(advertenties)
(advertentie)

Een joint roken, is naast therapie misschien wel de beste behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is althans de uitkomst van een recent klinisch onderzoek uitgevoerd door Soroka University Medical Center en het Israëlische medicinale cannabisbedrijf Cannbit-Tikun Olam. Het onderzoek werd gedurende meerdere jaren uitgevoerd met als doel de veiligheid en werkzaamheid van een behandeling met medicinale cannabis te evalueren.

Wat is trauma?

Allereerst is het belangrijk om de term ‘trauma’ te definiëren. “In de psychiatrie en psychologie wordt de term gebruikt als iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid”, stelt het UMC Utrecht. “De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.” Volgens het UMC kan dit tot klachten van diverse aard leiden. Ze hebben echter vaak betrekking op somberheid, angsten en wantrouwen. Dit noemen we posttraumatische stressstoornis (PTSS). 

Positieve resultaten

Kunnen deze mensen met behulp van een combinatie van mediwiet en therapie verlichting van hun klachten krijgen? De resultaten van de Israëlische proef waren wat dat betreft behoorlijk positief. Opvallend was dat een aantal met cannabis behandelde patiënten hun doseringen van opioïden (met 52%), antipsychotica (met 36,9%), anti-epileptica (met 35,7%) en hypnotica en sedativa (met 35,3%) stopten of deze verlaagden.

Over het algemeen rapporteerde meer dan tweederde van de patiënten tenminste een matige verbetering zonder ernstige bijwerkingen. Liefst 90,8% van de behandelde PTSS-patiënten werd na zes maanden als ’therapeutisch succes’ geclassificeerd.

Andere voordelen van het gebruik van medicinale cannabis waren een enorme afname van woedeaanvallen, rusteloosheid, misselijkheid en slaapstoornissen. Bijna de helft van de patiënten meldde dat hun kwaliteit van leven was verbeterd tijdens de behandeling.

Natuurlijk, zoals bij iedereen die wel eens een rokerige nacht heeft doorgebracht, waren er meldingen van bijwerkingen zoals duizeligheid, verhoogde eetlust, slaperigheid en een high gevoel. Hier is medicinale cannabis natuurlijk niet voor bedoeld. Tegelijkertijd maakte slechts minder dan 10% van de gebruikers melding van deze bijwerkingen.

Cannabis blijkt een goed hulpmiddel om PTSS te verwerken… [foto: Kanjana Kawfang/Shutterstock]

Onderzoek zonder vooroordelen

De studie richtte zich op 8.500 mannelijke en vrouwelijke Israëli’s van gemiddeld 54,6 jaar oud. Ze gebruikten cannabissoorten die door Cannbit-Tikun Olam zijn ontwikkeld.

“In het verleden hebben we al aangetoond dat behandeling met medicinale cannabisproducten ziektesymptomen verlicht en de kwaliteit van leven van patiënten verbetert”, vertelt Lihi Bar-Lev Schleider, hoofd R&D van het bedrijf. “Dit is echter de eerste keer dat een diepgaande, georganiseerde en systematische analyse van een grote hoeveelheid gegevens over een zeer grote groep patiënten is uitgevoerd, en waarbij zonder vooroordeel het effect van de behandeling voor verschillende indicaties is onderzocht.”

Exclusieve samenwerking met medicinale cannabisoliën

In december vorig jaar werd een exclusieve en wederzijdse samenwerkingsovereenkomst door Cannbit-Tikun Olam en Teva Israël ondertekend. Deze houdt in dat producten van eerstgenoemde door laatstgenoemde zullen worden gedistribueerd in heel Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Teva Israel CEO Yossi Ofek zei hierover: “De arena voor medicinale cannabis ontwikkelt zich en wordt in een duizelingwekkend tempo in Israël geprofessionaliseerd. Er is zowel in Israël als wereldwijd steeds meer openheid hiervoor.”

Hij zegt verder: “Vandaag de dag is het voor velen in de farmaceutische industrie en in de medische gemeenschap duidelijk dat het gebruik van oliën die uit specifieke cannabissoorten zijn geproduceerd, aanvullende behandelingsopties kan bieden. Ook kan dit beantwoorden aan onvervulde medische behoeften van patiënten. Ik twijfel er niet aan dat de medicinale cannabisoliën die Cannbit-Tikun Olam produceert – volgens de hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen van Teva – ons zullen helpen ons doel te bereiken om het leven van patiënten te verbeteren.”

Ook Nederlands/Engels onderzoek veelbelovend

Dit sluit in zekere zin aan bij eerder onderzoek van University College Londen en de Universiteit van Amsterdam. Zij signaleerden in 2019 al dat steeds meer mensen met PTSS (medicinale) cannabis gebruiken. Dit onderzoeksteam voerde een systematische review uit van alle studies die keken of cannabis of specifieke cannabinoïden helpen bij de behandeling van PTSS.

Ze concludeerden uiteindelijk dat “cannabinoïden een veelbelovend middel vormen bij de behandeling van PTSS, met name om nachtmerries tegen te gaan en mensen beter te laten slapen”. Ook zij stellen echter dat er meer onderzoek nodig is om vast te stellen of en hoe ze in de dagelijkse klinische praktijk moeten worden ingezet. 

LEES OOK:

[openingsfoto: MWesselPhoto/Shutterstock]