(advertenties)
(advertentie)

Het vermogen van cannabis om pijn te verlichten is goed ingeburgerd in de wetenschappelijke literatuur. Toch is het nog steeds een veel onderzocht onderwerp, zo blijkt maar weer uit het feit dat er twee nieuwe studies zijn afgerond naar cannabis bij pijn. En de conclusies zijn wederom gunstig.

Tijdens de grote cannabisconverentie CannaTech in Australië was iedereen het erover eens: de medicinale eigenschappen van cannabis zijn al duizenden jaren bekend, maar de wetenschap weet nog maar het topje van de ijsberg.

Daarom kan het op het eerste gezicht raar overkomen dat dingen die al duidelijk lijken nog steeds worden onderzocht, maar zelfs over cannabis en pijn valt nog heel veel te leren.

Deze twee nieuwe studies geven in ieder geval nieuw bewijs van hoe cannabis gunstig kan zijn voor patiënten die lijden aan verschillende soorten pijn.

Studie 1: Cannabis en pijnsensatie

“Mensen die cannabis consumeren, ervaren lagere niveaus van pijn en hebben een hogere pijngrens vergeleken met degenen die zich ervan onthouden.”

Julio Yanes, promovendus aan de Universiteit van Auburn heeft voor zijn onderzoek 66 studenten geworven van wie de helft cannabis gebruikt. Na het afnemen van een basisvragenlijst is hij een reeks experimenten gaan uitvoeren om erachter te komen hoe cannabisgebruik pijn beïnvloedt.

De deelnemers werden aangesloten op een experimenteel pijnapparaat; een band voorzien van een plastic schijf die druk uitoefent op een gevoelig deel van de hand. Vervolgens werd hen gevraagd om hun gemiddelde pijn te waarderen bij een bepaalde druk op een schaal van 0 tot 100. En ook om aan te geven wanneer de druk te ongemakkelijk werd om door te gaan met het experiment.

De cannabisgroep rapporteerde lagere gemiddelde pijnniveaus dan de niet-gebruikende groep (gemiddeld 41 tegenover 52). Mensen die cannabis consumeren rapporteerden ook een hogere maximale pijntolerantie dan degenen die dat niet deden (160 tegenover 142), maar dat resultaat werd niet statistisch significant geacht.

“Samengenomen suggereren deze resultaten dat het gebruik van recreatieve cannabis pijn kan verzwachten (d.w.z. de pijnbeoordelingen) zonder de pijnsensatie /perceptiedimensies (d.w.z. pijnbestendigheid) te beïnvloeden”, aldus Yanes.

Studie 2: Cannabis en pijn na operaties

Artsen die cannabis voorschrijven tegen de pijn? De vraag is niet of dat gaat gebeuren, maar hoe lang het nog duurt. [Foto: shutterstock/mikeledray]

“Cannabis helpt patiënten pijn te beheersen en vermindert andere symptomen die vaak voorkomen tijdens operaties.”

Een onderzoek met PubMed-artikelen met betrekking tot cannabinoïden, evenals artikelen over cannabinoïde-medicatie en cannabisgebruik bij chirurgische patiënten leverde sterk bewijs op dat cannabis symptomen zoals pijn en misselijkheid kan verlichten, die vaak voorkomen bij mensen die bepaalde operaties ondergaan.

Deze studies hebben namelijk aangetoond dat cannabinoïden darmkrampen, overtollig maagzuur en misselijkheid kunnen verminderen en ook de pijnbeheersing verbetert, ontstekingen vermindert en de eetlust verhoogt, aldus de review, die twee weken geleden werd gepubliceerd in American Journal of Surgery.

“Cannabinoïden, waaronder THC en CBD, hebben wijdverspreide effecten op het lichaam. Deze effecten zijn vooral merkbaar in het darmkanaal, waar cannabinoïden de darmtransit vertragen, ontstekingen verminderen en de maagzuursecretie laat afnemen. Andere systemische effecten zijn het verhogen van de eetlust en het verminderen van misselijkheid en braken.”

Al deze effecten moeten door chirurgen in overweging worden genomen, omdat het steeds waarschijnlijker wordt dat patiënten cannabis in een of andere vorm zullen hebben geconsumeerd. Dat komt volgens de auteurs omdat steeds meer Amerikaanse staten en landen wereldwijd kiezen voor cannabislegalisatie.

“Naarmate het gebruik van recreatieve en medicinale cannabis toeneemt, zullen chirurgen meer patiënten zien die deze middelen gebruiken en moeten ze zich bewust zijn van hun effecten”, schreven ze.

“Er zijn verschillende aanwijzingen dat er in de nabije toekomst op cannabinoïden gebaseerde farmacotherapie ontstaat, en we zullen dit waarschijnlijk de komende jaren zien evolueren.

“Chirurgen moeten op de hoogte blijven van de wetten in hun regio met betrekking tot het gebruik van en indicaties voor medicinale cannabis”, voegden ze eraan toe. “Aanvullend onderzoek is nodig om meer informatie te geven over de wijdverbreide effecten op de chirurgische patiënt en mogelijke therapeutische modaliteiten.”

Meer onderzoek is onderweg

Mediwietsite schreef onlangs dat het aantal onderzoeken naar medicinale cannabis de afgelopen 17 jaar met 90 procent is toegenomen. En dat aantal zal alleen nog maar stijgen. Een goede zaak, want zoals gezegd is slechts het topje van de ijsberg ontrafeld wat betreft de werking en potentie van mediwiet.

Gelukkig is de sneeuwbal hard aan het rollen. Zo hard, dat zelfs de federale overheid van de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat zij onderzoek gaan doen naar de medicinale werking van cannabis. Bijzonder, want op federaal niveau is cannabis nog steeds verboden in de VS.

Bovendien kunnen wij wekelijks over nieuwe onderzoeken schrijven, hier op Mediwietsite. En die gaan niet alleen over pijn maar ook over allerlei ziektes tot het behandelen van kanker aan toe.

Er komen interessante tijden aan.

[Opeingsfoto: shutterstock/photolona]