(advertenties)
(advertentie)

Zou het mogelijk zo zijn dat het gebruik van cannabis voor ieder mens een gunstige invloed op de gezondheid heeft? Wanneer je een cannabis consument vraagt naar het waarom, blijkt vaak dat ze een medische reden hebben – soms zonder dat ze zich daar zelf bewust van zijn. Dat het uiteindelijk in veel gevallen om mediwiet blijkt te gaan, wordt wel duidelijk door de dalende behoefte aan geneesmiddelen op recept dat nu is vastgesteld in de VS.

Is al het cannabisgebruik eigenlijk medicinaal?

Tot op heden wordt het legale gebruik van cannabis in Amerika op twee manieren ingevuld; het is of een medicijn, of je gebruikt het voor je plezier (adult-use). Er is medicinale cannabis, waarvoor een kwalificerende voorwaarde en een doktersadvies vereist zijn voordat je het legaal kunt krijgen. En dan is er recreatieve cannabis voor volwassenen, waarvoor niets anders nodig is dan een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs, waarmee je aantoont dat je oud genoeg bent.

Maar wat als er een derde manier is, of wat als – zoals wijlen activist Dennis Peron zei – al het gebruik van cannabis medicinaal is, of op zijn minst een onderdeel van een algemene welzijnsstrategie? 

Recent onderzoek in de staten waar cannabis legaal is voor volwassenen toont een daling aan van het gebruik van geneesmiddelen op recept. En als een handige bonus; recreatieve cannabis is over het algemeen gemakkelijker en breder verkrijgbaar dan mediwiet. Tenminste, de aangetoonde daling suggereert dat dit het geval kan zijn.

Wiet lijkt conventionele medicatie te vervangen

In het verleden werd de legalisering van medicinale cannabis al in verband gebracht met een daling van het aantal geneesmiddelen op recept. Het effect van deze legalisering voor volwassenen in staten aan de oostkust zoals New York – waar het medische programma klein en moeilijk toegankelijk is door strikte beperkingen rond artsen en kwalificerende ziekten – is minder bestudeerd.

Dus keken de onderzoekers naar Medicaid-recepten die tussen 2011 en 2019 in alle 50 staten zijn ingevuld. Medicaid is een hulpverleningsprogramma in de VS dat zorgt voor gezondheidsverzekeringen voor individuen en families met een laag inkomen en vermogen, gefinancierd door de staten en de federale overheid.

In staten (18 van de 50) die recreatieve cannabis voor volwassenen gelegaliseerd hebben, constateren ze een aanzienlijke vermindering van recepten voor medicijnen die bedoeld zijn om pijn, depressie, angst, slaapstoornissen, psychose en toevallen te behandelen, volgens een onderzoeksartikel dat in april in het tijdschrift Health is gepubliceerd.

Zelfmedicatie met cannabis zonder arts

Om het anders te zeggen: legalisatie lijkt een aanzienlijk medisch voordeel te bieden, samen met de bekende argumenten voor sociale rechtvaardigheid en nieuwe bronnen van belastinginkomsten.

Mensen gebruiken cannabis als zelfmedicatie en hoewel het moeilijk met zekerheid te zeggen is of ze dezelfde resultaten behalen, is het feit dat ze niet lijken terug te keren naar de farmaceutische industrie veelzeggend, aldus co-auteur van het onderzoek Shyam Raman, een PhD-student aan de Jeb E. Brooks School of Public Policy van Cornell University.

“Wat legalisatie van cannabis doet, is de mogelijkheid bieden om zelfmedicatie te krijgen zonder een arts te raadplegen en mogelijk te worden geweigerd omdat de ziekte niet op de lijst met kwalificerende aandoeningen staat”, zegt Raman. Hij benadrukt dat hoewel alleen Medicaid-gegevens zijn bestudeerd, deze resultaten van toepassing zijn op de algemene bevolking.

Raman: “Er is echt bewijs dat mensen zelfmedicatie gebruiken en dat mensen niet teruggrijpen naar geneesmiddelen.”

Wanneer mensen makkelijk toegang hebben tot cannabis, bijvoorbeeld als het recreatieve gebruik legaal is, daalt het aantal recepten voor medicijnen… [foto: Roschetzky Photography/Shutterstock]

Cannabis voor angst, depressie en slapeloosheid

Van de bestudeerde medicijnklassen zien Raman en co-auteur Ashley Bradford (een onderzoeker en promovendus aan de Indiana University) de sterkste daling van de vraag naar middelen tegen angst, depressie, slapeloosheid en psychose. Het gaat om dalingen van 12,2%, 11,1%, 10,8% en 10,7%.

Naast mogelijke kostenbesparingen voor Medicaid-programma’s, kan de legalisering van cannabis een extra schade beperkend voordeel opleveren volgens de onderzoekers. Namelijk dat mensen niet langer afhankelijk zijn van farmaceutische medicijnen met vervelende bijwerkingen én het gebruik ervan minderen wanneer medicinale en/of recreatieve cannabis gemakkelijker toegankelijk wordt.

“We zijn er vrij sterk van overtuigd dat mensen kiezen voor cannabis omdat de bijwerkingen van geneesmiddelen echt frustrerend kunnen zijn,” aldus Raman.

Makkelijker toegang tot recreatieve cannabis

De bevindingen suggereren dat men een meer verfijnd en uitgebreid begrip van de legalisering van cannabis moet aannemen. Het feit dat cannabis over het algemeen een welzijnsproduct kan zijn, mag niet genegeerd worden. Dit feit pleit voor het aandringen op legalisering van cannabis voor volwassenen op het staats- en federaal niveau.

“De markt voor recreatieve cannabis voor volwassenen in de meeste staten is gewoon gemakkelijker te gebruiken, omdat patiënten niet hoeven te betalen voor een patiëntenkaart en ze geen doktersadvies hoeven te krijgen”, zegt Debbie Churgai , uitvoerend directeur van Americans for Safe Access, een vooraanstaande lobbygroep voor een beter cannabisbeleid in Amerika.

We dienen ons er van bewust te zijn dat er onvoldoende onderzoek naar cannabis is gedaan. Belangrijke vragen, waaronder dosering en regime, blijven onbeantwoord. Cannabisgebruikers, al dan niet medicinaal, moeten zelf uitzoeken welke strain het beste werkt en in welke hoeveelheid. “We weten nog steeds niet hoe we cannabis als medicijn moeten reguleren. Hoe kunnen we zeggen ‘dit is medisch’, zonder te kunnen zeggen ‘dit is de hoeveelheid die je neemt voor therapeutisch gebruik’?” oordeelt Raman. 

Biedt cannabis altijd (medicinale) voordelen?

Kunnen we stellen dat cannabis altijd voordelen biedt voor ons algemene welzijn? Is cannabis altijd medicinaal, is alle recreatieve cannabis ook medicinaal, of is een derde manier om cannabis te begrijpen de beste classificatie? Het is moeilijk met zekerheid te zeggen en uiteindelijk maakt het misschien niet uit.

“Ik hou er niet van om verschillende manieren en redenen van het gebruik van cannabis te vergelijken. Ik denk dat dit een goed voorbeeld is van hoe mensen de effecten van de plant voelen, of ze het nu herkennen of niet,” zegt Churgai.

Maar wat dit wel suggereert, is dat bepaalde producenten en verkopers in de cannabis-industrie hun berichtgeving en marketing misschien opnieuw moeten evalueren. Hierbij zouden ze meer stil moeten staan bij de mediwiet-gebruikers. Zij vormen een belangrijk deel van hun afnemers.

Churgai: “Als je naar zakelijke conferenties gaat, zie of hoor je het woord ‘patiënt’ nauwelijks in een presentatie. Ik denk dat dat meer en meer verloren gaat naarmate onze industrie groter wordt. Ze denken dat de markt voor recreatieve cannabis voor volwassenen groter is dan de markt voor medicinale cannabis.”

Maar zoals dit onderzoek suggereert zijn de verschillen lang niet zo scherp en duidelijk als we misschien hadden gedacht. Medicinale cannabis en cannabis voor recreatief gebruik kunnen precies hetzelfde zijn…

[openingsbeeld: Michael Dasso/Shutterstock]