Cannabis microdoseren voor optimale medicinale werking
Voor een optimaal medicinale werking van cannabis is het wellicht beter en effectiever om gedurende de dag kleine 'porties' te consumeren, ofwel te microdoseren.
Derrick Bergman is journalist, fotograaf, medeoprichter van cannabisbeurs GROWLANDS en voorzitter van het VOC. In deze column een eerbetoon aan Charlotte Figi; het 13-jarige meisje dat de cannabisindustrie voor goed veranderde.
Buitengewoon triest nieuws: in Colorado is Charlotte Figi op 13-jarige leeftijd overleden aan het corona-virus. Het meisje leed aan het zeldzame Dravet syndroom en speelde een sleutelrol bij de verandering van het beeld dat Amerikanen hebben van medicinale cannabis.
Charlotte was drie maanden oud toen ze haar eerste epileptische aanval kreeg. De aanval kwam uit het niets, tot op dat moment was ze kerngezond geweest. Twee jaar lang ondergaat Charlotte allerlei medische tests, terwijl de aanvallen steeds heviger, langer en frequenter worden. Vlak voor haar derde verjaardag komt eindelijk de diagnose: Dravet syndroom, een zeldzame vorm van epilepsie. Er bestaat geen medicijn tegen.
Als Charlotte zes jaar oud is, krijgt ze gemiddeld driehonderd epileptische aanvallen per week, die uren kunnen duren. Zonder hulp kan Charlotte zich niet bewegen, praten of eten en ze ligt om de haverklap in het ziekenhuis. Haar ouders, Matt en Page Figi, zijn de wanhoop nabij. En dan ziet Matt een video over medicinale cannabis en de werkzame stof cannabidiol (CBD).
LEES OOK:
Het duurt even voordat ze een arts vinden die CBD-olie aan Charlotte wil voorschrijven, maar het effect is verbluffend. Haar epileptische aanvallen stoppen vrijwel onmiddellijk. Maar dan doemt een nieuw probleem op: er zijn vrijwel geen cannabissoorten op de markt met veel CBD en weinig THC.
Dit probleem wordt opgelost door de Stanley familie; een legale wietkwekerij gerund door zes broers, die experimenteren met CBD-rijke soorten. In 2012 brengt CW Hemp – het bedrijf van de broers Stanley – hun CBD-rijke en THC-arme soort op de markt. De soort is vernoemd naar Charlotte Figi: Charlotte’s Web. Het wordt later tevens de eerste cannabissoort die een heus patent verleend krijgt!
Het wonderbaarlijke en hoopgevende verhaal verspreidt zich via internet en wordt dan opgepikt door Sanjay Gupta van de internationale nieuwszender CNN. In Gupta’s uitstekende documentaireserie ‘Weed’ speelt Charlotte een hoofdrol. Haar verhaal wordt een game changer voor medicinale cannabis in de VS: de ene na de andere staat verandert wetten om CBD-producten legaal verkrijgbaar te maken.
Ook buiten de VS resoneert het verhaal van Charlotte. Radeloze ouders hebben eindelijk een middel dat de levenskwaliteit van hun kinderen drastisch verbetert, vrijwel zonder bijwerkingen. Zelden heeft zo’n klein meisje zoveel invloed gehad, op zoveel mensen over de hele wereld.
Charlotte’s dood komt volledig onverwacht en werd door een familievriend bekend gemaakt op de Facebook-pagina van haar moeder Paige. ‘Charlotte lijdt niet langer meer. Ze is voor altijd vrij van aanvallen. Enorm bedankt voor al jullie liefde.’
De zes kwekende broers – Stanley, Joel, Jared, Jesse, Jon, Jordan, Josh en Austin – publiceerden een roerend in memoriam op hun website:
‘Charlotte werd ieders dochter, zus of vriendin en riep empathie en liefde op bij iedereen die het voorrecht had om haar verhaal te horen, zoals miljoenen deden.
Haar verhaal heeft gemeenschappen opgebouwd, haar behoefte heeft hoop gecreëerd en haar erfenis zal harmonie blijven brengen. Ze was een licht dat de wereld verlichtte. Ze was een klein meisje dat ons allemaal op haar kleine schouders droeg.’