(advertenties)
(advertentie)

Charlotte Figi, het meisje dat zeven jaar geleden een domino-effect in gang zette waardoor de legalisatie van medicinale wiet in een stroomversnelling kwam, is overleden. Zij bezweek dinsdag aan het coronavirus. Charlotte was 13 jaar oud.

De internationale cannabisgemeenschap rouwt. Afgelopen nacht werd bekend dat Charlotte Figi op 13-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van COVID-19. Haar dood werd bekendgemaakt door een vriend van de familie. Dat gebeurde op de Facebookpagina van Paige Figi, Charlotte’s moeder.

“Charlotte is no longer suffering. She is seizure-free forever. Thank you so much for all of your love,” aldus het bericht.

CBD wondermiddel bij Dravet

Charlotte leed aan het syndroom van Dravet. Dit is een zeldzame en slopende vorm van epilepsie die voor het eerst optreedt als kinderen heel jong zijn. Bij Charlotte openbaarde de ziekte zich toen zij nog maar drie maanden oud was. Al snel had ze honderden aanvallen per dag.

Dravet is nauwelijks te behandelen. Toch probeerden artsen de situatie met allerlei zware medicijnen te verbeteren, maar niets hielp. Op 5-jarige leeftijd kon Charlotte nauwelijks lopen, praten en had ze een voedingssonde nodig.

Ten einde raad zocht Paige Figi contact met een gezin uit Californië dat hun kind behandelde met THC-arme en CBD-rijke wietolie. Dit spoor bracht Paige bij een medicinale wietapotheek in Colorado Springs die een CBD-rijke wietsoort hadden ontwikkeld.

De moeder van Charlotte kocht de olie en gaf het aan haar dochter waarna het wonder geschiedde: de aanvallen namen enorm af. Zelf zo veel dat Paige stopte met alle farmaceutische medicijnen.

Al snel kon Charlotte lopen, spelen en zichzelf voeden. De wietapotheek uit Colorado was zo blij met het verhaal dat ze hun CBD-wietsoort ‘Charlotte’s Web’ noemden.


LEES OOK:


Legalisatiegolf

Wietolie als medicijn voor jonge epilepsiepatiënten ging in de lift door het verhaal van het Amerikaanse meisje Charlotte Figi, waarnaar de wietsoort Charlotte’s Web werd vernoemd.

 

Het verhaal van Charlotte kreeg in 2013 wereldwijd aandacht toen zij en haar ouders in een documentaire verschenen van CNN’s Dr. Sanjay Gupta. Gupta geloofde voorheen niet in de kracht van medicinale wiet. Mede door het verhaal van Charlotte veranderde zijn mening en sindsdien is hij groot voorstander.

Charlotte’s verhaal zette ook een legalisatiegolf in gang. Wat honderden cannabisactivisten jarenlang niet voor elkaar kregen, kreeg het verhaal over een 5-jarig meisje met epilepsie wél voor elkaar. Steeds meer Amerikaanse staten voerden namelijk wetten in die het gebruik van medicinale wiet decriminaliseerden.

Tegenwoordig hebben 47 Amerikaanse staten wetten die CBD-producten in een of andere vorm toestaan. Hennep is federaal legaal. Ook wordt haar verhaal in verband gebracht met allerlei andere initiatieven die wereldwijd plaatsvinden om cannabis te legaliseren.

“Your work is done Charlotte, the world is changed, and you can now rest knowing that you leave the world a better place,” schreef de Realm of Caring Foundation op Instagram.

Charlotte heeft de wereld veranderd en de internationale cannabisgemeenschap zal haar nooit vergeten. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Charlotte Figi.

Lees vrijdag de column van Derrick Bergman op Mediwietsite die hij zal wijden aan Charlotte Figi.