(advertenties)
(advertenties)

Een kindje krijgen is voor veel vrouwen de mooiste ervaring in hun leven. Buiten dat het krijgen van zo’n schattig mini mensje op zich al enorm bijzonder is, heeft Moeder Natuur ook bepaald dat het heel schattig moet zijn. Dit zorgt ervoor dat de baby zeker is van een goede verzorging. In sommige gevallen verloopt het helaas niet zo rooskleurig na een bevalling. Het komt namelijk ook voor dat kersverse moeders langzaamaan ongelukkiger en angstiger worden. Medicinale cannabis kan helpen bij deze buiten proportionele gevoelens.

Postpartumangst en postpartumdepressie

Miljoenen vrouwen over de hele wereld, mogen helaas niet genieten van de roze wolk waar overal over geschreven wordt. Zij herkennen zich niet in alle lieve reclamespotjes op televisie, maar voelen zich vooral heel ellendig sinds de komst van hun baby. In eerste instantie probeert de moeder haar sombere en angstige gedachtes en gevoelens nog te verbloemen, maar na verloop van tijd kan dat niet meer.

Wanneer erover gesproken wordt, gebeurt dat veelal bij de huisarts, die ze in de meeste gevallen een antidepressivum voorschrijft en eventueel doorstuurt naar een psycholoog. Die stellen de diagnose postpartumangst (PPA) of postpartumdepressie.

Postpartumangst (PPA) en postpartumdepressie (PPD) hebben veel overeenkomsten. Beide veroorzaken op korte of lange termijn fysieke symptomen; het eet- en slaappatroon zullen veranderen, ze krijgen last van duizelingen, een verhoogde hartslag en misselijkheid.

Deze symptomen treden op in het eerste jaar na de geboorte. In veel gevallen ontwikkelen ze zich echter direct na de geboorte. Het is zelfs zo dat ongeveer vijfentwintig tot vijfendertig procent van de vrouwen die last heeft van een postpartumstoornis, al te maken had met een prenatale depressie of angststoornis.

De verschillen tussen PPD en PPA

Postpartumdepressie en postpartumangst zijn vaak beide aanwezig bij een en dezelfde vrouw. Welke er heersend is, wordt bepaald door de symptomen die het meest aanwezig en storend zijn. Bij PPA zal de vrouw extreem voorzichtig en zenuwachtig zijn, bij PPD huilen ze meer, zijn ze passief en houden ze (meer) afstand van de baby. De symptomen zijn dus nogal in contrast met elkaar.

Zo wil elke moeder het ’t liefst. Maar volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie krijgt 13% van de moeders te maken met PPD en/of PPA [Beeld: Shutterstock/Joana Lopes]

Postpartumangst symptomen zijn:

 • Te veel gedachten.
 • Onvermogen om de geest tot rust te brengen.
 • Geen ontspanning kunnen vinden.
 • Continue bezig moeten zijn met schoonmaken: flesjes steriliseren (meerdere keren), babykleertjes wassen, het huis poetsen, de baby steeds controleren.
 • Steeds ongerust zijn. Bijvoorbeeld; doe ik dit goed? Zal mijn partner wel thuiskomen van zijn reis? Zal de baby wakker worden? Heeft de baby genoeg aan gegeten? Is er iets mis met mijn baby? Geruststellen helpt niet.
 • Het hebben van dwanggedachten.
 • Niet alleen durven zijn met de baby vanwege angstgedachtes. Hierbij kun je denken aan de gedachte het kindje iets aan te doen, of juist omdat je bang bent dat je kindje iets zal overkomen.
 • Controledrang, dus bijvoorbeeld het steeds controleren of deuren op slot zitten, de oven wel uit is, de babyfoon wel aan staat of herhaaldelijk gaan kijken/voelen of de baby nog ademt.
 • Lichamelijke symptomen zoals maagkrampen, hoofdpijn, beverigheid of misselijkheid en paniekaanvallen.
 • Rusteloosheid door een opgesloten gevoel wat zich letterlijk uit in ijsberen in ruimtes in huis.
 • Een gebrek aan eetlust.
 • Slapeloosheid; moeite met in- en doorslapen.
 • Een gevoel van angst/onheil, alsof er ieder moment iets vreselijks kan gebeuren.
 • Vrees dat dit je nieuwe realiteit is en je de “oude jij” voor altijd verloren bent.
 • Angst om uit te spreken dat je je zo slecht voelt, want je bent bang dat mensen je zullen veroordelen of je zelfs je baby zullen afnemen.

Postpartumdepressie symptomen zijn:

 • Overmatig huilen.
 • Grote problemen hebben om zowel fysiek als mentaal contact te maken met de baby.
 • Je terugtrekken, uit contact gaan met vrienden en familie.
 • Te veel slapen of juist niet meer kunnen slapen.
 • Een verminderde interesse hebben in dingen en mensen en geen voldoening meer halen uit dingen die voorheen leuk vond.
 • Last hebben van angst- en paniekaanvallen.
 • Je kunt niet meer helder denken of beslissingen nemen.
 • Er is het gevoel waardeloos te zijn.
 • Je vindt jezelf een slechte moeder.
 • Er spelen gedachten over dood en zelfmoord door het hoofd.
 • Ernstige stemmingswisselingen.
 • Er zijn gedachten over zelfbeschadiging of de baby pijn doen.

Heb jij hier last van of ken je mensen die hier last van hebben? Dan is er goed nieuws. Medicinale cannabis kan uitkomst bieden.

Welke invloed heeft medicinale cannabis op deze aandoeningen?

De antidepressiva en therapieën die doorgaans voorgeschreven worden, werken bij veel vrouwen niet of matig. Daarbij kennen ze erg veel bijwerkingen en daar wordt niemand blij van.

Cannabis bevat stoffen die samenwerken met ons lichaamseigen endocannabinoïde-systeem. [Foto: shutterstock/Karin Hildebrand Lau]

Mensen die bekend zijn met de werking van THC en CBD, de twee belangrijkste werkzame stoffen in cannabis, zullen na het zien van bovenstaande lijst begrijpen dat cannabis een gunstig effect kan hebben op PPA en PPD. THC (psychoactief) kan mentaal verzachten terwijl CBD dat fysiek goed kan.

Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar de invloed van deze twee stoffen op vele psychische aandoeningen en veel van deze studies hadden een positieve uitkomt. Zo is mediwiet in te zetten bij bijvoorbeeld psychische klachten zoals angsten, depressie, dwanggedachten en PTSD. Maar ook fysieke klachten die horen bij een van deze twee aandoeningen kunnen verminderd worden. Medicinale cannabis zorgt ervoor dat misselijkheid afneemt en ook hartkloppingen en algehele onrust in het lichaam worden aangepakt.

Wanneer je net een baby hebt, is de keus om cannabis te gaan gebruiken mogelijk op het eerste gevoel apart. Toch is dat het juist niet!

Cannabis bevat namelijk stoffen die samenwerken met ons lichaamseigen endocannabinoïde systeem. En dat is met de chemische stoffen om antidepressiva zeker niet zo. Borstvoeding hoeft dan ook helemaal geen probleem te zijn, zolang je maar bewust kiest voor de manier van gebruiken.

Het roken van wiet met tabak, is ten alle tijden af te raden. Tabak is slecht voor baby’s (en voor jou!) en komt ook terecht in de melk. Ook de rook die je met je meedraagt, kan een kindje schade toedoen.

Het is beter om te kiezen voor een medicinale THC en/of CBD-olie. Of een olie die een combinatie van deze stoffen bevat. Je kunt met een olie namelijk makkelijker doseren en rustig opbouwen, zodat je voorkomt dat je stoned of high wordt. Dat is namelijk niet zo verstandig als je voor een kindje moet zorgen.

[Openingsfoto: Shutterstock/globalmoments]
(advertenties)

Reacties