(advertenties)
(advertentie)

Tabaksrook en wietrook bevatten beide kankerverwekkende stoffen. Dit betekent echter niet dat ze even schadelijk zijn. In dit artikel lees je dan ook wat de risico’s zijn van tabaksrook in vergelijking met de rook van een pure wietjoint.

Sigaretten roken zorgt jaarlijks wereldwijd voor meer dan 8 miljoen doden. In Nederland overlijden ieder jaar 20 duizend mensen aan de gevolgen van roken. Is medicinale wiet roken net zo schadelijk? Een goede vraag. Zeker voor mensen die medicinale cannabis consumeren om hun gezondheid te bevorderen.

Wiet roken in een joint met tabak is nog steeds de nummer één consumptiemethode in Nederland. Ook veel medicinale consumenten hanteren deze toedieningsvorm. Velen vinden het lekker smaken en een joint met tabak brandt doorgaans beter dan een joint met alleen wiet.

Je kan eenvoudig beredeneren dat het niet zoveel uitmaakt of je wiet, tabak of beide rookt. In alle gevallen verbrand je iets. En bij verbranding komen nu eenmaal schadelijke stoffen vrij. Maar klopt deze redenering wel?

Is een joint met tabak net zo schadelijk als een joint zonder tabak? [Foto: shutterstock/ Jan Havlicek]

Verschillen tussen wiet- en tabaksrook

Laten we voorop stellen dat alle rook schadelijk is voor de longgezondheid. Of je nu een houten plank verbrandt, tabak of wiet. Bij verbranding vindt namelijk een proces plaats waarbij iets wordt omgezet in rook. En daarbij komen nu eenmaal schadelijke stoffen vrij. Ook de rook van verbrandde wiet bevat dus gifstoffen. Sommige van die stoffen zitten ook in tabaksrook, zoals koolstofdeeltjes, teer en benzeen.

Maar is wietrook ook hetzelfde als tabaksrook?

Nee dat niet. In tabaksrook zitten meer dan 4 duizend chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. De meeste stoffen zijn bovendien zeer giftig. En wat veel mensen niet weten is dat veel bestanddelen in tabak zijn ontworpen en toegevoegd om sigaretten nóg verslavender te maken. Denk aan nicotine.

Dat geldt niet voor wiet. Dat is een natuurproduct waar geen stoffen aan worden toegevoegd. Bovendien bevat wietrook cannabinoïden; werkzame stoffen die een interactie aangaan met ons lichaamseigen endocannabinoïden-systeem. En dit mechanisme speelt juist een grote rol bij het verbeteren en in stand houden van onze gezondheid. Van diverse cannabinoïden is zelfs aangetoond dat ze in bepaalde gevallen kanker tegengaan. Precies het tegenovergestelde van tabak.

Nicotine, het hoofdbestanddeel in tabak is dus kankerverwekkend terwijl cannabinoïden in wiet zoals THC (het hoofdbestanddeel in wiet) de gezondheid kunnen bevorderen.

Studies over cannabis versus tabak

We weten nu dat wietrook wel schadelijk is, maar niet zo schadelijk als tabaksrook. Sommige studies gaan zelfs een stap verder. Er zijn onderzoeken die wietrook niet associeren met nadelige effecten op de longfunctie. Zo keek deze studie uit 2012 specifiek naar de effecten van cannabisrook en tabaksrook op de longen van consumenten.

De studie, uitgevoerd door UCSF en de Universiteit van Alabama in Birmingham, omvatte meer dan 5.000 volwassenen en 20 jaar aan gegevens. Aan het einde concludeerden onderzoekers dat incidenteel, laag cumulatief cannabisgebruik niet wordt geassocieerd met nadelige effecten op de longfunctie.

Hetzelfde geldt niet voor tabaksrook. “We hebben precies gevonden wat we dachten te vinden met betrekking tot blootstelling aan tabak: een consistent verlies van longfunctie met toenemende blootstelling”, zei de hoofdauteur van het artikel, Mark Pletcher.

Een ander onderzoek, waarvan de resultaten in 2013 werden gepubliceerd, toont dat ‘Volwassenen die cannabis inhaleren significant betere gezondheidsresultaten rapporteren dan degenen die tabak roken of een combinatie van beide middelen.’

Nog een onderzoek uit 2009 vergeleek de zorgkosten van sigarettenrokers en cannabisrokers. De studie toont dat de kosten voor de gezondheidszorg voor tabaksrokers 40 keer hoger ligt dan mensen die alleen wiet roken.

Verdampen is veel gezonder dan roken omdat er geen verbranding aan te pas komt. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Andere verschillen

Het roken van wiet zonder tabak lijkt dus lang niet zo schadelijk als lange tijd werd aangenomen. Toch is het altijd beter om helemaal niet te roken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zonder verbranding medicinale wiet te consumeren.

Een methode die heel dicht bij wiet roken staat is verdampen. Bij verdampen verhit je wiet tot een temperatuur waarop het niet verbrandt, maar de etherische oliën met daarin alle werkzame stoffen wel verdampen. Rookloze tabaksproducten daarentegen zijn nog steeds giftig.

LEES OOK: Zo werkt verdampen: een gids voor beginners

Cannabis bevordert bovendien een breed scala aan gezondheidsvoordelen, afhankelijk van de cannabinoïde- en terpenoïdeprofielen van bepaalde wietsoorten. Aan de stoffen in tabak zitten geen gezondheidsvoordelen.

Hoe dan ook zullen tegenstanders van wiet blijven proberen om cannabis te beschilderen als de volgende industrie die ons met een schadelijk en verslavend middel opzadelt. Een ongegronde angst. De waarheid is zelfs dat wiet tabaksrokers kan helpen om te minderen of stoppen hun schadelijke gewoonte. En dat is lang niet alles.

Kortom, wiet heeft bewezen gezondheidsvoordelen en het is bewezen dat tabak giftig is. Er is nog nooit iemand overleden aan cannabistoxiciteit.

Conclusie: tabaksrook is vele malen schadelijker dan cannabisrook.

[Openingsfoto: shutterstock/Monica Click]