(advertenties)
(advertentie)

Is je partner de deur uit? Zijn de kinderen op school? Mooi, dan kunnen we het even rustig over een paar typische en veelvoorkomende vrouwenkwalen hebben. Het goede nieuws? Bij al deze kwalen kan medicinale wiet helpen. Hoe dat allemaal zit, ontdek je hier.

Soms is het helemaal niet zo leuk om vrouw te zijn. Afgezien van het maandelijks terugkerende abonnement op Moeder Natuur, zijn er nog een aantal klachten die veel vaker of zelfs uitsluitend bij vrouwen voorkomen. Allemaal problemen die je dagelijkse leven behoorlijk in de war kunnen schoppen. Bij veel van deze klachten is er een natuurlijke remedie waar veel vrouwen niet een-twee-drie aan denken: medicinale wiet.

Ontdek hieronder zes veelvoorkomende vrouwenkwalen die wiet kan verzachten.

#1 Medicinale wiet bij endometriose

Het menselijk lichaam beschikt over een endocannabinoïde-systeem dat een sleutelrol speelt bij onze gezondheid. Het is betrokken bij het reguleren van pijn, ons immuunsysteem, spijsvertering, mentale gesteldheid en nog veel meer. Het lichaam produceert van nature endocannabinoïden, maar af en toe raakt het systeem van slag en ontstaan er tekorten. Wanneer een endocannabinoïden-tekort optreedt, ontstaan ​​gezondheidsklachten. Endometriose is er één van.

In wiet zitten plantaardige cannabinoïden die naadloos samenwerken met het endocannabinoïde-systeem. Met medicinale cannabis kan je dus tekorten oplossen zodat het lichaam weer in balans komt. Veel vrouwen met endometriose ondervinden dat medicinale cannabis de symptomen enorm verlicht.

Er zijn nog nauwelijks studies gedaan naar wiet bij endometriose, maar anekdotisch bewijs is er genoeg. Sommige kruidengeneeskundigen denken zelfs dat medicinale cannabis kan helpen bij het genezen van endometriose. Waar wiet hoe dan ook goed in is, is pijnstilling. En dat zonder de bijwerkingen van reguliere pijnmedicatie.

LEES OOK: De invloed van cannabis op endometriose

2. Wiet en pijn tijdens geslachtsgemeenschap

Wiet kan remmingen wegnemen en seksueel genot versterken waardoor vaginisme vermindert. [Shutterstock/Surkov Vladimir]

Vaginisme verwijst naar ongecontroleerde spasmes van bekkenbodemspieren rondom de vagina. Dit is zo pijnlijk dat geslachtsgemeenschap vaak onmogelijk is. Hoewel er nauwelijks meer een taboe zit op erectiestoornissen en medicatie hiervoor openlijk wordt aangeprezen, krijgt vaginisme weinig tot geen aandacht.

Medicinale cannabis, met name bepaalde indica-sativa hybriden, verhoogt het seksueel genot en vermindert remmingen. Bovendien werkt het ontspannend, pijnstillend en nemen spasmen af.

Vrouwen die vaginisme ontwikkelden als gevolg van seksueel trauma, kunnen wiet gebruiken in combinatie met therapie om weer te leren ontspannen tijdens intimiteit. Overleg in dit geval wel altijd met je therapeut.

LEES OOK: Wiet verbetert seks voor iedereen, aldus studie

3. Wiet verlicht migraine

Migraine komt drie tot vier keer vaker voor bij vrouwen. Migrainepatiënten ervaren tijdens een aanval heftige hoofdpijnen, overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken. Deze symptomen zijn beheersbaar met cannabis.

Dit komt vooral door de pijnstillende eigenschappen van specifieke, plantaardige cannabinoïden in wiet. Maar ook de anti-emetische (remmen van misselijkheid en braken) en ontstekingsremmende kwaliteiten spelen een grote rol. Bovendien zorgt wiet dat je beter kan slapen. Vaak is een aanval na een diepe, helende slaap namelijk al stukken minder. Dit totaalpakket maakt in ieder geval dat migraine-aanvallen bij veel mensen veel beter verdraagbaar zijn.

Houd wel rekening met een paar factoren. Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je arts of die samengaan met wiet. Denk ook na over de methode van toedingen en dosering.

LEES OOK: Wiet bij migraine • een mogelijke behandelingsoptie

4. Ondersteuning tijdens chirurgie

Vrouwen hebben iets vaker dan mannen een operatie nodig. Vaak lijden vrouwen overmatige pijn in afwachting van hun beurt om onder het mes te gaan. Met oog op de opioïde-epidemie aarzelen steeds meer vrouwen en ook artsen om iets sterkers voor te schrijven dan ibuprofen.

Medicinale wiet kan pre-operatieve pijn verlichten. En ook daarna kan de pijnstillende werking van wiet je helpen om er snel weer bovenop te komen. De beste variëteiten voor dit doeleinde neigen over het algemeen naar indica-dominante soorten met veel THC én CBD. CBD dient als zenuwtonicum en vermindert tegelijkertijd pijnlijke ontstekingen. THC vermindert fysieke pijn en maakt het bovendien mentaal veel dragelijker.

LEES OOK: Onderzoek bevestigt: pijnstilling wiet dertig keer sterker dan aspirine

5. Wiet bij fibromyalgie

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 81 procent van de deelnemende fibromyalgie-patiënten baat had bij wiet. [Shutterstock/Oprea George]

Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’, veroorzaakt door ontstoken pees- en spieraanhechtingen. De aandoening is vooralsnog ongeneeslijk en komt vooral voor bij vrouwen. Medici tasten nog steeds in het duister over de precieze oorzaak. Sommige zorgverleners twijfelen zelfs of het wel echt een ziekte is. Gelukkig komt er steeds meer erkenning voor fibromyalgie, maar een substantiële oplossing is er niet. Of toch wel?

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 81 procent van de deelnemende fibromyalgie-patiënten baat had bij wiet. Niet gek als je bedenkt dat wiet – daar heb je hem weer – pijn stilt en ontstekingen remt. Er is zelfs een onderzoek waaruit blijkt dat een tekort aan endocannabinoïden de oorzaak is van fibromyalgie. Een tekort dat je met plantaardige cannabinoïden kan aanvullen.

LEES OOK: Cannabis blijkt beste behandeling bij fibromyalgie

6. Tampons met een cannabisextract

Veel vrouwen ervaren milde tot heftige menstruatiepijn. Voor sommigen is de pijn zelfs ondraaglijk. Een voordeel van medicinale cannabis is dat het zowel in het hele lichaam als lokaal werkt. Daarom zijn innovatieve cannabisbedrijven in de VS en Canada gaan zoeken naar manieren om vrouwen te helpen die maandelijks worstelen met menstruatiepijn.

Er is een met cannabis doordrenkte tampon ontwikkeld die veel vrouwen effectief vinden bij het verlichten van maandelijkse krampen. In één onderzoek ondervonden vrouwen die de tampon gebruiken binnen 20 minuten verlichting met weinig tot geen negatieve bijwerkingen.

LEES OOK: Cannabis helpt bij menstruatie- en overgangsklachten

Natuurlijk gezond

De samenleving beweegt zich steeds meer naar natuurlijke geneeswijzen. Medicinale cannabis biedt daarin een baken van hoop voor vrouwen die gezondheidsproblemen op een natuurlijke manier willen aanpakken.

Naarmate de legalisatie van wiet vordert en steeds meer landen medicinale wiet, kunnen zowel vrouwen als mannen zich verheugen op aanzienlijke gezondheidsvoordelen van een van de meest geneeskrachtige planten van Moeder Natuur.