(advertenties)
(advertentie)

Vandaag maken we een klein uitstapje naar psychedelische stoffen met medicinale eigenschappen. Ontdek hier vijf aandoeningen waarbij psychedelica verlichting kunnen bieden.

Psychedelica en cannabis hebben meer gemeen dan je misschien denkt. Wiet is natuurijk en psychedelica in veel gevallen ook. Mensen gebruiken beide zowel recreatief als medicinaal. Er gold jarenlang een hardnekkig verbod op zowel wiet als psychedelica dat wetenschappelijk onderzoek belemmerde. En de laatste jaren staan de medicinale eigenschappen van zowel cannabinoïden in wiet als de werkzame stoffen in psychedelica weer volop in de belangstelling.

Recent publiceerde wij over een onderzoek dat suggereert dat één dosis psilocybine je voorgoed kan laten stoppen met roken. Dit zorgde voor veel reacties onder onze lezers. Daarom duiken we vandaag wat verder in de heilzame eigenschappen van psychedelica.

#1. Hulp bij afkicken

Het is een mooie ironie dat planten die men jarenlang classificeerde als gevaarlijke drugs nu worden gebruikt als hulpmiddel om af te kicken. Er zijn namelijk sterke signalen dat wiet kan helpen bij het afkicken van alcohol, sigaretten en zware pijnstillers. Oók psychedelica beschikt over deze gave.

Dit onderzoeksartikel over LSD, peyote, ibogaïne en ayahuasca verklaart hun effectiviteit op basis van interactie met neurotransmitters die sterke zijn linkt aan verslaving en beloning. “Deze stoffen ondersteunen het herstel van drugsverslaving via een verscheidenheid aan therapeutische mechanismen. Hieronder het opmerkelijke ‘after-glow’-effect dat de serotonine-productie beïnvloedt”. Dit effect houdt in dat de positieve effecten van psychedelica nog lang blijven ‘nagloeien’.


LEES OOK:


#2. PTSS

Ayahuasca is een drank die wordt gemaakt van allerlei wortels en plantmateriaal. [Dana Toerien]

Posttraumatische stressstoornis is een aandoening die symptomen veroorzaakt zoals trauma-flashbacks en paniekaanvallen. Het is niet ongebruikelijk dat mensen een punt bereiken waarop ze geen normaal leven meer kunnen leiden.

In Nederland loopt momenteel een onderzoek waarbij een kleine groep oorlogsveteranen MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) krijgt om van hun PTSS-klachten af te komen. Dit is de werkzame stof in XTC.

Eerdere onderzoeken tonen dat  MDMA-therapie ‘extreem effectief’ is bij PTSS. “83 procent herstelt volledig. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen”. Dit zegt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoog­leraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Dit overzichtsartikel uit 2016 kijkt naar verschillende onderzoeken en concludeert dat “MDMA het terughalen van traumatische herinneringen lijkt te vergemakkelijken, zonder dat de gebruiker zich overweldigd voelt door het negatieve effect dat dergelijke herinneringen gewoonlijk met zich meebrengen”. Resultaten worden al behaald na slechts 2 tot 3 sessies in combinatie met psychotherapie.

#3. Depressie en angst

In Nederland krijgt ongeveer 20 procent van iedereen tussen de 18 en 64 jaar te maken met depressiviteit. Dit overzichtsartikel geeft aan dat psilocybine uit paddo’s en MDMA leiden tot “substantiële en aanhoudende verbetering bij mensen met therapieresistente depressie en angst”.

Het artikel merkt op dat ’t idee niet nieuw is. In de jaren vijftig en begin jaren zestig toonde onderzoek al dat geneesmiddelen op basis van psychedelica in staat zijn om depressie en existentieel lijden bij mensen met kanker aanzienlijk te verlichten.

Het artikel meldt ook dat psilocybine en LSD een “herformulering van ervaringen en relaties met anderen en de wereld bieden”. Met andere woorden: iemand gaat anders tegen zijn problemen aankijken waardoor angst en depressie afnemen.

Mensen die een veilige dosis psychedelica kregen, bereikten een staat van verwondering, conceptuele beeldverschuiving, een uitgebreid vermogen om liefde te ervaren en een intenser gevoel van verbinding. Allemaal gevoelens die helpen om het patroon van depressiviteit te doorbreken.

#4. Obsessief compulsieve stoornis

Obsessief compulsieve stoornis (OCS) wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten en angsten die leiden tot compulsief gedrag. Uit deze studie bleek dat klinisch toegediende psilocybine (werkzame stof in paddo’s) geassocieerd wordt met “symptomatische vermindering van OCD-symptomen bij proefpersonen met therapieresistente OCS”.


LEES OOK:


#5. Chronische pijn

Er is nog veel onderzoek nodig, maar een ding staat vast: psychedelica kunnen met name op mentaal vlak veel verlichting bieden. [Max4e Photo]

Studies over psychedelica en chronische pijn zijn over het algemeen niet indrukwekkend. Maar anekdotisch bewijs dat psychedelica chronische pijn kunnen verlichten, is er in overvloed.

Het zette de onderzoekers van deze studie aan om zelfgerapporteerde voordelen van microdosering bij pijn te bekijken. Zij concluderen dat zelfmedicatie met MDP (microdosis psychedelic, ofwel microdoseren) effectiever is in vergelijking tot conventionele behandelingen bij angst, ADHD/ADD en fysiologische stoornissen zoals pijn.

Changa – een mengsel dat DMT-geïnfuseerde materialen en ayahuasca-planten bevat – bleek veelbelovend in deze studie. Die zich richt op de pijnstillende (pijnstillende) effecten van psychedelica. “De hier gerapporteerde casus suggereert dat changa een langdurige effect heeft op pijnmonitoring. Het brengt een combinatie teweeg met stemmingsverbeterende effecten en ontstekingsremmende, neuroprotectieve en plasticiteit bevorderende acties.

Medicinale psychedelica in opkomst 

Net als bij cannabis moet er nog veel meer onderzoek volgen naar deze opwindende potentiële vormen van natuurlijke genezing. Gelukkig komen psychedelica net als wiet uit het verdomhoekje en wordt meer onderzoek mogelijk. Dat gebeurt wereldwijd; ook in Nederland. Het lijkt erop dat medicinale psychedelica eindelijk weer serieus worden genomen.

We sluiten af ​​met een inspirerend citaat uit dit onderzoek uit 2018:

“Als verwaarlozing, trauma, tegenslagen in de kindertijd, armoede, misbruik en ontbering – dat wil zeggen mentale letsels – blijvende negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, dan is het ook logisch en aannemelijk dat positieve, louterende ervaringen, soms van het mystieke soort, betrouwbaar blijkt in PAP [psychedelische geassisteerde psychotherapie] en langdurige positieve resultaten voor de geestelijke gezondheid kunnen veroorzaken”.

[Openingsfoto: Shutterstock/Dmytro Tyshchenko]