd dat een vrouw ongesteld moet worden, breekt het af en wordt het middels een bloeding uit het lichaam gewerkt.

Tijdens de menstruatie ontstaan er dus op meerdere plaatsen in de buikholte kleine bloedingen. Maar die kunnen het lichaam niet verlaten. Hierdoor raken het buikvlies en organen geïrriteerd. Dit heeft als gevolg dat er littekenweefsel ontstaat. Wanneer endometriose heel ernstig is, kunnen er verklevingen en vergroeiingen ontstaan en is een operatie vaak noodzakelijk.

Vrouwen die lijden aan endometriose zijn meestal verminderd vruchtbaar. Ook angst en depressie komen voor en de aandoening heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van leven.

LEES OOK: Video – Jessica ontdekt cannabis tegen endometriose en is dolblij

Bestanddelen in medicinale wiet kunnen uitkomst bieden bij endometriose [Foto: shutterstock/Miss Nuchwara Tongrit]

Onderzoek naar cannabis bij endometriose

De eerste resultaten van het nieuwe onderzoek naar wiet bij endometriose waren positief. De behandeling met cannabinoïden bij muizen met endometriose suggereert namelijk dat het sommige symptomen van de ziekte kan verlichten. Dit is althans wat de studie in het tijdschrift eLife publiceerde.

Deze bevindingen leidde tot de start van een klinische proef in samenwerking met de afdeling gynaecologie van een ziekenhuis in Barcelona. Deze proef zal de mogelijke voordelen van THC, een bekend bestanddeel in wiet, evalueren bij vrouwen met endometriose. Tot nu toe bestaan de behandelingsopties uit chirurgie of hormoontherapie, maar deze zijn niet altijd effectief en hebben vaak significante bijwerkingen.

Senior auteur Rafael Maldonado, professor aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona:

“Bij gebrek aan effectieve behandelingen vertrouwen vrouwen met endometriose meestal op zelfmanagement strategieën zoals dieetveranderingen of lichaamsbeweging. Hoewel cannabis met een aantal mogelijke bijwerkingen gepaard kan gaan, kunnen de medicinale eigenschappen zorgen voor een noemenswaardige verlichting van de pijn.”

LEES OOK: Dit zijn de mogelijke bijwerkingen van wiet

Aangezien medicinale THC inmiddels in steeds meer landen beschikbaar is, zijn de bevindingen van het onderzoek interessant voor gynaecologen en pijnspecialisten die vrouwen met endometriose-pijn behandelen.

Wiet en pijn door endometriose

Het team onderzocht muizen met implantaten in hun bekken om endometriose bij mensen na te bootsen. Degenen met de implantaten waren gevoeliger voor pijn in hun bekken. Dit kan ook worden geassocieerd met emotionele en cognitieve veranderingen, wat ook vergelijkbaar is met de symptomen die zichtbaar zijn bij vrouwen met endometriose.

Ze behandelden de muizen 28 dagen met een dagelijkse dosis van 2 mg/kg THC. Dit verlichtte pijngevoeligheid in het bekken, maar had geen effect op pijn in andere gebieden. Hieruit bleek dat de behandeling specifiek was voor pijn door endometriose. De pijnverlichting was er, ongeacht wanneer de behandeling werd gestart. Het kan dus zowel preventief als acuut worden ingezet ter verlichting van pijn door endometriose.

Het team ontdekte tevens dat muizen met endometriose angstgevoelens hebben, overeenkomstig met sommige vrouwen die eraan lijden. Dit konden zij meten door bij te houden hoeveel tijd de dieren doorbrachten in open gebieden van een doolhof. Dieren met hogere angstniveaus hebben namelijk de neiging om niet op verkenning te gaan. Ze trekken zich juist terug. Tijdens hun experimenten konden ze echter niet ontdekken of THC ook direct effect had op de behandeling van deze angst.

Het onderzoek vond plaats op muizen die genetisch bijna identiek zijn aan mensen. De uitkomsten zijn dus enorm hoopvol voor vouwen met endometriose. [Foto: shutterstock/Sergey Zaykov]

Endometriose en de cognitieve functies

Omdat bij sommige vrouwen bekend is dat endometriose cognitieve functie aantast, heeft het team ook geheugenprestaties bestudeerd. Ze voorzagen de dieren van twee identieke objecten en maakten ze ermee vertrouwd. Ze vervingen vervolgens één van de objecten en bepaalden hoe lang de muizen het nieuwe en ook het bekende object verkenden. Dit om een indicatie te krijgen van wat de dieren zich konden herinneren.

Ze ontdekten zo dat het geheugen bij muizen met endometriose was aangetast in vergelijking met muizen die de aandoening niet hadden. Muizen behandeld met THC vertoonden deze cognitieve-stoornis echter niet. Dit suggereert dat THC een beschermend effect kan hebben op ons geheugen.

LEES OOK: Tast medicinale wiet je geheugen aan?

Ten slotte bestudeerde het team de effecten van THC op het baarmoederslijmvlies. Ze keken hierbij naar het slijmvlies zowel binnen als buiten de baarmoeder. Hierbij ontdekte ze dat muizen met endometriose die gedurende 32 dagen THC kregen, kleinere endometrium-groei hadden. Hieruit kunnen we concluderen dat THC sowieso een gunstige uitwerking heeft op de heftige menstruaties die sommige vrouwen ervaren.

Eerste auteur Alejandra Escudero- Lara, een promovendus aan de Universiteit Pompeu Fabra van Barcelona:

“Samen tonen onze bevindingen aan dat THC de ontwikkeling en symptomen van endometriose beperkt. Wel benadrukken we het belang van verder onderzoek, om de veiligheid en gunstige effecten van deze behandeling bij vrouwen met endometriose te waarborgen.”

Mediwiet waardevol voor vrouwen

Hoewel we uit andere onderzoeken al wisten dat mediwiet een gunstig effect kan hebben op de menstruatie en andere vrouw kwalen, laat dit onderzoek wederom de waarde van medicinale cannabis zien. Hopelijk kunnen we snel de resultaten van het klinisch onderzoek met jullie delen.

MEER LEZEN: 6 vrouwenkwalen die wiet kan verzachten