(advertenties)
(advertenties)

Migraine is een aandoening die zorgt voor een spontane, tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen. Hierdoor ontstaan aanvallen die weer zorgen voor verwijde bloedvaten. Deze wisselwerking leidt tot heftige hoofdpijnen en andere symptomen. In dit artikel kijken we of wiet bij migraine kan helpen.

In 1914 stelde Canadees William Osler, ook wel de vader van de moderne geneeskunde genoemd, het gebruik van wiet voor als behandelingsoptie bij migraine. De criminalisering van cannabis, die niet veel later begon, heeft sindsdien belemmerd dit potentieel verder te onderzoeken. Wat we tot op heden begrijpen van wiet en migraine komt grotendeels uit anekdotisch bewijs of niet-klinische studies.

Gelukkig keert het tij. Steeds meer landen en Amerikaanse staten legaliseren wiet en de publieke opinie verandert. Hierdoor floreert wetenschappelijk onderzoek naar cannabis. Er zal dus binnenkort steeds meer duidelijk worden over wiet bij migraine. En wat we nu weten, is al veelbelovend.

MEER LEZEN: Studie: cannabis effectiever tegen migraine dan reguliere medicijnen

in dit artikel belichten we de huidige stand van zaken. Maar voor we dat doen, kijken we eerst kort naar wat migraine eigenlijk is.

Wat is een migraine?

Migraine is een complexe aandoening met een aantal vervelende symptomen, zoals:

  • Pijnlijke hoofdpijn
  • Verstoort zicht
  • Problemen met de coördinatie
  • Gevoeligheid voor licht (fotofobie) en geluid (fonofobie)
  • Desoriëntatie
  • Misselijkheid en braken

Deze symptomen kunnen enkele uren tot wel enkele dagen aanhouden. In zeer ernstige gevallen kan er zelfs bewustzijnsverlies optreden of een omkeerbare verlamming.

Men veronderstelt dat mensen met migraine genetische aanleg hebben, die zich uit in abnormale cellen in de hersenstam. Maar ook externe (chemische, omgevings)variabelen spelen een rol.

Hoe een migraine-aanval zich bij deze mensen manifesteert, is niet precies bekend. Studies suggereren dat een aanval het resultaat is van een verscheidenheid aan triggers en een disfunctionele interactie met een gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij pijnbestrijding. Deze triggers activeren het trigeminovasculaire systeem (neuronen in de trigeminuszenuw die bloedvaten in de hersenen van zenuwen voorzien). Een gevolg is het verwijden van bloedvaten die op hun beurt bepaalde hersencircuits activeren. Een complexe opeenstapeling van reacties dus, die gepaard gaat met pijn en ontstekingen.

Kort samengevat is migraine een aandoening van zenuwen en bloedvaten in de hersenen. Tijdens een aanval is de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwen tijdelijk verstoord wat eerder genoemde symptomen veroorzaakt. Hoe dat precies komt, is onbekend.

Huidige behandelingsopties voor migraine

Er zijn een hoop medicijnen tegen migraine, maar de werking is matig en de bijwerkingen vaak heftig. [Shutterstock/Door Creative Family]

Migraine behandelen gebeurt met een verscheidenheid aan acute (begin van een aanval) en preventieve medicijnen. De frequentie en ernst van de aanvallen, evenals de levensstijl en lichamelijke conditie van de patiënt, spelen een rol bij de keuze voor een behandeling.

Veel gebruikte pijnstillers bij migraine zijn paracetamol, naproxen, ibuprofen, acetaminofen, opioïden, triptanen en glucocorticoïden (steroïde hormonen). Veel van deze middelen kunnen maagklachten geven. Daarom krijgen patiënten ook vaak een maagbeschermer voorgeschreven.

Triptanen kunnen ook bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, vermoeidheid, duizeligheid en druk op de borst. Tevens kunnen ze de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Bij hart- en vaatziekten zijn triptanen zelfs gevaarlijk.

LEES OOK: Ars schrijft liever opioïden voor

Artsen kunnen bovendien middelen voorschrijven tegen misselijkheid, zoals metoclopramide en domperidon. En mensen met regelmatige aanvallen krijgen steeds vaker bètablokker of calciumkanaalblokkers als preventiemiddel. Artsen schrijven daarnaast ook wel eens antidepressiva, anti-stressiva, anti-convulsiva en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen voor tegen migraine.

Zoals we al aanstipten komen bijna al deze middelen met bijwerkingen, variërend van misselijkheid en duizeligheid tot slaperigheid, spierzwakte en pijn.

Er bestaan overigens ook aanvullende en alternatieve therapieën zoals yoga, tai chi, acupunctuur, massage, biofeedback, hypnotherapie, cognitieve gedragstherapie, evenals een selectie van kruiden, vitaminen en mineralen. En zoals William Osler ruim honderd jaar geleden al aangaf, is ook wiet een optie.

Wiet en migraine; de voordelen

Ieder mens beschikt over een endocannabinoïden-systeem; een mechanisme met als doel ons gezond te houden. Het systeem werkt met twee belangrijke, lichaamseigen cannabinoïden die anandamide en 2-arachidonylglycerol (2-AG) heten. Deze stoffen zijn onder meer in staat om bloedvatverwijding te remmen, pijnmechanismen te moduleren e ontstekingen te verminderen.

Het bijzondere aan wiet is dat er ruim honderd werkzame bestanddelen in zitten die lijken op deze lichaamseigen cannabinoïden. Ze werken bovendien perfect samen met het endocannabinoïden-systeem en dragen zodoende bij aan de werking ervan. Dit verklaart waarom cannabis zo heilzaam werkt.

Pijnbestrijding is het bekendste voordeel van wiet bij migraine. Met name de cannabinoïde CBD heeft pijnstillende eigenschappen. Die zijn van dien aard dat ze de afhankelijkheid van voorschrijven opiaten kunnen verminderen. Patiënten gebruiken daarnaast ook cannabis om te helpen slapen, eetlust te stimuleren, stemming te verbeteren en angsten te beheersen.

Wiet werkt perfect samen met ons endocannabinoïden-systeem. Dit verklaart waarom het zo heilzaam werkt.

Migrainepatiënten kunnen slopende pijn, misselijkheid en braken ervaren. Deze symptomen zijn dus potentieel beheersbaar met cannabis. Dit komt bovendien vanwege de anti-emetische (remmen van misselijkheid en braken), de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van specifieke, plantaardige cannabinoïdes in wiet.

Cannabis is dus het proberen waard bij migraine. Houd wel rekening met een paar factoren. Gebruik je ten eerste medicijnen? Overleg dan met je arts of die samengaan met wiet. Denk ook na over de methode van toedingen en dosering.

De beste methode om te onderzoeken of wiet werkt, is beginnen met een hele lage dosis en langzaam opbouwen. Op die manier kan het lichaam wennen aan de extra plantaardige cannabinoïden en kan jij rustig ontdekken welke dosis werkt.

[Openingsfoto: Shutterstock/StunningArt]

(advertenties)