(advertenties)
(advertentie)

Nieuws in de zaak tegen Philippe Rotthier uit Terneuzen. De medicinale wietkweker stond in februari wederom voor de rechter omdat burgemeester Lonink van Terneuzen zijn woning wil sluiten. En wederom deed de rechter uitspraak in het voordeel van Rotthier.

De Raad van State deed op dinsdag 17 maart uitspraak in de zaak Terneuzen. Die zaak draait om Philippe Rotthier; een patiënt die thuis 40 wietplanten kweekte. Die gebruikte hij als medicijn tegen chronische zenuwpijn na een verkeersongeluk. De planten werden februari 2019 ontdekt waarna burgemeester Jan Lonink van Terneuzen Rotthiers huis drie maanden wil sluiten.

Een korte terugblik

Een rechter deed al eerder uitspraak in deze zaak. In juli 2019 draaide rechtbank Zeeland-West Brabant de woningsluiting namelijk terug. De rechter vond het toen aannemelijk dat de 40 wietplanten die agenten aantroffen medisch noodzakelijk waren voor Rotthier.

Na alle ophef over deze zaak sprak burgemeester Lonink zich uit voor het aanpassen van de wet zodat patiënten thuis medicinale wiet mogen kweken. Echter, achter de schermen startte hij samen met de Commissie Bezwaarschriften een bezwaarprocedure om Rotthier alsnog uit huis te krijgen.


LEES OOK:


Medicinaal gebruik aannemelijk

De burgemeester wil de patiënt uit huis zetten omdat hij het aannemelijk acht dat deze hoeveelheid wietplanten waren bestemd voor verkoop, aflevering of verstrekking. Dankzij een verklaring van Rotthiers huisarts, die zijn pijnklachten bevestigt, kon hij onderbouwen dat paracetamol, diclofenac en tramadol onvoldoende werken. Ook mediwiet op recept van Bedrocan doet te weinig.

Burgemeester Lonink blijft volhouden dat deze hoeveelheid onmogelijk voor persoonlijke doeleinden kan zijn. De voorzieningenrechter ging 17 maart weliswaar mee in het standpunt van de burgemeester dat de overschrijding van de 5 planten-grens niet gering is, maar vindt het op basis van verklaringen niet onaannemelijk dat Rotthier de planten feitelijk toch voor eigen gebruik kweekte.

Overschrijding van de 5 planten-grens niet gering, maar rechter vindt het niet onaannemelijk dat Rotthier de planten feitelijk toch voor eigen gebruik kweekte

Bovendien werden geen verpakkingsmaterialen, weegschalen of gripzakjes aangetroffen. En de ‘klanten’ die het huis regelmatig bezochten’ bleken allemaal vrienden en bekenden die niets met de wiet hadden te maken.

Alle belangen afwegend, vindt de rechter het – wederom – niet nodig om Rotthier op dit moment uit zijn huis te zetten. Ook is de burgemeester van Terneuzen veroordeeld tot vergoeding van proceskosten tot een bedrag van 1.103,01 euro.

De definitieve uitspraak van de Raad van State volgt nog, maar voorlopig mag Philippe Rotthier uit Terneuzen in zijn huis blijven.

[Openingsfoto: met dank aan Omroep Zeeland]