(advertenties)
(advertentie)

Cannabis werkt in op je hersenen via het endocannabinoïdesysteem. Dit ECS is primair verantwoordelijk voor het handhaven van evenwicht – of homeostase – in veel van onze lichaamsfuncties, zoals slaap, honger, pijn, ontstekingen, stemming en geheugen.

THC en CBD

THC activeert een receptor in delen van de hersenen die het geheugen en de emoties controleren. Wanneer het geactiveerd wordt, start het een kettingreactie die bepaalde neurotransmitters en aminozuren onderdrukt.

Het kan neurotransmitters beïnvloeden die je stemming, slaap en pijn beïnvloeden, waaronder dopamine en serotonine. Dat is een van de redenen waarom het ons kan helpen ontspannen, pijn kan beheersen en de euforie veroorzaakt die “high worden” wordt genoemd. CBD daarentegen kan een deel van de psychotrope effecten van THC blokkeren.

Maar cannabis heeft op iedereen een ander effect. Sommige mensen kunnen zelfs last hebben van nare ervaringen.

Doodt wiet hersencellen of beschadigt het de hersenen?

Er is enig bewijs dat het gebruik van marihuana in de puberteit in verband wordt gebracht met een lager IQ op latere leeftijd, maar andere onderzoeken zeggen dat dit niets met cannabis te maken heeft.

Toch stimuleert cannabis de beloningscentra in de hersenen, wat betekent dat het voor sommigen kan leiden tot afhankelijkheidsproblemen. Nog zeldzamer is dat het psychotische episodes kan uitlokken – voor degenen die daar gevoelig voor zijn.

Cannabis wordt ook onderzocht op zijn vermogen om ernstige hersenaandoeningen zoals Parkinson en autisme te behandelen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het neuroprotectieve effecten kan hebben en zelfs het sterftecijfer na traumatisch hersenletsel kan verlagen.

Andere onderzoeken gaan na of het veroudering en de progressie van Alzheimer kan vertragen. Als er één ding is dat we wel weten, is het dat marihuana je hersenen niet in de war schopt!