(advertenties)
(advertentie)

Is je zelf gekweekte mediwiet nog wat te vochtig voor consumptie? Heb je water gemorst of je cannabis per ongeluk een nacht buiten laten liggen? Geen nood. Lees hier hoe je vochtige wiet weer droog maakt.

Bij het bewaren van medicinale wiet is het belangrijk om een ideale vochtigheid te behouden. Niet te droog, maar ook niet te klef. Het moet precies goed zijn. Dan is de smaak, beleving en het heilzame effect optimaal.

Onlangs schreven we over bedorven, uitgedroogde wiet. Maar wat als je medicinale cannabis nat wordt? Dan pak je dit artikel erbij en pas je een van onderstaande tips toe.


LEES OOK:


Drie methodes

Cannabis die te droog of te nat is kan je beter niet gebruiken. Als het te nat is, zal je wiet moeilijk vermalen, brandt het niet goed en smaakt het slecht. Ook melden velen dat het niet zo krachtig is. Bovendien is er bij natte wiet een verhoogd risico op schimmelvorming. En dat is slecht voor je gezondheid.

Het is heel goed mogelijk om vochtige wiet te redden en er zijn verschillende methoden om dit te doen. We geven er drie.

#1. De rijstmethode

Vaak gebruikt om mobiele telefoons te redden die in het toilet zijn gevallen. Of met koffie overgoten laptops. Rijst neemt overtollig vocht langzaam en veilig op.

Doe de natte cannabis in een bruine papieren zak of glazen pot en bedek die met ongekookte rijst. Het duurt minimaal vierentwintig uur voordat de rijst overtollig vocht uit de toppen zuigt. Afhankelijk van hoe vochtig de toppen zijn. Als je een glazen pot gebruikt, laat die dan open zodat overtollig vocht ontsnapt. Controleer de toppen eenmaal per dag totdat het vochtgehalte acceptabel is.

#2. De papiermethode

Bij deze methode neem je een bruine papieren zak. Plaats de vochtige toppen gewoon in de zak en laat ze op een donkere, droge plaats liggen. De bruine papieren zak laat lucht circuleren om vocht af te voeren. Deze methode beschermt de trichomen ook tegen verdere achteruitgang door blootstelling aan licht en warmte.

Een luchtontvochtiger is ook erg handig. Die helpt luchtvochtigheid te verlagen en bevordert verdamping van vocht. Draai tijdens het droogproces de natte cannabis iedere twee uur om.

#3. Gebruik een vochtigheidspakket

Met dez kit kan je een ideale luchtvochtigheid behouden. [Afbeelding: Boveda]

Deze tip kwam ook voorbij in ons artikel over het redden van oude, droge wiet. Een vochtigheidspakket is namelijk in staat om cannabis zowel te bevochtigen als te ontvochtigen. Dit werkt overigens alleen als je wiet niet té nat is.

Producten zoals Boveda Humidity Packs zijn in dergelijke gevallen ideaal. Door de vochtige wiet in een luchtdichte verpakking te plaatsen, zorgt het ontwerp en het zakje dat je erbij doet voor een ideale vochtigheid van 62 procent.

Doe dit niet

Er bestaan geen snelle oplossingen voor te natte wiet. Je kan natte cannabis niet even snel redden door het op de kachel te leggen of bloot te stellen aan hoge temperaturen. Hoe verleidelijk dat ook is. Wiet zal weliswaar drogen, maar de kwaliteit gaat snel achteruit.

Door cannabis in een oven te plaatsen of een haardroger te gebruiken, wordt het waarschijnlijk te droog. Ook beschadigen trichomen en vermindert het aantal werkzame cannabinoïden en terpenen. Als wiet te droog is, resulteert dat in een scherpe rook die keel en longen irriteert.

De gevaren van schimmel

We kunnen het niet genoeg benadrukken: let goed op schimmels. Vooral vochtige wiet is heel gevoelig voor schimmelvorming. Een natte omgeving is namelijk de perfecte voedingsbodem voor tal van schimmels en bacteriën die geen enkele patiënt binnen wil krijgen. Dit benadrukt tevens de noodzaak om snel te handelen met natte cannabis.

Een studie, gepubliceerd in The Mediterranean Journal of Hematology and Infectious Diseases (2001), onderzocht verbanden tussen het roken van cannabis en de vorming van aspergillose, veroorzaakt door aspergillus. Dit is een schimmel die kan leiden tot een schimmelprop in de longen. De studie vond een verband tussen de consumptie van besmette medicinale cannabis en de vorming van chronische pulmonale aspergillose.

Schimmel in wiet vormt een reëel gevaar voor de gezondheid van een patiënt. Zodra er tekenen van schimmels zijn, moeten patiënten afzien van consumptie in welke vorm dan ook.

Cannabis correct bewaren

Door gedroogde cannabis in weckpotten te ‘curen’ blijft het langer goed. Tip: schrijf ook altijd de soort en aanschafdatum op de pot. Of bij zelfkweek: de datum van ingebruikname. [Shutterstock/Roxana Gonzalez]

Het vermijden van ongelukken en mogelijke problemen met schimmels begint met de juiste opslag. Het is ’t beste om cannabis in een luchtdichte verpakking en op een koele, donkere plaats te bewaren. Het is ook raadzaam om het uit de buurt van direct licht en hoge temperaturen te houden. Open de verpakking regelmatig zodat lucht ververst en vocht eruit kan. Dit proces noemt met ook wel ‘curen’.

Mason- en weckpotten werken vaak het beste. En het extra gebruik van een vochtpakket zorgt ervoor dat je voorraad medicinale wiet geruime tijd zijn potentie behoudt.

Bekijk ook eens de ​​vele andere in de handel verkrijgbare oplossingen om jouw wiet correct te bewaren. Het vraagt misschien om een investering van een paar tientjes, maar dat is jouw voorraad meer dan waard.

[Openingsfoto: Shutterstock/Paul's Lady]