(advertenties)
(advertentie)

Wietolie kun je op verschillende manieren maken. Van wiettoppen, knipafval, met verschillende oplosmiddelen, huis-tuin-en-keuken apparatuur of dure apparaten. Maar het goedkoopst is wellicht wanneer je cannabisolie maakt van hasj, zoals we leren van Cannabella op Mediwietforum.

Wietolie van hasj

Als je kijkt naar de verschillende processen van het maken van wietolie, zie je al snel waar de kosten gemaakt worden. Je hebt namelijk vaak veel plantmateriaal nodig voor maar een klein beetje olie. Wiettoppen kunnen tot 20-30 procent werkzame cannabinoïden bevatten die we uiteindelijk willen extraheren voor de olie. Bij knipafval is dit al minder en heb je dus meer materiaal nodig voor hetzelfde beetje wietolie.

Daarbij heb je om al dat plantmateriaal op te lossen, ook vaak veel alcohol nodig. En zoals veel doe-het-zelvers inmiddels zullen weten kunnen zowel de wiet, als de alcohol om wietolie mee te maken, erg duur zijn.

Uit vijf gram hasj haal je meer wietolie dan uit vijf gram wiettoppen. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Wanneer je echter wietolie maakt van hasj [hasjolie] dan dalen deze beide kostenposten enorm. In een brokje hasj kan namelijk gemakkelijk 35 tot 50 procent aan cannabinoïden (werkzame stoffen uit cannabis) zitten. Daarbij is er minder alcohol nodig om 5 gram hasj onder te dompelen, dan 5 gram wiet. Terwijl het rendement per gram hasj tot wel vier keer hoger is dan uit ‘gewone cannabis’ of knipafval.

Volledig medicinaal effect

Hasj uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Marokko, wordt vaak ook nog eens gemaakt van wilde cannabisplanten. Deze bevatten in tegenstelling tot commerciële wiet- en hasj-soorten naast alleen THC, ook nog eens een noemenswaardige hoeveelheid cannabidiol, CBD. Een niet-psychoactieve, maar zeer geneeskrachtige cannabinoïde, die zorgt voor een vollediger medicinaal effect.

De Marokkaanse hasj, zoals die van Social Club Zuid-Holland, bevat naast veel THC óók veel CBD.

Gemak en goedkoper

Voor een flesje wietolie van cannabistoppen of knipafval heb je al snel 15-20 gram wiet nodig. Dat koop je niet even in een coffeeshop. Buiten het feit dat de gramprijs enorm hoog is (8 tot 16 euro), mag je maar vijf gram cannabis per keer kopen. Als je uitgaat van commerciële wiet met 15 procent THC en geen CBD, heb je uit vijf gram wiet 0,75 gram cannabinoïden.

Social Club Zuid-Holland verstrekt tegenwoordig ook hasj aan hun leden en vragen daarvoor 30 euro per vijf gram.

Een flesje van 10ml  hasjolie maak je echter al snel met vijf gram hasj volgens het recept van Mediwietforum-lid Cannabella. Deze hoeveelheid haal je gemakkelijk in de coffeeshop tegen een redelijke prijs (gemiddeld 5-12 euro per gram), of bij onze vrienden van Social Club Zuid-Holland. Zij bieden hun leden vijf gram hoogwaardige hasj aan voor 30 euro.

In vijf gram hasj met ongeveer 40 procent cannabinoïden (THC én CBD), vind je al snel 2,5 tot 3 gram werkzame stoffen. Een verschil van 1,75 tot 2,25 gram werkzame cannabinoïden per vijf gram.

Hasjolie maken

Mediwietforum-lid ‘Cannabella’ deelde eerder al een experiment waarbij ze voor het eerst wietolie maakte uit hasj. Ze was daarover erg tevreden en ontving in de daaropvolgende periode veel vragen over het proces. Ze besloot daarom een volledig verslag met recept te delen op het Mediwietforum, die wij hieronder met jullie delen.

Benodigdheden

Voor dit recept heb je nodig: een precisieweegschaal, vijf gram hasj, een leeg druppelflesje, pure alcohol, een glas waar je makkelijk in kunt roeren, een trechtertje, een koffiefilter, een wasbare (camping-)koffiefilter, een klein leeg (babyvoedsel-)potje en een flessenwarmer – maar die staat niet op haar foto.

Op de flessenwarmer na, alles wat je volgens Cannabella nodig hebt om hasjolie mee te maken.

De weegschaal kocht Cannabella bij Dutch Head Shop, het druppelflesje bij de apotheek, het wasbare koffiefilter bij een campingwinkel en de alcohol koop je onder meer hier.

Voorbereiding

Zorg dat alles schoon is, zodat je een schoon product overhoudt. Was alles met heet water af voor je het gaat gebruiken. Weeg vervolgens het lege (baby-)potje zonder deksel. Schrijf het gewicht op een papiertje of maak er een foto van met je mobiel. Wanneer de olie klaar is weeg je het potje opnieuw, zodat je precies weet hoeveel pure olie je hebt overgehouden.

Door het potje te wegen vóór en ná het proces, weet je straks precies hoeveel olie je hebt overgehouden.

Hasjolie maken

Nu alles klaar staat kun je beginnen met het verbrokkelen van de hasj. Het hoeft niet helemaal fijn, dat komt straks met de alcohol helemaal goed. Doe de verbrokkelde hasj in je glas en voeg daar 75ml alcohol aan toe.

Doe de verbrokkelde hasj met 75ml alcohol in het glas.

Laat de hasj en de alcohol een paar minuten weken en prik vervolgens met een satéstokje, of beter nog een metalen spies voor op de BBQ waar de alcohol en hasjolie niet in kan trekken, de hasjbrokjes in het glas fijn. Dek vervolgens het glaasje af, bijvoorbeeld met huishoudfolie, en laat dit ongeveer een kwartier staan.

Laat de hasj goed oplossen in de alcohol.

Roer na een kwartier de oplossing met het satéstokje (of spies) en kijk of je alleen nog ‘stof’ ziet opdwarrelen van de bodem of dat er toch nog kleine brokjes hasj in het glas zitten. Zijn er nog kleine brokjes? Dan wacht je weer een kwartiertje voor je opnieuw gaat roeren. Is alles opgelost en zie je alleen nog stof? Dan kun je verder met de volgende stap.

Hasjolie filteren

Voor het beste resultaat doe je een trechtertje in het lege en gewogen potje. Daarin doe je het campingfilter en daarin weer het (op maat geknipte) gewone koffiefilter. Op deze manier wordt de fijne grondstof goed uit de alcohol gefilterd en houd je een zuiver product over.

Filter de hasj goed uit de alcohol voor een zuiver eindproduct.

Giet voorzichtig de oplossing in het filter. Pas hierbij goed op dat het niet overstroomt. Er komt namelijk vrij veel stof in de filters terecht waardoor de alcohol heel langzaam doorstroomt. Het glas kun je nog even naspoelen met een klein scheutje alcohol en leeggieten in filter zodat er niets achterblijft in het glas. Wees geduldig en ga niet in de filters roeren want dan is de kans erg groot dat de uiteindelijke olie vervuild wordt met plantmateriaal.

Wees geduldig en geef het hasjextract de tijd om door te lopen om te voorkomen dat er plantmateriaal in het eindproduct terecht komt.

Dek het filter af met huishoudfolie zodat er geen stof bij kan komen. Dat scheelt ook voor de alcohollucht in huis. Nu wacht je geduldig af tot alle alcohol in het potje is gedruppeld. Als dat zo is knijp je de filters voorzichtig uit, zodat zoveel mogelijk van de in de hasj overgebleven oplossing in het potje terecht komt.

Wat er aan plantmateriaal overblijft kun je op folie uitspreiden om te laten indrogen en vervolgens bewaren om voor latere verwerking.

Het plantmateriaal dat je in de filters overhoudt kun je weggooien, maar ook bewaren en later verwerken in cake of brownies. Wil je het bewaren, draai er dan een balletje van, pak het in met huishoudfolie en bewaar het in de koelkast.

Hasjolie verdampen

Let op! Dit proces kan lang duren. Neem daarom de tijd, zodat je de flessenwarmer niet achter hoeft te laten wanneer ‘ie nog aanstaat. Je kunt natuurlijk ook de flessenwarmer uitzetten en later het proces herstarten als je niet genoeg tijd hebt. Vul de babyfleswarmer ongeveer voor een kwart met water en zet ‘m op de hoogste stand.

Verwarm alvast een beetje water in de fleswarmer voordat je het potje met hasjolie(-alcohol) erin zet.

Doe het potje met de oplossing in de flessenwarmer en vul het water aan tot het potje net dreigt te gaan drijven. Pas op dat er geen water in de alcoholoplossing komt. Het kan geen kwaad, want het verdampt wel weer, alleen water verdampt moeilijker dan alcohol waardoor het langer duurt voor je olie klaar is. Controleer ook elke paar uur het waterniveau. De flessenwarmer mag niet droog komen te staan!

Dit proces kan even duren, check dus regelmatig de waterstand in de flessenwarmer.

Het verdampen gaat wel even duren en stinkt behoorlijk. Dus als je een kamer over hebt dan zet je het daar neer, het liefst voor een raam dat op een kiertje staat. Anders kan het ook buiten of onder de afzuigkap in de keuken doen. Zorg in elk geval voor een goed geventileerde ruimte, pas op met open vuur en adem de damp niet in.

Na een uur of acht in de fleswarmer is alle alcohol verdampt. Op de bodem ligt nu een dun laagje stroperige olie. Om zeker te zijn dat er geen alcohol meer in zit, laat Cannabella het nog een uur of vier in de fleswarmer staan. Nog even geduld hebben dus!

Resultaat

Wanneer je zeker weet dat alle alcohol eruit is kun je het potje met de stroperige olie opnieuw wegen. Trek hier het gewicht van het lege potje af en je weet precies hoeveel gram olie je uit je gebruikte hasj hebt gehaald.

Cannabella haalde dit keer uit 5 gram hasj (129,99-127,72=) maar liefst 2,27 gram pure hasjolie.

Cannabella woog het potje met olie op 129,99 gram. Wanneer je daar 127,72 van het lege potje vanaf trekt houd je 2,27 gram pure hasjolie over. Geen slecht resultaat, een opbrengst van 45%! ‘Het is weleens iets hoger geweest, maar ook wel eens lager’, zegt Cannabella over het resultaat. Maar alles boven de 40% is volgens haar acceptabel. Als je bedenkt dat je met hetzelfde gewicht wiet, 0,15 gram pure olie zou hebben, is dit meer dan acceptabel.

Verdun eventueel de wietolie om het beter de kunnen doseren.

Hasjolie verdunnen

Vul nu eventueel de olie aan met bijvoorbeeld biologische olijf- of druivenpitolie om het beter te kunnen doseren. Dat heeft een lange houdbaarheid en zorgt ervoor dat de olie straks vloeibaar genoeg is om te kunnen druppelen. Een andere optie is het gebruik van kokosvet. Dat maakt de olie minder vloeibaar, maar wel goed opneembaar door je lichaam en veelzijdig in gebruik.

Cannabella houdt er zelf altijd een verdunning van 1 op 4 op na. In dat geval moet er dus (4×2,27=) 9,08 mL olie bij. Dat giet je het best eerst op een theelepeltje en dan pas bij de wietolie of met een injectiespuit, want je schenkt er al snel teveel bij.

Om de twee oliesoorten wat makkelijker te mengen, gaat het oliemengsel daarna – al roerend – weer een uurtje in de flessenwarmer.

Decarboxyleren (optioneel)

Als laatste zet ik het oliemengsel 30 minuten in de oven op 120 graden Celsius. Hiermee wordt de THCa omgezet naar THC, met een mooi woord: gedecarboxyleerd, een optionele stap. De olie is nu klaar voor gebruik.

Hasjolie doseren

De hasjolie wordt bewaard in een druppelflesje, zodat het makkelijk te doseren is en snel te gebruiken.

Wie moeite heeft met de smaak van wietolie, kan de druppel olie voor gebruik in een caspsule doen en doorslikken. Het duurt dan een minuut of 20 voor het effect merkbaar wordt. Druppel je het direct op of onder je tong, dan kan je het al na 5 minuten voelen.