(advertenties)
(advertentie)

Gebruikmakend van nieuwe mobiele applicatie technologieën, stellen onderzoekers van de University of New Mexico onomwonden vast dat medicinale cannabis directe symptoomverlichting biedt bij tientallen ziektes en hun symptomen. En dat met minimale negatieve bijwerkingen!

Klinisch significante therapeutische voordelen

Vorig jaar werden de twee studies getiteld ‘Patiëntrapportage symptoomverlichting na medicinale cannabisconsumptie’ en ‘Effectiviteit van rauwe, natuurlijke medicinale cannabisbloem voor de behandeling van slapeloosheid onder naturalistische omstandigheden’ uitgevoerd. Beiden zijn gepubliceerd op de sites van Pharmacology and Medicines en UNM Department of Psychologie Associate.

Professor Jacob Miguel Vigil en Professor Sarah Zie Stith van de University of New Mexico (UNM) documenteren dat patiënten statistisch en klinisch significante geneeskrachtige voordelen ervaren als ze cannabis gebruiken bij symptomen variërend van chronische pijn tot slapeloosheid.

Deze studies analyseerden de gegevens die verzameld werden met de Releaf App, ontwikkeld door co-auteurs Franco Brockelman, Keenan Keeling en Branden Hall. Dit is momenteel de grootste bewaarplaats van door gebruikers ingevoerde informatie over het verbruik en de effecten van cannabisgebruik in de Verenigde Staten. Inmiddels telt de database meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers.

Sinds de release in 2016 is de ontwikkelde Releaf-app het enige publiekelijk beschikbare en tevens gratis softwareprogramma voor patiënten die cannabis gebruiken. Het is ontworpen om te registreren hoe individueel cannabisgebruik zich verhoudt tot onmiddellijke veranderingen in symptoom intensiteitsniveaus en de eventuele bijwerkingen die ervaren worden.

De Releaf App heeft meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers [Beeld: Releaf App]

“Als de resultaten in onze studies kunnen voorspellen hoe de algemene bevolking baat heeft bij cannabis, zou cannabis systematisch de miljardenindustrie voor medicijngebruik over de hele wereld kunnen vervangen. Het lijkt er zelfs op dat dit waarschijnlijk al begonnen is.” Aldus Jacob Vigil

Met dit elektronische beoordelingsinstrument kunnen patiënten hun cannabisconsumptie onder natuurlijke omstandigheden controleren en beheren. Hiermee kunnen ze de beperkingen van oudere methodes voor het verzamelen van enquêtes vermijden. Dit maakt de app een ideaal onderzoekinstrument om het cannabisgebruik onder de bevolking te meten.

De uitkomsten nader bekeken

In de eerste studie rapporteerden gebruikers 27 verschillende gezondheidsaandoeningen met symptomen die varieerden van convulsies tot depressie. Ze meldden een gemiddelde symptoomvermindering van bijna 4 punten op een schaal van 1 tot 10 na de consumptie van cannabis in de verschillende vormen.

De tweede studie richtte zich specifiek op het gebruik van de onbewerkte natuurlijke cannabisbloem voor de behandeling van slapeloosheid. Dit werd vergeleken met de mate van effectiviteit die varieerde op basis van de kenmerken van de cannabissoort en gebruiksmethoden.

Beide onderzoeken werden gedeeltelijk gesteund door het Medical Cannabis Research Fund van de Universiteit van New Mexico. Dit werd gedaan om onderzoek op basis van cannabis te faciliteren dat van oudsher moeilijk te financieren is door conventionele overheidsinstanties, zoals de National Institutes of Health.

De meeste voorgeschreven conventionele medicijnen bevatten een lange lijst onvermijdelijke, negatieve bijwerkingen en risico’s op ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Hierdoor zouden alternatieve vormen van medicatie kunnen concurreren met reguliere medicatie, om aan de voorkeuren van de patiënt en de eisen van de gezondheidszorgsector te voldoen. Medicinale cannabis wordt steeds meer populair; de groep patiënten is zeer variërend en groeit nog steeds.

“Door het verzamelen van enorme hoeveelheden door de patiënt ingevoerde informatie over echte cannabis die onder echte omstandigheden wordt gebruikt, kunnen we meten waarom patiënten cannabis gebruiken. Ook komen we te weten welke soort producten de patiënten gebruiken en de directe en langere termijneffecten van een dergelijk gebruik. Met andere woorden; we achterhalen veel van de belangrijke en praktische onderzoeksvragen, waar gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken geen antwoord op kunnen geven.” Zo zegt Vigil.

Cannabis is een breed medicijn

Cannabis is onderzocht als een potentiële behandeling voor een breed scala aan medische aandoeningen, van posttraumatische stressstoornis tot kanker. Het blijkt de meest effectieve ondersteuning te bieden bij chronische pijn, epilepsie en spasticiteit.

Deze studies laten zien hoe breed het therapeutische potentieel van cannabis is. Tevens zijn het de eerste in hun soort die kunnen meten hoe de kenmerken van cannabis die dagelijks wordt verbruikt door miljoenen mensen, van invloed kunnen zijn op verschillende soorten gezondheidsstoornissen. Dit heeft betrekking op zowel het niveau van ernst van de symptomen als de ervaren positieve en negatieve bijwerkingen.

Een van de meest opvallende patronen in de huidige resultaten was de enorme hoeveelheid symptomen die na de cannabisconsumptie leken te verbeteren. Meer dan 94 procent van de cannabisgebruikers meldde vermindering van de symptoomintensiteit na het gebruik van cannabis.

Dit werd in de verschillende gezondheidscondities gemeten met de Releaf-app. Dit kan een weerspiegeling zijn van het vermogen van de fytocannabinoïden van de plant om het menselijke endocannabinoïde-systeem te beïnvloeden. Dit systeem is in staan om zowel de mentale als fysieke gezondheid en gedragssystemen te reguleren.

Cannabis kan een breed aantal gezondheidsproblemen behandelen. [Foto: shutterstock/Karin Hildebrand Lau]

De endocannabinoïden-deficiëntietheorie

Volgens de endocannabinoïd-deficiëntietheorie zijn veel mentale en fysieke gezondheidsproblemen het gevolg van een ontregeling van het lichaamseigen endocannabinoïde-systeem (ECS). Dit systeem wordt vaak beschreven als een meesterlijk netwerk van chemische signalen die fysieke en psychologische balans bevorderen en efficiënt laten werken. Het ECS bestaat uit natuurlijke moleculen (bijv. Anandamide en 2-AG) en receptoren (CB1 en CB2), die een belangrijke rol lijken te spelen bij de efficiënte regulatie van basale lichaamssystemen, zoals:

 • Slaap
 • De consumptie van voeding
 • Het libido en de vruchtbaarheid
 • Pijnbeleving
 • Motivatie
 • Geluk
 • Angst
 • Leren en geheugen
 • Sociaal functioneren
 • Auto-immuun responsen
 • Het ontstaan van kanker.

Met andere woorden (en in tegenstelling tot conventionele farmaceutische benaderingen, die grotendeels gericht zijn op specifieke plaatsen voor neurotransmitters), kan cannabis een breed spectrum aan symptomen verbeteren door de balans in ons lichaam te herstellen. Het medicinaal potentieel van cannabis en de praktische toepassing bij de behandeling van veel en ogenschijnlijk diverse gezondheidstoestanden, is anders/breder dan bij elk ander enkelvoudig medicijn dat momenteel bekend is.

Naast de therapeutische voordelen, toonden deze studies ook aan dat cannabisgebruik gepaard gaat met frequente en talrijke, maar over het algemeen niet-ernstige bijwerkingen. Positieve en doelgerichte bijwerkingen werden veel vaker gemeld dan negatieve bijwerkingen door de Releaf App-gebruikers. De meest frequent gemelde bijwerkingen waren positief. Hierbij kun je denken aan ontspanning en een vredig en comfortabel gevoel hebben. Het minst vaak werden negatieve bijwerkingen genoemd, zoals paranoïde zijn, verwarring en hoofdpijn.

Cannabis als modern medicijn

Uiteindelijk kan cannabis zeker een vaste plaats krijgen binnen ons moderne repertoire aan medicatie-opties. Het is in staat de gezondheidstoestand van gebruikers effectiever en veiliger te behandelen dan conventionele farmaceutische middelen. Zoals in het geval van diverse psychische aandoeningen. Mensen krijgen slaapmiddelen en antidepressiva op recept, maar ook anti-psychotica. Deze middelen zijn in verband gebracht met belangrijke klinische nadelen en een verhoogd risico op zelfmoordneigingen.

Het steeds meer voorkomende gebruik van cannabis als slaapmiddel en voor de behandeling van talloze andere gezondheidssymptomen, onderstreept het belang van verder medisch onderzoek. Het risico-batenprofiel en de effectiviteit van cannabis als vervanging voor andere stoffen, inclusief alcohol, zonder recept verkrijgbare medicijnen en medicatie op recept (bijv. opioïden en kalmerende middelen), zou hiermee in kaart gebracht moeten worden.

Volgens Sara Zie Stith moet de economische impact van cannabisbehandelingen hier ook in worden overwogen, gezien de huidige risico’s en kosten die voorgeschreven medicijnen met zich meebrengen.

Bovendien, als het korte termijn risicoprofiel van cannabis in de studies het therapeutisch potentieel op de langere termijn bevestigt, zou cannabis als vervanger voor traditionele geneesmiddelen het risico op gevaarlijke medicijninteracties en de kosten positief kunnen beïnvloeden.

Cannabis voorkomt of beperkt het innemen van meerdere soorten medicatie tegelijk, hierdoor krijgen patiënten een eenvoudigere behandelmethode voor mogelijk verschillende aandoeningen.

Volgens de onderzoekers is de cannabisrevolutie in volle gang en gaat cannabis op de korte of lange termijn zeker conventionele geneesmiddelen vervangen!

[Openingsbeeld: petrmalinak/Shutterstock]