(advertenties)
(advertentie)
Eerder schreven wij over een onderzoek waaruit bleek dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap geen negatieve gevolgen heeft voor het kind. Maar is dat eigenlijk anders bij borstvoeding? Of kunnen moeders medicinale wiet gebruiken voor hun ongemakken zonder hun pasgeboren baby in gevaar te brengen?

Moeders die hun kind borstvoeding geven letten op allerlei zaken. Zo kun je beter geen pittige dingen eten of alcohol drinken wanneer je kroost nog rekent op moedermelk. Maar kunnen deze verse moeders – zonder gevolgen – heil zoeken bij mediwiet voor hun ongemakken? Wij zetten 5 belangrijke zaken over cannabis en borstvoeding op een rij:

1. Baby’s verwerken cannabinoïden

In 2015 is door The Academy of Breastfeeding Medicine bewezen dat baby’s die borstvoeding krijgen van moeders die cannabis gebruiken de werkzame stoffen ook opnemen. Onderzoekers zagen sporen van THC – een van de werkzame cannabinoïden uit cannabis – in de ontlasting van de kinderen. Die bevinding suggereert de absorptie en de stofwisseling van THC in baby’s.

Onderzoek laat zien dat baby's cannabinoïden opnemen en verwerken.

Onderzoek laat zien dat baby’s cannabinoïden opnemen en verwerken.

2. Meer THC in moedermelk dan in bloed

Cannabinoïden hechten zich aan vet. Gezien moedermelk gemiddeld uit 4,5% vet bestaat, hechten de werkzame stoffen uit wiet zich daar uitstekend aan. Dat kan resulteren in een THC concentratie in de moedermelk die tot wel 8 keer hoger ligt dan in het bloed gevonden wordt.

Het kind zou dus grote hoeveelheden cannabinoïden binnen kunnen krijgen van door de moeder geconsumeerde mediwiet.

shutterstock_322428677

Moedermelk bevat tot 8x meer cannabinoïden dan de bloedwaarde. [Foto: shutterstock/Eskymaks]

3. Moedermelk bevat endocannabinoïden

Endocannabinoïden zijn cannabinoïden die door het menselijk lichaam worden aangemaakt. In 2004 heeft Dr. Ester Fride bewezen dat deze lichaamseigen – op de cannabinoïden uit wiet lijkende – stoffen worden doorgegeven in de moedermelk.

Het onderzoek is uitgevoerd op muizen en suggereert dat endocannabinoïden de zuigreactie stimuleren – essentieel om te overleven. Volgens Fride zijn cannabinoïden “extreem vitaal voor de juiste ontwikkeling in de mens”.

4. Cannabis kán ontwikkeling motoriek vertragen

shutterstock_244773607

Uit diverse onderzoeken blijkt geen duidelijk verschil tussen kinderen die wel of niet aan wiet zijn blootgesteld. [Foto: shutterstock/Oksana Kuzmina]

Uit verschillende onderzoeken komen heel diverse resultaten naar voren. Sommige studies zeggen namelijk dat cannabisgebruik – bij moeders die borstvoeding geven – de ontwikkeling van de motoriek in het kind kan vertragen. Terwijl andere onderzoeken bewijzen dat het geen impact heeft op de ontwikkeling van de baby.

Een studie onderzocht 68 kinderen die blootgesteld werden aan cannabis door de moedermelk. Uit deze studie bleken zij – vergeleken met baby’s die niet aan cannabis zijn blootgesteld – een vertraagde motorische ontwikkeling te hebben. Dit geldt specifiek voor moeders die regelmatig wiet gebruikten.

In een ander onderzoek bleek er echter helemaal geen verschil te zijn tussen moeders die wél of geen cannabis gebruikten.

5. Geen impact cannabis op pasgeborenen

Dr. Melanie Dreher onderzocht in de jaren 80 zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s in Jamaica. Een onderzoek wat we eerder hebben aangehaald in een artikel over wietgebruik tijdens de zwangerschap.

shutterstock_2664854992

Cannabis tijdens en na de zwangerschap heeft geen negatieve gevolgen voor het kind blijkt uit Jamaicaans onderzoek. [Foto: shutterstock/Jonathan Tichon]

Baby’s die wel en niet aan wiet zijn blootgesteld – tijdens de zwangerschap en door moedermelk – lieten bijna geen verschil zien vlak na de geboorte. Drie maanden na de geboorte zijn de kinderen nog eens onderzocht. Op vlakken als alertheid, zelfregulering en stabiliteit bleken de kinderen die wél aan cannabis zijn blootgesteld hoger te scoren! Dreher concludeerde dat dit te maken kon hebben met de sociaaleconomische staat van het gezin waaronder de zorg voor het kind en de culturele positie.

Cannabis tijdens borstvoeding – wél of niet doen?

Moeders weten vaak zelf het beste wat goed voor ze is. Als je als zwangere vrouw of verse moeder last hebt van bepaalde kwalen, pijnen of ziektes kunnen artsen vaak gewoon zware chemicaliën voorschrijven. Reguliere chemische medicatie kan – net als cannabinoïden – natuurlijk ook worden doorgegeven aan een kind. De keuze is aan de moeder of ze voor een natuurlijke oplossing gaat of zware chemicaliën gebruikt. Denk aan het welzijn van je baby en probeer wat je ook gebruikt, met mate te doen.

[Openingsfoto: shutterstock/Alik Mulikov]