(advertenties)
(advertentie)

Medicinale cannabis vermindert de symptomen van posttraumatisch stress-stoornis (PTSS) onmiddellijk met meer dan vijftig procent. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van ruim 400 PTSS-patiënten die medicinale cannabis gebruiken.

Patiënten leveren via app input voor studie

De studie wordt gepubliceerd in het september nummer van Journal of Affective Disorders, een samenvatting verscheen eind mei al op de website Science Direct. De onderzoekers, verbonden aan de Washington State University en de University of Pennsylvania, gebruikten anonieme gegevens van 404 medicinale cannabisgebruikers uit Strainprint.

Met deze van oorsprong Canadese app kunnen mediwiet gebruikers bijhouden hoe verschillende doseringen en soorten samenhangen met verandering van hun symptomen. De onderzochte periode duurde 31 maanden.

Wiet zorgt voor forse afname PTSS-symptomen

De belangrijkste symptomen van PTSS zijn onvrijwillige herbeleving, dwangmatige gedachten, negatieve emoties als angst, boosheid en schaamte, verhoogde prikkelbaarheid en slaapproblemen. De auteurs van de nieuwe studie hanteerden vier symptomen: dwangmatige gedachten (intrusions), herbeleving (flashbacks), prikkelbaarheid (irritability) en angst (anxiety).

De resultaten op een rijtje:

  • Dwangmatige gedachten: 62,48% vermindering na inhaleren van cannabis
  • Herbeleving: 50,79% vermindering na inhaleren van cannabis
  • Prikkelbaarheid: 66,52% vermindering na inhaleren van cannabis
  • Angst: 57,19% vermindering na inhaleren van cannabis

 

Verschillen tussen mannen en vrouwen

De onderzochte groep PTSS patiënten bestond uit 220 mannen en 176 vrouwen. Bij vrouwen bleek de effectiviteit van cannabis tegen herbeleving en flashbacks nog iets groter te zijn dan bij mannen. Mannen blijken cannabis significant vaker tegen prikkelbaarheid te gebruiken dan vrouwen. Voor het bestrijden van angsten is het andersom: vrouwen gebruiken hiervoor vaker cannabis dan mannen.

De analyse is beperkt tot geïnhaleerde cannabis: roken, verdampen of dabben, oftewel concentraten verdampen. Andere toedieningsmethoden, zoals edibles en tincturen bleven buiten beschouwing.

Sterkte van de gebruikte medicinale cannabis

De onderzochte patiënten gaven ook de THC en CBD percentages aan van de cannabisproducten die zij tegen de symptomen van PTSS gebruikten:

Dwangmatige gedachten: gemiddeld 14,77% THC en 2,81% CBD
Herbeleving: gemiddeld 16,06% THC en 1,47% CBD
Prikkelbaarheid: gemiddeld 14,62% THC en 2,46% CBD
Angst: gemiddeld 14,42% THC en 2,43% CBD

De auteurs concluderen onder meer dat hogere doses cannabis correleren met sterkere vermindering van angsten en dwangmatige gedachten: hoe hoger de dosis, hoe meer verlichting.

Dit kan wijzen op verhoogde tolerantie, schrijven de auteurs. ‘Gezamenlijk geven deze resultaten aan dat mensen consistente doses gebruiken om dwangmatige gedachten te verminderen en hogere doses om hun angst verder te verminderen. Die verhoging van de dosis om angst te bestrijden versterkt de zorgen over mensen met PTSS die een cannabisafhankelijkheid ontwikkelen.’

Het roken, verdampen (vapen) of dabben van cannabis werkt stevig en direct stressverlagend…

Wel symptomen bestrijden, geen genezing

Hoewel cannabis effectief is om acute symptomen van PTSS te bestrijden is het geen geneesmiddel, benadrukken de auteurs. ‘Interessant is dat de ernst van de symptoombeoordelingen bij aanvang niet significant veranderde in de loop van de tijd. Dit kan erop wijzen dat terwijl cannabisgebruik leidt tot ervaren vermindering van de acute ernst van de symptomen, deze effecten niet verder gaan dan de periode van intoxicatie en regelmatig gebruik de aandoening simpelweg in stand houdt.

Met andere woorden: hoewel cannabis tijdelijke verlichting kan bieden bij PTSS-symptomen, zal langdurig cannabisgebruik de ernst van deze aandoening uiteindelijk wellicht niet verbeteren.’

Welke wietsoorten wel, welke niet?

‘Cannabis Pharmacy’ auteur Michael Backes waarschuwt voor het gebruik van wietsoorten met pineen, het terpeen dat aan dennengeur doet denken, door PTSS patiënten. Backes: ‘Alfa-pineen kan angstgevoelens veroorzaken en de geheugen bevorderende effecten kunnen het afweren van flashbacks en negatieve herinneringen bemoeilijken.’

Backes raadt cultivars (wietsoorten) met linalool of limoneen aan voor PTSS patiënten. CBD-dominante wietsoorten als Cannatonic en ACDC kunnen nuttig zijn bij het bestrijden van angstgevoelens. Cultivars met breedvingerige bladen, zoals Purple-soorten en Bubba Kush, bekend om haar relatief hoge gehalte myrceen en linalool, werken doorgaans rustgevend en kalmerend.

LEES OOK:   Arts onthult hoe je cannabis gebruikt tegen angst en stress

[openingsbeeld: Spender1/Shutterstock]