(advertenties)
(advertentie)

In de strijd tegen het coronavirus zoekt een Canadees bedrijf dat medicinale cannabisproducten ontwikkelt goedkeuring voor een klinisch onderzoek met wiet bij corona.

Wereldwijd neemt het aantal mensen dat ziek wordt door COVID-19 (coronavirus) toe. Hiermee stijgt ook de roep om behandelingsopties. Wetenschappers zijn weliswaar bezig met een vaccin, maar men probeert ook van alles met bestaande medicatie; van malariapillen tot hiv-remmers.

Cannalogue, een Canadees bedrijf in gezondheidszorgtechnologieën en cannabis vindt het gek dat de wetenschap cannabinoïden, de werkzame stoffen in wiet, niet meenemen in hun zoektocht. Het bedrijf wil daar verandering in brengen en diende vorige week een aanvraag in bij Health Canada; zeg maar het Canadese Ministerie van Volksgezondheid.

Cannalogue wil namelijk goedkeuring voor een klinische proef met medicinale cannabis tegen het coronavirus. Als ze toestemming krijgen gaat Cannalogue patiënten werven voor een onderzoek dat moet bepalen of cannabinoïden corona-symptomen verminderen.


LEES OOK:


Wiet als immuun-modulator

Cannalogue reageert met hun verzoek op uitspraken van premier Justin Trudeau. Die is namelijk bereid om ‘oorlogsmaatregelen’ te nemen om burgers te beschermen. Én Trudeau sprak de wens uit om alle Canadese bedrijven te verenigen in de strijd tegen COVID-19.

Omdat wiet in Canada legaal is en het land over veel kennis beschikt, zou deze samenwerking ook moeten resulteren in onderzoek naar wiet tegen corona, zo vindt Cannalogue. De specialisten van het bedrijf geloven namelijk dat actieve bestanddelen in de cannabisplant het immuunsysteem versterken zodat symptomen van het virus mogelijkerwijs afnemen.

“We weten vanuit de literatuur over medicinale cannabis en de ervaringen die we in de afgelopen jaren in Canada opdeden dat cannabinoïden ontstekingsremmende eigenschappen hebben”, verklaart drs. Mohan Cooray, president en CEO van Cannalogue aan dagblad Toronto Sun.

“Bovendien weten we dat deze actieve ingrediënten immuun-modulerende eigenschappen hebben, wat betekent dat ze het immuunsysteem mogelijk versterken voor een betere werking. We kunnen dit zien bij ziekten zoals Crohn, reumatoïde artritis en multiple sclerose waar medicinale cannabis functioneert als een natuurlijke immuun-modulator”.

Neemt Canada het voortouw?

Samen met Israël en de VS loopt Canada voorop in onderzoek naar medicinale cannabis. [Shutterstock/Danipogi]

Canada is een van de landen die betrokken is bij een wereldwijde klinische proef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die proef bekijkt de effectiviteit van vier geneesmiddelen en medicijncombinaties tegen COVID-19.

Geneesmiddelen die momenteel worden getest zijn:

  • Malariamedicijnen; chloroquine en hydroxychloroquine
  • Remdesivir, dat is getest op ebola-patiënten
  • Lopinavir / ritonavir, dat is gebruikt voor de behandeling van hiv-infecties
  • Lopinavir / ritonavir gecombineerd met interferon-bèta, dat is gebruikt voor de behandeling van multiple sclerose.

Momenteel zijn er nog geen door Health Canada goedgekeurde gezondheidsproducten om COVID-19 te behandelen of ertegen te beschermen.

Cannalogue motiveert Canada om haar unieke positie wat betreft medicinale cannabis te gebruiken en het voortouw te nemen. Hopelijk leidt dit snel tot een klinische proef met wiet tegen de symptomen van het coronavirus. En wie weet zelfs een op wiet gebaseerde behandelingsoptie voor COVID-19.

Als het zover komt lees je het uiteraard hier, op Mediwietsite.

[Openingsfoto: shutterstock/Elnur]