Studie • 90% migrainepatiënten heeft baat bij cannabis
Nieuw onderzoek van de Universiteit van New Mexico wijst uit: 94 procent(!) van de migraine patiënten heeft baat bij medicinale cannabis tegen de pijn.
Uit onderzoek met een groep patiënten blijkt dat het op cannabis gebaseerde geneesmiddel Sativex kankercellen bij lymfklierkanker doodt.
Onderzoek naar de behandeling van kankercellen met cannabinoïden staat nog in de kinderschoenen. Tot nu toe zijn de gegevens wél veelbelovend. Een nieuwe studie gepubliceerd in American Society of Hematology voegt nieuwe data toe. Het onderzoek rapporteert namelijk over de positieve effecten van Sativex, een op cannabis gebaseerd farmaceutisch middel, op lymfoomcellen.
Sativex is een gepatenteerd geneesmiddel met een THC:CBD-verhouding van 1: 1. Het middel is een mondspray ontwikkeld door het Britse GW Pharmaceuticals. Sativex is in diverse landen een goedgekeurd medicijn tegen de symptomen van multiple sclerose. Het middel kan spierspasmen verminderen en samen met andere antispastische medicatie worden toegepast.
Preklinische onderzoeken tonen ook dat wiet mogelijk anti-tumorale eigenschappen heeft. Onderzoek naar deze werking van cannabis is lastig. Dat komt vooral omdat plantmateriaal inconsistent wat betreft de hoeveelheid werkzame stoffen die erin zit. Elk flesje Sativex bevat evenveel werkzame stoffen wat het een heel consistent middel maakt. Daarom gebruiken wetenschappers het middel steeds vaker.
LEES OOK:
Tijdens deze studie, gepubliceerd in het Journal of Pain and Symptom Management (2013) ontdekten onderzoekers dat Sativex kan helpen bij kankergerelateerde slapeloosheid, pijn en vermoeidheid. En er is een bonus: patiënten ontwikkelen geen tolerantie bij langdurig gebruik.
Een andere studie, gepubliceerd in het British Journal of Pain (2017), leverde echter geen overtuigende resultaten op. Dit onderzoek bekeek de effecten van Sativex op aan kanker gerelateerde pijn.
Daarom is dit nieuwe onderzoek naar Sativex bij kanker zo belangrijk. In tegenstelling tot andere recente onderzoeken naar cannabis en kanker, onderzocht deze studie de effecten van Sativex op het doden van kankercellen. Het betrof ook nog eens een klinische proef bij 23 kankerpatiënten in plaats van op dieren.
Deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 18 en 80 jaar oud met de diagnose leukolisch indolent B-cellymfoom. Beter bekend als ‘non-Hodgkin-lymfoom’; een zeldzame vorm van lymfklierkanker.
De resultaten toonden dat de bestanddelen in Sativex lymfoomcelaantallen verminderden. Iedere deelnemer kreeg slechts eenmalig een dosis Sativex. Daarna volgenden diverse meetmomenten. Onderzoekers ontdekten dat het aantal lymfocyten op ieder meetmoment significant was afgenomen. Dit is goed nieuws voor mensen met lymfekanker.
Bovendien gebeurde dit zonder nadelige effecten. Hiermee biedt deze studie veelbelovende nieuwe data, door aan te tonen dat één dosis Sativex mogelijk lymfoomcellen kan doden.
Lymfoom is een term die verwijst naar kanker in het lymfestelsel. Dit stelsel is verantwoordelijk voor de bestrijding van ziekten en infecties. Het omvat de milt, thymus, beenmerg en lymfeklieren. Lymfoom treedt op wanneer de infectiebestrijdende cellen van dit systeem, lymfocyten genaamd, veranderen en muteren.
Er zijn twee soorten lymfoom: Hodgkin-lymfoom en Non-Hodgkin-lymfoom. Beide komen voort uit abnormale lymfocyten.
Een studie gepubliceerd in Acta Haematologica (2018) zocht uit hoe cannabis de symptomen bij patiënten met Hodgkin-lymfoom verbetert. In de meeste gevallen leverde wiet symptoomverlichting op. De meest gemelde waren:
Bovendien waren de bijwerkingen gedurende de hele behandeling licht.
Toegegeven, deze studie was gericht op het verlichten van door chemotherapie veroorzaakte symptomen. Desalniettemin is het veelbelovend voor patiënten met lymfoom. Als cannabis kan helpen bij het behandelen van nadelige symptomen én kan voorkomen dat kankercellen migreren, zou dat fantastisch zijn.
De studie naar de effecten van Sativex zegt dat dit zeker een mogelijkheid is. De volgende stap wordt kijken welke dosis en toedieningswijze de beste resultaten opleveren. Op het gebied van interactie met andere medicijnen valt ook nog veel te ontdekken.
Tot op heden is duidelijk dat de toekomst voor de behandeling van cannabis en kanker veelbelovend is.