(advertenties)
(advertentie)

De coronacrisis draait op volle toeren in Nederland. Nu we zo veel mogelijk binnen moeten blijven kan het soms even zoeken zijn naar manieren om tijd te doden. Heb je Netflix? Bekijk dan deze cannabis documentaires. De minuten vliegen voorbij én je verrijk je kennis over medicinale wiet.

Explained: Weed

‘Explained’ is een serie die in een half uurtje antwoord geeft op prangende vragen. Waarom nemen mensen een tatoeage? Wanneer worden geluiden beschouwd als muziek? Hoe werkt het vrouwelijk orgasme? En, hoe zit het nu met de geschiedenis van cannabis?

De aflevering over wiet vind je in seizoen één. Perfect als je een korte update wilt van alles over wiet. Waar komen cannabissoorten vandaan, hoe zijn hennepplant door de eeuwen heen geëvolueerd en hoe werken cannabinoïden.

Grass is greener

Een mooie documentaire over de legalisering van (medicinale) wiet, verbonden aan muziek. Met name aan jazz en hiphop. Deze muziekstromingen en subculturen werden erdoor aangewakkerd, evenals een oorlog tegen drugs vol racisme in wetshandhaving.

Experts bekijken in deze docu Amerika’s gecompliceerde relatie met cannabis. Een grote rol voor Snoop Dogg, dé voorvechter van wiet, die samen hiphoplegende Fab 5 onderzoekt hoe de strijd tegen het groene kruid gepopulariseerd werd door Nixon en Reagan.

The legend of 420

Wiet was jarenlang een gevaarlijk narcoticamiddel dat sinds de jaren 70 als zogenaamde Schedule 1-drug door het leven gaat. Daar komt de laatste jaren keihard verandering in. Tientallen staten decriminaliseerden het medicinale gebruik ervan. En steeds meer staten legaliseren zelfs recreatief wietgebruik.

Deze documentaire onderzoekt het controversiële gebruik van cannabis, de sociale en medicinale evolutie van deze drug en de redenen waarom er tegenwoordig anders tegenaan wordt gekeken dan vroeger.

Weed the people

Nu steeds meer mensen gaan vertrouwen op de kracht van mediwiet, vraagt men zich ook in toenemende mate af hoe het nu zit met cannabis en kanker. Ex-talkshowhost Ricki Lake raakte bij toeval in het onderwerp verzeild en maakte er een documentaire over die het potentieel van wiet voor het behandelen van kanker bij kinderen onderzoekt. Bekijk Weed the People op Netflix.

Take your pills

Deze documentaire gaat niet specifiek over cannabis, maar wel over haar grootste vijand: de farmaceutische industrie. Deze industrie wil maar één ding: gepatenteerde medicijnen verkopen. Wiet is een heilzame plant en die kan je niet patenteren.

In ‘Take your pills’ zie je hoe de farmaceutische industrie middelen als Ritalin en Adderall op de markt brengt. Bedoelt voor mensen met een aandachtsstoornis, maar zo belachelijk eenvoudig verkrijgbaar dat duizenden mensen er verslaafd aan raken.

The Pharmacist

De pijnstillende eigenschappen van medicinale cannabis worden momenteel uitvoerig onderzocht. Deze eigenschappen zijn mogelijk zo sterk, dan ze het gebruik van opioïden pijnstillers kunnen terugdringen. En dat is hard nodig, want er ontstaat wereldwijd een opiaten-epidemie.

In ‘The Pharmacist’ volg je een apotheker uit de Amerikaanse staat Louisiana die tot het uiterste gaat om de ongebreidelde corruptie achter de opiatencrisis bloot te leggen.

LEES OOK: Wiet bij pijn vs. opioïden pijnstillers • een compleet dossier

[Openingsfoto: Shutterstock/wutzkohphoto]