(advertenties)
(advertenties)

Overweeg je om medicinale wiet te gebruiken, maar kom je net nog wat kennis te kort om de knoop door te hakken? Dan zal dit artikel je helpen. We behandelen vijf belangrijke dingen die je moet weten voordat je start met mediwiet.

Alle onderzoeken die de afgelopen decennia zijn uitgevoerd naar de voordelen van medicinale cannabis, zijn ongelooflijk positief. Het kan helpen bij PTSS, angst, depressie, glaucoom, stress, slapeloosheid en nog veel meer. Ook stimuleert het de creativiteit en helpt het bij tal van andere problemen. Nog een interessant feitje is dat cannabisgebruikers over het algemeen slanker zijn dan niet-gebruikers.

Waarschijnlijk heb je dit ook allemaal gehoord en overweeg je om mediwiet te gebruiken. Grote kans dat je dit spannend vindt. Wiet heeft immers jarenlang (onterecht) in het beklaagdenbankje gestaan omdat het een verderfelijke drug zou zijn. Gelukkig weten we inmiddels wel beter!

Medicinale cannabis

Voordat we de vijf dingen bespreken, is het goed te weten dat mediwiet niet exact hetzelfde is als recreatieve cannabis. Hoewel het eigenlijk gelijk op zou moeten gaan, voldoet mediwiet uit de apotheek aan strenge eisen. Het moet in optimale omstandigheden gekweekt worden, hetgeen in Nederland gebeurt door Bedrocan. Hierdoor kan een apotheek met zekerheid een mediwietproduct verstrekken waarvan de percentages THC en/of CBD overeenkomen met de vermelding op het etiket. Ook kan de patiënt erop vertrouwen dat het product vrij van schimmels is en geen gevaarlijke pesticiden bevat.

Uiteraard ben je niet afhankelijk van een apotheek en Bedrocan als je medicinale cannabis wilt gebruiken. Op het internet koop je heel eenvoudig zaadjes van een wietplant naar keuze en deze kun je thuis kweken. Zo heb je zelf de THC-/CBD-verhouding in de hand. En je hebt controle over alle benodigdheden om de plant groot te krijgen, zoals voeding. Denk wel te allen tijde aan het gedoogbeleid wat gehanteerd wordt in Nederland. Meer informatie over de regelgeving omtrent het kweken van je eigen cannabis vind je hier.

Mediwiet; dingen die je moet weten

Goed, voordat je cannabis als medicijn gaat gebruiken, zijn er vijf dingen die goed zijn om te weten.

1. Wat voor één patiënt werkt, werkt mogelijk niet voor jou

De ene persoon heeft aan een paar druppels genoeg terwijl de ander meer nodig heeft voor dezelfde aandoening. [Shutterstock/Africa Studio]

Iedereen is 100 procent uniek. Daarom hoeft het niet zo te zijn dat een wietsoort die bij de een werkt voor een bepaalde aandoening, voor de ander met dezelfde aandoening ook werkt. Het endo-cannabinoïdesysteem is zeer complex en werkt bij niemand exact hetzelfde. Je zult je dus in moeten lezen en vooral bepaalde wietsoorten uit moeten proberen, voor je weet wat werkt voor jou.

2. Medicinale cannabis bevindt zich nog in de testfase

Wiet is nog maar een paar jaar geleden herontdekt als medicijn. Daardoor zijn er nauwelijks lange termijnonderzoeken gedaan naar het gebruik van mediwiet bij mensen. Over 10 jaar zullen we gegevens hebben over de geboekte resultaten van mensen die mediwiet gebruiken en hoe het na zoveel jaar met ze gaat. Kortom, de lange termijneffecten worden dan officieel bekend. Eigenlijk is het nu op wetenschappelijk gebied allemaal nog redelijk experimenteel.

Met andere woorden, doe je eigen onderzoek en vertrouw niet blindelings op officiële bronnen over medicinale cannabis. Lees ervaringsverhalen van medepatiënten en win advies bij ze in (bijvoorbeeld op ons forum). De wetenschap is prachtig, maar op dit moment valt er vooral veel te leren van anekdotisch bewijs, dus doe daar je voordeel mee! En vergeet punt 1 niet.

3. Niet alle mediwiet is hetzelfde

Er zijn verschillende samenstellingen en soorten beschikbaar. En zelfs binnen bepaalde soorten zullen de telers allemaal verschillende manieren hebben om het gewas te cultiveren, oogsten, bemesten en verlichten, wat een heel ander resultaat oplevert. Medicinale cannabis van Bedrocan vermindert dit probleem tot op zekere hoogte, omdat alles onder dezelfde omstandigheden wordt gekweekt. Helaas is deze vorm van mediwiet niet zomaar beschikbaar voor iedereen. En, zoals eerder genoemd, zijn de verhoudingen vooraf bepaald en daardoor niet op de patiënt afgestemd.

De verschillende balansen die er mogelijk zijn in de cannabinoïden THC en CBD, geven nou juist de therapeutische effecten aan cannabis. Een specifieke balans van deze twee, afgestemd op jou en jouw ziektebeeld, zal in grote lijnen bepalen hoe geschikt een soort voor je is. Bovendien zijn er nog ruim honderd andere cannabinoïden en de verhoudingen verschillen per soort. En daar komt wederom punt 1 weer om de hoek kijken.

4. Er zijn verschillende manieren om mediwiet te gebruiken

Verdampen is veel gezonder dan roken omdat er geen verbranding aan te pas komt. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Ook de manier waarop het wordt ingenomen, bepaalt mede het effect. Mediwiet verdampen is superieur aan het roken van een traditionele joint. Dit komt omdat er schadelijke componenten vrijkomen wanneer je cannabis rookt. Zeker als je dat met tabak doet. Ook kun je kiezen voor het gebruik van een THC-/CBD-olie, doe je ook weer naar eigen wens kunt bereiden.

Bij uitwendig gebruik voor bijvoorbeeld eczeem, maak je heel gemakkelijk je eigen wietzalf. Tot slot, je hoeft helemaal niets weg te gooien van je zelfgekweekte medicijn. In dit artikel lees je wat je nog allemaal kunt bereiden met je ‘restafval’.

5. Ga er niet vanuit dat medicinale cannabis direct de oplossing is

Vooral wanneer je begint met het gebruik van mediwiet, heeft het ervaren van de optimale werking vaak wat tijd nodig. Vaak, niet altijd. Er zijn mensen die per direct verlichting van hun klachten ervaren. Dit hoor je vooral vaak terug van patiënten die te maken hebben met (diverse vormen van) pijn. Wordt het ingezet bij een complexe ziekte als kanker, dan zal het al snel bepaalde symptomen verlichten, maar het eventueel afremmen van de tumorgroei heeft tijd nodig.

Met name het nog moeten vinden van de juiste balans en dosering, is een bepalende factor als het gaat om het bereiken van de optimale werking. Geef mediwiet de tijd, wees geduldig en begin er eventueel mee terwijl je ook nog je conventionele medicatie gebruikt. Bespreek dit wel altijd met de behandelend arts, omdat cannabis invloed kan hebben op de werking en afbraak van reguliere medicatie.

Cannabis als medicijn

Medicinale cannabis kan als veilig worden beschouwd, zolang je jezelf ervan verzekert een schoon product in handen te hebben. Het is niet nodig om je beslissing ermee te beginnen, af te laten hangen van studies en andere wetenschappelijke gegevens. Onderzoeken laten nog steeds veel tegenstrijdige uitkomsten zien, waar mensen vaak zwaar aan tillen.

Dat is overigens best bijzonder, want ook onderzoeken naar conventionele middelen zijn niet altijd eenduidig en zo ook de uitwerking niet. Waar de een geweldig reageert op diclofenac tegen de rugpijn, bezorgt dit middel de ander in dezelfde dosering een hartaanval. Deze laatste bijwerking is bij cannabis overigens nog nooit voorgekomen.

Vertrouw op je intuïtie. Jij weet als geen ander wat goed is voor jouw lichaam. Vind je het zelf kweken ingewikkeld of spannend, zoek dan contact met andere thuiskwekers. Ook kan je contact opnemen met Stichting Mediwiet, of bijvoorbeeld Suver Nuver. Krijg je van iemand het aanbod om een medicinale wiet over te nemen in welke vorm dan ook? Verzeker je er dan van dat deze persoon betrouwbaar is en de wiet daadwerkelijk schoon en van een medicinale kwaliteit is. Ga daarna rustig aan proberen, bouw het rustig aan op en zie wat het voor je doet. Als je deze basisregels toepast, kan het niet mis gaan.

[Openingsfoto: Shutterstock/Artem Kniaz]

(advertenties)

Reacties