(advertenties)
(advertentie)

Een systematisch onderzoek van 96 Amerikaanse studies en ruim 2.200 (!) wetenschappelijke artikelen laat zien dat veel kankerpatiënten medicinale cannabis gebruiken. En nog belangrijker: mediwiet werkt tegen de belangrijkste bijwerkingen van conventionele kankertherapieën: pijn, misselijkheid en braken.

Grootschalige analyse

De auteurs schatten dat achttien tot veertig procent van de kankerpatiënten in de VS enige vorm van mediwiet gebruikt. Voor de studie analyseerden de auteurs, werkzaam aan de universiteit van Florida, 2.267 artikelen en 96 onderzoeken uit diverse gespecialiseerde databases als PubMed en Web of Science, uit de periode juli 2016 tot en met oktober 2019. De studies moesten binnen de Verenigde Staten zijn uitgevoerd en expliciet gaan over het gebruik van cannabinoïden bij oncologie (kankertherapie).

Opmars van mediwiet

Dat er zelfs met die beperkingen nog zoveel materiaal te vinden was, zegt op zich al iets over de Amerikaanse opmars van mediwiet in het algemeen en gebruik door kankerpatiënten in het bijzonder. Kankerpatiënten rapporteren het vaakst over de effectiviteit van cannabis tegen pijn, misselijkheid en braken.

Een klein aantal patiënten rapporteerde ook effectiviteit bij cachexie, extreme vermagering die kan optreden in de terminale fase van kanker en ernstige infectieziekten als AIDS en tbc.

LEES OOK:   Gratis e-book: ‘Cannabis tegen kanker’ van Justin Kander

Er is overtuigend bewijs dat cannabis helpt tegen misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie… [beeld: bsd/Shutterstock]

Overtuigend bewijs

Van de 96 bestudeerde onderzoeken gaan er veertig over pijn, waarvan er zeventien verbetering constateren. 26 onderzoeken gaan over misselijkheid en braken, waarvan er liefst twintig verbetering constateren. 22 van de 96 onderzoeken rapporteren over toepassing van medicinale cannabis bij cachexie, waarvan er twee werkzaamheid en verbetering constateren.

Samenvattend concluderen het onderzoeksteam: “De recentste beschikbare prevalentieschattingen geven aan dat een aanzienlijk deel van de kankerpatiënten in de VS cannabis en/of cannabinoïden gebruikt (achttien tot veertig procent). Er is substantieel bewijs voor de effectiviteit van cannabis en cannabinoïden bij de behandeling van aan kanker gerelateerde pijn; met name in de vorm van oromucosale THC / CBD-spray. Er is overtuigend bewijs voor de effectiviteit van cannabis en cannabinoïden bij het verlichten van door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken; met name orale THC. Er is geen uitsluitsel over de effectiviteit van cannabis en cannabinoïden bij de behandeling van kanker gerelateerde cachexie.”

Sativex, door FDA goedgekeurd cannabismedicijn

Wat die ‘oromucosale spray’ betreft: het gaat hier om Sativex, de wietspray voor onder de tong van de Britse firma GW Pharmaceuticals. Sativex is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en is ook verkrijgbaar in staten met zeer strenge en beperkte wetgeving rond medicinale cannabis. Die ruime verkrijgbaarheid werkt door in de onderzoeken en artikelen die voor deze meta-analyse zijn gebruikt.

LEES OOK:  Klinische proef toont dat wietmedicijn Sativex kankercellen doodt

[Bron: ‘A systematic review of evidence for cannabis and cannabinoids as adjuvant therapy in palliative and supportive oncology care‘, Sebastian Jugl et al – online gepubliceerd op 25 mei 2020]
[openingsbeeld:  Emmily/Shuttersrock]