(advertenties)
(advertentie)

Veel mensen krijgen tijdens hun leven te maken met een schokkende gebeurtenis die kortdurende posttraumatische stressklachten kunnen veroorzaken. Hoewel dit een normale reactie is, zijn de klachten bij 10 procent van deze mensen heftiger en is het moeilijker om er vanaf te komen. In dat geval spreek je van PTSS. Dit is wat cannabis daarvoor kan betekenen.

Een posttraumatische stressstoornis komt niet alleen voor bij veteranen die tijdens de oorlog veel meegemaakt hebben. Ieder mens kan een PTSS oplopen door mentale én fysieke traumatische ervaringen. Volgens het Nationaal Centrum voor PTSS heeft ongeveer 60 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen op een bepaald punt in hun leven te maken met PTSS. Dat zijn dus best veel mensen. Het blijft wel een feit dat oorlogsveteranen vaker lijden aan deze nare aandoening.

PTSS – een korte uitleg

Wanneer iemand lijdt aan een PTSS, is dit het gevolg van het ervaren van een traumatische gebeurtenis. Denk hierbij aan verkrachting, een natuurramp, terrorisme, moord of ander geweld. Bijvoorbeeld soldaten, politieagenten, brandweerlieden of ambulancepersoneel hebben een verhoogde kans om last te krijgen van een PTSS. Zij krijgen sneller en vaker te maken met dergelijke gebeurtenissen.

PTSS uit zich in het ervaren van nare gevoelens en gedachtes, boosheid, angst, eenzaamheid, het hebben van flashbacks en nachtmerries.

Ons endocannbinoïden-systeem

Dit prachtige systeem bestaat uit endocannabinoïden-receptoren die voorkomen in ons hele lichaam. Dit systeem zorgt voor de verbinding tussen lichaam en geest. Het stuurt signalen door het hele lichaam die moeten bijdagen aan onze gezondheid.

Als onze gezondheid onder druk staat door invloeden van buitenaf, dan kan dit systeem uit balans raken. Dit resulteert in fysieke, mentale of neurologische problemen. Een combinatie is ook mogelijk.

Medicinale cannabis kan een bijdrage leveren omdat de stoffen in cannabis, cannabinoïden genaamd, het lichaamseigen endocannabinoïden-systeem (ECS) kunnen ondersteunen. De therapeutische voordelen van mediwiet zijn enorm; ze werken bij een breed scala aan aandoeningen.

Bij PTSS-patiënten zit er een storing in het endocannabinoïden-systeem en cannabis kan de receptoren gunstig beïnvloeden.

MEER LEZEN: De cannabinoïden brochure – complete werking van mediwiet uitgelegd

De rol van cannabis

Er zijn inmiddels meerdere studies verricht waaruit blijkt dat cannabis een positief effect heeft op de symptomen die komen kijken bij PTSS. Door het enodcannabinoïden-systeem weer in balans te brengen met mediwiet, zal een therapie beter en makkelijker doorlopen worden.

Vaak wordt er antidepressiva ingezet bij PTSS-patiënten, om de symptomen te verminderen. Helaas veroorzaken deze medicijnen bijwerkingen. Hetzelfde geldt voor de medicatie die gegeven wordt tegen de angsten en heftige nachtmerries waar deze mensen aan lijden. Deze middelen hebben een verslavende werking met alle gevolgen van dien.

Steeds meer oorlogsveteranen vertellen over hoe cannabis ze helpt om hun angst te verminderen en hoe het hen helpt om goed te kunnen slapen. Ook is ontdekt dat het endocannabinoïden-systeem van de hersenen verwant is aan het geheugen; cannabis stelt de patiënt in staat om herinneringen te filteren en relativeren.

Een greep uit de bij PTSS effectieve strains

We beschrijven hier een aantal effectieve soorten mediwiet, waar iemand die lijdt aan PTSS zijn voordeel uit kan halen. Natuurlijk blijft het persoonlijk en bestaan er zeker meerdere soorten met een positieve invloed.

Ook is het belangrijk op te merken dat elke soort op unieke wijze invloed heeft op een patiënt. Hoewel er de overtuiging is dat indica-soorten het beste zijn qua behandeling, kan een verscheidenheid aan genetica (hybride, sativa, CBD-producten) de symptomen van PTSS verlichten.

Hoewel cannabissoorten met een hoog CBD-gehalte ideaal zijn voor gebruik vanwege hun eigenschap om stemmingwisselingen te temperen gedurende de dag, zijn soorten met een hoog THC-gehalte vaak ’s nachts favoriet, omdat ze helpen om een goede nachtrust te krijgen.

OG Kush

OG Kush plant in de bloei [Beeld: Shutterstock/Michael Nosek]

OG Kush is een zeer populaire Indica-dominante hybride soort voor PTSS, depressie en stemmingsstoornissen. Hij heeft een zachte indica-achtige uitwerking op het lichaam, met het bijna euforische effect wat een sativa kan hebben. Deze hybride is effectief bij patiënten die aan meerdere PTSS-symptomen lijden omdat het zowel lichaam als geest ondersteunt.

CBD: 0,2% – THC: 20-24%

Blue Dream

Deze Sativa-dominante cannabissoort is een zeer populaire soort bij PTSS. Naast dat het een mentale stimulering biedt, heeft het ook een kalmerende ontspanning op het hele lichaam. Blue Dream is een uitgebalanceerde hybride met een aangenaam aroma van Blueberry en Haze. Het ondersteunt je bij het aangaan van sociale contacten en ook het humeur verbetert na het gebruik van deze wiet.

CBD: 0,1-0,2 % – THC: 17-24%

Blueberry

Blueberry is een krachtige indica, van deze soort geeft een gelukkig en ontspannen gevoel. Ook heeft Blueberry invloed op de eetlust; die neemt toe. Het heeft een genetische link naar Afghani (pure Indica-soort), wat het ontspannen effect wat bij de meeste patiënten verklaart. PTSS kan het lichaam en de geest letterlijk uitputten en Blueberry is een indica die deze slopende symptomen bestrijdt en patiënten in staat stelt om verlichting te ervaren van de heersende spanning die zo uitputtend is.

CBD: 7% – THC: 7%

Cannatonic

Deze soort leent zich uitstekend voor gebruik overdag vanwege het uitzonderlijk hoge CBD-gehalte. Cannatonic heeft een ontspannende en kalmerende uitwerking, verbetert je humeur en vermindert angsten. Wanneer je door je PTSS sneller boos bent, dan kan deze strain je daar ook vanaf helpen.

CBD: 6-17% – THC: 6%

Pineapple Express

Pineapple Express [Beeld: Shutterstock/HubbardSteve]

Over Pineapple-express wordt gemeld dat het de angst bij patiënten vermindert. Deze cannabissoort is beroemd geworden door de gelijknamige film, maar deze Pineapple Express helpt patiënten met PTSS in het echte leven. Het staat bekend om zijn ontspannende en angst remmende werking. Het THC-gehalte in deze plant is hoog, waardoor veel mensen creatiever worden na het gebruik ervan.

CBD: 0,1% – THC: 20%

Master Kush

De Master Kush-cannabissoort is minder geschikt voor beginners, omdat deze behoorlijk krachtig is. Dit is een zeer geliefde wiet onder de coffeeshop bezoekers vanwege zijn hoge THC-gehalte. Als je echter PTSS hebt, eerder cannabis hebt gebruikt en problemen hebt met slapen, kan Master Kush dé oplossing zijn. Mensen die lijden aan insomnia zullen van deze soort houden, omdat het een zalig en euforisch gevoel geeft waarmee je in een heerlijk diepe slaap valt.

CBD: 1% – THC: 20%

[Openingsfoto: Shutterstock: Oprea George}