(advertenties)
(advertentie)

Ook in Canada moeten ziekenhuizen inmiddels alle zeilen bijzetten in de strijd tegen het coronavirus. Er is zelfs al een tekort aan beschermende maskers en kleding. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek. De legale medicinale en recreatieve cannabisbranche doneren mondkapjes.

Er is wereldwijd inmiddels een schrijnend gebrek aan basismiddelen om zorgmedewerkers te beschermen. Ondertussen proberen profiteurs en oplichters een slaatje te slaan uit de handel in mondkapjes. Een nijpende situatie want medisch personeel staat vooraan in de frontlinie tijdens de oorlog tegen COVID-19.

Hulp uit onverwachte hoek

In Canada krijgen ziekenhuizen nu ladingen beschermende kleding en mondkapjes van leveranciers waar je het misschien niet meteen van zou verwachten. De ‘licensed cannabis producers’ ofwel legale wietkwekers aldaar doneren gul zodat ziekenhuispersoneel beschermd is tijdens hun werkzaamheden.

Persbureau BNN Bloomberg meldt dat diverse grote, beursgenoteerde cannabisproducenten zoals Canopy Growth Corp. en Hexo Corp. vanuit hun eigen voorraad ziekenhuizen voorzien van PPE. Die letters staan in de medische wereld voor ‘personal protection equipment’. Denk aan mondkapjes, handschoenen en beschermende pakken.

“Personeel van cannabis producenten gebruikt vaak gezichtsmaskers en andere PPE-uitrusting als ze de kweekruimtes in gaan, om daarmee besmettingen te voorkomen evenals de overdracht van schimmels of meeldauw die funest kunnen uitpakken voor de oogst van het bedrijf”, licht Bloomberg toe.

Maskers, jassen en handschoenen

Op 17 oktober 2018 zette Canada een historische stap door in één klap het verbod op recreatieve cannabis op te heffen voor alle 36 miljoen inwoners. Medicinale wiet was al veel langer legaal. Hierdoor is een enorme wietmarkt ontstaan met grote legale wietkwekers.

Woordvoerder Jordan Sinclair van Canopy Growth – ’s werelds grootste legale wietteler – zegt dat het bedrijf ‘duizenden’ handschoenen, Tyvek suits (die bekende ‘witte pakken’) en maskers heeft gedoneerd aan een ziekenhuis in Victoria. Ze komen van twee grote wietkassen in de deelstaat British Columbia, die men eerder deze maand heeft opgeheven.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

In professionele wietkwekerijen dragen medewerkers ook beschermende kleding. [Shutterstock/HQuality]

Collega-bedrijf Hexo zegt dat ze 150 N95 mondkapjes naar een medische post in Quebec stuurden. En ook andere wietbedrijven zoals Aphria, CannTrust en TerrAscend melden dat ze bezig zijn met het schenken van (een deel van) hun PPE-voorraad om medische instellingen te helpen in hun strijd.

Bij WeedMD switchen ze naar een ander soort mondkapje dat prima voldoet in een kweekruimte. Op die manier kunnen ze hun huidige voorraad N95 maskers (geschikt voor medische professionals) aan ziekenhuizen schenken.

Wietkweker Organigram Holdings Inc. zit zelf al aan de kritische grens wat betreft de voorraad mondkapjes. Woordvoerder Ray Gracewood heeft toch iets voor in de corona-frontlinie: 500 liter ethanol. Daarmee kan desinfecterende handzeep worden gemaakt.

[Openingsfoto: Shutterstock/Danipogi]