(advertenties)
(advertentie)

Uit een poll op Mediwietsite blijkt dat ruim 10 procent zijn of haar medicinale wiet rookt. Puur of met tabak. Experts op het gebied van longgezondheid waarschuwen dat het risico om besmet te raken met het coronavirus hierdoor toeneemt.

In regio’s waar medicinale en recreatieve wiet legaal is wordt de verkoop ervan goed bijgehouden. Uit deze cijfers blijkt dat de verkoop van wiet sterk toeneemt tijdens de coronacrisis. Longexperts trekken nu aan de bel. Zij zeggen dat het roken van wiet longen vatbaarder maakt voor COVID-19.

Cannabis tegen corona-angst

Regelmatig melden studies en anekdotische rapporten dat wiet mensen helpt omgaan met negatieve gevoelens zoals stress, angst, eenzaamheid en depressiviteit. Allemaal gevoelens die men wereldwijd ervaart in deze onzekere tijd.

En dat is niet alles. Cannabis bevat ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen die goed van pas kunnen komen als het virus toeslaat. Al met al neemt het gebruik van medicinale wiet wereldwijd toe tijdens de coronacrisis.

Longgezondheidsdeskundigen manen nu tot voorzichtigheid. Regelmatig wiet roken kan het risico op een COVID-19-infectie namelijk verhogen, zo stellen zij. Ook kan de ernst van symptomen toenemen en stijgt het risico op complicaties. Deze waarschuwing is gebaseerd op drie gegevens:

  1. Het feit dat de meeste corona-patiënten die worden opgenomen onderliggende longproblemen hebben
  2. Beschikbare data over de relatie tussen tabaksrook en COVID-19.
  3. Rokers zitten vaker met hun vingers aan hun lippen.

Omdat veel mensen medicinale (en recreatieve) wiet- al dan niet met tabak – roken (ruim 10 procent, zo bleek uit een poll van Mediwietsite) is het nuttig deze waarschuwing ter harte te nemen.

Rook irriteert longen

Het is heel dubbel: rook van wiet kan schadelijk zijn voor de longen, maar heeft tegelijkertijd ook voordelen voor de gezondheid. [Foto: shutterstock/Pe3k]

De invloed van wiet op de longen wordt regelmatig onderzocht. Diverse studies concluderen dat cannabisrook niet zo schadelijk is als tabaksrook. Sommige studies koppelen het inhaleren van cannabisrook zelfs aan een enkele heilzame voordelen. En onlangs schreven we nog dat wietrook geen trigger is voor COPD.

In alle artikelen die wij hierover schreven komt steeds iets terug: het is beter om helemaal níet te roken. Rook irriteert de longen altijd.

Maar in alle artikelen die wij erover schreven komt wel steeds iets terug: het is beter om helemaal níet te roken. Want rook irriteert longen altijd. Of het nu rook is van een barbecue, verbrand hout, wiet of een sigaret. Als iets verbrandt komen er áltijd schadelijke stoffen vrij.

En dat is precies waar deze waarschuwing op is gebaseerd: geïrriteerde longen door wietrook zijn vatbaarder voor het coronavirus.


LEES OOK:


Arts aan het woord

Hoewel er geen directe gegevens zijn over het gebruik van wiet en COVID-19 moeten wietrokers – vooral degenen die cannabis combineren met tabak – op hun hoede zijn. Een van de experts die dit benadrukt is longarts en professor Barry J. Make uit de VS.

“In China en Italië zagen we mensen die COVID-19 ontwikkelden en een onderliggende longziekte hadden. Die mensen hadden meer complicaties en stierven vaker”, aldus Make. “Dus dit is het perfecte moment om te stoppen met roken”.

Uit voorlopige cijfers van het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) blijkt dat chronische longaandoeningen zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en emfyseem, veelvoorkomende onderliggende aandoeningen zijn bij Amerikaanse patiënten die met corona in het ziekenhuis belanden.

Allemaal aandoeningen die de conditie van de longen verslechteren. Net als het langdurig inhaleren van rook.

Rook verergert symptomen ook

Met een verdamper – zoals dit draagbare model – inhaleer je de werkzame stoffen zonder dat daarbij verbranding plaatstvindt. Door Isabel Eve

 

Niet alleen maakt roken vatbaarder voor COVID-19. Ook corona-symptomen verergeren in vergelijking tot een niet-roker. Dit vertelt onder meer longarts en woordvoerder van de Amerikaanse Longvereniging, drs. Panagis Galiatsatos, aan Insider.

Volgens Galiatsatos ervaren mensen die regelmatig wietrook inhaleren vaker ernstige COVID-19-symptomen. Dat heeft te maken met aanwijzingen dat langdurig roken van cannabis ervoor kan zorgen dat longcellen beschadigen en afsterven.

Deze cellen zijn belangrijk omdat ze behoren tot het afweermechanisme dat ziektekiemen bestrijdt. Als je minder gezonde cellen hebt, kan dat leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals luchtweginfecties.

“Een groot deel van de wereld wordt besmet [door het coronavirus], maar de ernst van de symptomen hangt sterk af van allerlei variabelen; van genetische componenten tot je algehele weerstand en reeds bestaande aandoeningen”, zegt Galiatsatos.

Rook van cannabis is weliswaar minder slecht dan tabaksrook. Toch is en blijft het geïnhaleerde rook van verbrand plantmateriaal.

“Mijn standpunt is dat ik alle dingen die je kan inhaleren, maar geen zuurstof in de longen brengen, tot dezelfde categorie behoren. De beste gegevens die we hebben gaan weliswaar over tabak en de impact ervan op COVID-19”, zegt de arts. “Voor het gebruik van e-sigaretten en wiet zijn de gegevens niet zo uitgebreid verzameld”.

Met andere woorden, Galiatsatos schaart wiet op dit moment in dezelfde categorie als tabak om conclusies te trekken over het risico. Welbeschouwd is de waarschuwing dus vooral gebaseerd op goed onderzochte effecten van tabak op longen. Hieruit concluderen experts dat het inhaleren van wietrook ook risico’s met zich meebrengt tijdens deze pandemie. 

Kies voor gezondere alternatieven

Cannabisrook is weliswaar minder slecht dan tabaksrook. Toch is en blijft het geïnhaleerde rook van verbrand plantmateriaal. En zoals we eerder al opmerkten bevat alle rook van verbrand materiaal giftige stoffen.

Met wietolie omzeil je de longen volledig. Ondertussen profiteer je wel van alle heilzame voordelen. [Shutterstock/Zangs Films]

“Als je de infectie krijgt en je hebt goede, gezonde longen die niet elke dag worden blootgesteld aan gifstoffen, of het nu gaat om geïnhaleerde wiet of geïnhaleerde brandbare sigaretten of geïnhaleerde elektronische sigaretten, dan laat je jouw longen optimaal presteren en zijn ze beter in staat om deze infectie te bestrijden”, besluit Galiatsatos.

Dus, rook je medicinale wiet? Stap dan nu over op een van de alternatieven. Een optie die heel dicht bij roken staat maar veel minder schadelijk is, is verdampen. Een verdamper verhit wiet tot een temperatuur waarop de werkzame bestanddelen verdampen. Er vindt géén verbranding plaats.

Nog beter zijn alternatieven die niet via de longen gaan zoals wietolie of edibles. Denk aan wietthee of andere eetwaren met wiet.

Bekijk de artikelen hieronder voor meer informatie en let bovenal op je (long)gezondheid tijdens deze bizarre coronatijd.


MEER LEZEN:


 

[Openingsfoto: Shutterstock/Flapas]