(advertenties)
(advertentie)

Als je cannabis op de juiste manier bewaart blijft het lang goed. Maar wiet is geen wijn. Het wordt niet beter met de jaren en bederft zelfs. Hier vind je wat tips om de houdbaarheid te verlengen en een oud voorraadje mediwiet te laten herleven.

Wiet heeft geen houdbaarheidsdatum zoals een pak melk. Maar na verloop van tijd bederft cannabis wel. Toch kan je het met een paar eenvoudige tips verrassend lang bewaren. We schreven er eerder een artikel over waarin je leest hoe lang je wiet kan bewaren en hoe je beoordeelt of het nog bruikbaar is.

Dit gebeurt er als wiet bederft

Het kan evengoed gebeuren dat je een voorraadje medicinale wiet te lang laat liggen. Het bederft en dat is natuurlijk zonde.

Bederving ontstaat door te droge of te natte cannabis. Uitgedroogde wiet produceert een smerige rook zonder smaak die de keel irriteert en nauwelijks gezondheidsvoordelen biedt. Te vochtige wiet brandt niet goed. Bovendien kan vochtige wiet beschimmelen en dat binnenkrijgen is heel ongezond.

Gooi beschimmelde wiet alsjeblieft meteen weg. Het is gewoon niet de moeite waard om te consumeren. Een oude studie uit 1978 verdiepte zich in de effecten van beschimmelde cannabis roken. Onderzoekers ontdekten dat het bronchopulmonale aspergillose veroorzaakt; een aandoening die je immuunsysteem overbelast.

Als je wiet aan zijn lot overlaat, zonder overmatige vochtigheid, zal het langzaamaan uitdrogen en afbreken. THC breekt, mede onder invloed van UV-licht, geleidelijk af in de kleine cannabinoïde CBN (cannabinol). Dit bestanddeel heeft een andere high dan THC. CBN werkt als kalmerend middel en komt de nachtrust ten goede.

Naast cannabinoïden breken ook terpenen af. Een proces wat de medicinale waarde aanzienlijk naar beneden haalt, want terpenen geven die waarde een enorme boost.

LEES OOK:

Gooi beschimmelde wiet weg. Het is helaas niet meer bruikbaar. Toch gebruiken is slecht voor je gezondheid. [peace baby]

Kenmerken van bedorven wiet

Bedorven wiet kan dus uitgedroogd of beschimmeld zijn. Maar er zijn nog een paar kenmerken.

Ten eerste de geur. Oude wiet ruikt niet per se slecht. Het ruikt eigenlijk nergens naar. Dat komt omdat de aromatische bestanddelen – terpenen, we noemden ze net al even –  afbreken en verdampen. Na verloop van tijd is dat eens zo krachtige aroma niets meer dan een muffe, nietszeggende lucht.

Let extra goed op een muffe schimmelgeur. Als het erop aankomt, gooi wiet dan weg want er is geen redden meer aan.

Je kan wiet ook visueel inspecteren. Bedorven wiet heeft vaak niet meer die mooie, volle groene kleur. Daarvoor in de plaats komt een bijna herfstachtige, groen-bruine kleur. Bovendien valt oude, uitgedroogde wiet bij de minste aanraking uiteen in een fijn poeder. Let nogmaals goed op de mogelijke aanwezigheid van schimmels.

Bruikbare wiettoppen houden juist een klein beetje vocht vast en veren terug als je erin knijpt. Voel ze tussen je vingers. Zijn ze overdreven gecomprimeerd? Ontbreekt het aan elke vorm van vocht, maar vallen ze nog niet uit elkaar? Dan is het gelukkig mogelijk om jouw oude voorraadje mediwiet nieuw leven in te blazen.

Droge wiet nieuw leven inblazen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. En met een beetje zorg en aandacht is het verrassend eenvoudig om cannabis langdurig fris en krachtig te houden. Curen heet dat. Enkele tips:

  1. Bewaar wiet in een glazen, afsluitbare pot.
  2. Laat de wiet daarin losjes op elkaar liggen. Druk het niet aan, maar verdeel over meerdere potten.
  3. Open de pot regelmatig zodat de lucht ververst.
  4. Bewaar de pot op een donkere plek en op kamertemperatuur.

Voor degenen die nog een voorraad mediwiet hebben die ietsjes is verouderd, zijn hier vier manieren om de boel weer wat nieuw leven in te blazen.

Ook een stukje appel met schil kan wiet nieuw leven inblazen. [Branding Pot]

De fruitschil-methode

Sinaasappelschillen zijn een van de meest effectieve manieren om uitgedroogde wiet nieuw leven in te blazen. Plaats een schil bij je wiet, in de glazen pot. Doe de deksel dicht en wacht vier dagen totdat het proces is voltooid. Sinaasappelschillen bevatten naast vocht essentiële oliën die ook een subtiele fruitige smaak geven aan de te droge cannabis. Je kan ook de schil van andere fruitsoorten nemen of verse kruiden. Een sneetje (vochtig) witbrood kan ook, maar geeft natuurijk geen smaak af aan je wiet.

Het is wel belangrijk om je wiet regelmatig te controleren. Te veel tijd met een vochtige schil kan schimmelvorming veroorzaken.

Vochtig keukenpapier of natte watten

Stop uitgedroogde wiet in een glazen pot en leg die op zijn kant. Maak een stuk keukenpapier vochtig met een plantenspuit en plaats het over de opening van de pot. Draai de deksel erop en laat het vervolgens een paar uur staan. Zorg er wel voor dat de wiet het papier niet raakt. Je kan ook plastic zakjes met vochtig keukenpapier in de pot doen. Prik wat gaatjes in de zakjes zodat die het vocht optimaal afgegeven.

Dat laatste werkt ook met watten. Neem een vochtig bolletje watten en doe het in een plastic broodzakje of wikkel het in aluminiumfolie. Prik her en der gaatjes. Doe deze pakketjes in de pot met uitgedroogde toppen en laat het een paar uur staan. Is de wiet nog steeds droog? Laat de pakketjes dan langer zitten of vervang ze door nieuwe. Op een gegeven moment worden de toppen weer zó vochtig, alsof ze gisteren zijn geoogst.

Bevochtigen met verse wiet

Je kan een restje oude wiet ook weer oplappen met vers geoogste toppen. Wanneer je vers geoogste wiet aan een oude, droge voorraad toevoegt helpt dat het vocht te verspreiden. Uiteindelijk heb je zo weer een ‘nieuwe’ partij.

Boveda biedt zakjes én opbergbakken die wiet op een ideaal vochtigheidspercentage houden. [Afbeelding: Boveda]

Vochtigheidszakjes

Vochtigheidszakjes zijn de gemakkelijkste manier om wiet op een ideaal niveau te houden. Boveda is een bekend merk dat vochtigheidszakjes aanbiedt voor een breed scala aan producten, inclusief wiet. Het zakje houdt de relatieve luchtvochtigheid op 62 procent door het toevoegen of verwijderen van vocht. En dat zonder chemicaliën.

Plaats gewoon een pakje in je glazen pot met medicinale wiet. Het zakje regelt de rest.

Dus, bederft wiet?

Ja. Als je het blootstelt aan teveel zuurstof, zonlicht en fluctuerende vochtigheidsniveaus zal cannabis snel bederven. Maar met de hierboven genoemde tips is het misschien mogelijk om de kwaliteit lang te behouden en zelfs te laten herleven.

[Openingsfoto: Shutterstock/ Alexander_Volkov]