(advertenties)
(advertentie)

Het zijn schrale tijden voor de burger, met gierende inflatie en afgeknepen gas uit Rusland. Tijd om een van de meest gehoorde minpunten over medicinale cannabis te behandelen: de kosten. Wiet is goed en gezond, maar veel (THC) producten zijn nog steeds illegaal en dus veel te duur. Legale mediwiet is nog duurder en wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Gelukkig zijn er toch manieren om op je natuurlijk medicijn te besparen, lees maar mee!

Bespaartip #1: Zoek de beste dosis

We beginnen meteen maar met de belangrijkste bespaartip: zoek de beste dosis. Veel mensen gebruiken namelijk meer mediwiet dan noodzakelijk. Onnodig en zonde van je geld. Bovendien ervaar je bij een te hoge dosis misschien wel bijwerkingen of zelfs een averechts effect.

Dat komt omdat de juiste dosis medicinale wiet nauw luistert en ook nog eens bij iedereen verschilt. Ieder mens is anders en ook iedere kwaal is anders. Het is daarom belangrijk om jouw persoonlijke, ideale dosis te vinden. Deze dosis is doorgaans veel lager dan wat mensen recreatief gebruiken. Om er high of stoned van te worden dus.

Nog een reden om de dosis zo laag mogelijk te houden is het risico op een averechts effect. Medicinale wiet bij angst is daar een goed voorbeeld van. THC kan in een lage dosis angstgevoelens verzachten, maar een te hoge dosis wakkert angst juist verder aan. Kortom, less is more. Gebruik daarom de laagst effectieve dosis. Dat is goed voor zowel het heilzame effect als je portemonnee, én het milieu.


LEES OOK: Medicinale wiet doseren • zo bouw je het rustig op


Bespaartip #2: Combineer met gezonde vetten

Actieve bestanddelen in cannabis zijn in vet oplosbaar. Dit betekent dat ze wel mengen met vetten, maar niet met water. Het innemen van medicinale wiet met een vettige bron kan de effectiviteit van ervan dan ook vergroten. Vooral als het gezonde vetten zijn die het lichaam goed absorbeert.

Denk hierbij aan een avocado, vis, noten, zaden en pindakaas, eieren, bonen en hennep-, kokos- of olijfolie. Wietolie is vaak verdund met hennep-, kokos- of olijfolie, maar dit is natuurlijk maar een hele kleine hoeveelheid. Voeg zo veel mogelijk gezonde vetten toe aan je eetpatroon voor een betere opname van de werkzame bestanddelen.


LEES OOK: Meer CBD in je lichaam krijgen? Eet meer gezonde vetten


Bespaartip #3: Verbeter je levensstijl

Als je cannabis gebruikt om je gezondheid te verbeteren maar verder geen wijzigingen aanbrengt in je leefstijl, is het een beetje zonde van de moeite en het geld. Je kan dus geld besparen als je medicinale wiet opneemt in een groter gezondheidsplan. Twee belangrijke elementen hierbij zijn goede voeding en voldoende bewegen. Dat komt niet alleen de gezondheid ten goede, maar ook de werking van je endocannabinoïden-systeem.

Het endocannabinoïden-systeem is een mechanisme waar de werkzame bestanddelen in wiet mee samenwerken. Als dit systeem goed functioneert voel jij je beter. Een belangrijke stimulans is bewegen. Door voldoende te bewegen maakt het lichaam cannabinoïden aan die lijken op THC. Daardoor kan je beter omgaan met pijn, heb je een beter humeur en minder last van kwalen. Als je endocannabinoïden-systeem goed werkt, ben je bovendien minder afhankelijk van toegevoegde cannabinoïden uit wiet. Je hebt dus minder mediwiet nodig en dat scheelt in de kosten.

Goede voeding en voldoende bewegen zijn de basis voor een optimale gezondheid. [Shutterstock/colnihko]

Bespaartip #4: Kies kosteneffectieve producten

Een eenvoudige manier om geld te besparen op medicinale cannabis is kiezen voor kosteneffectieve producten. Een flesje full-spectrum wietolie kost bijvoorbeeld 100 euro. Daarmee kan je ook 10 gram wiet kopen. Als je een maand doet met wietolie en twee weken met wiet, dan is het vanuit kostenoogpunt beter om voor wietolie te kiezen. Maar verrijk je met 10 gram wiet een fles olijfolie waar je twee maanden mee doet, dan is dat weer voordeliger.

Ook in de coffeeshop kun je een hoop besparen. Prijzen voor cannabis lopen ontzettend uiteen, en vaak zijn de voordelige wietsoorten medicinaal gezien niet minder effectief. Buitenlandse hasj is waarschijnlijk het voordeligst, en is bovendien al een geconcentreerd product waar je bovendien prima wietolie van kunt maken.


LEES OOK: Boost je gezondheid met het endocannabinoïden-systeem


Bespaartip #5: Koop groot in

Dit principe geldt dit eigenlijk voor alles: hoe meer je koopt, hoe lager de prijs. Alleen bij wiet uit de apotheek zal het niet lukken. Die hanteert sowieso een maximale hoeveelheid wiet die ze wekelijks mogen verstrekken. Maar coffeeshops, jouw via via-contactpersoon en zelfs social clubs staan soms wél open voor kwantumkorting. Dit moet je dan wel zelf aankaarten.

Bespaartip #6: Kweek je eigen mediwiet

Buiten wiet kweken is de meest eenvoudige en goedkoopste manier. Maar je kan ook het hele jaar door binnen wiet kweken, zoals in deze kweekkast.

De goedkoopste manier om aan medicinale wiet te komen is zelf kweken. Helemaal als je buiten kweekt. Je investeert dan alleen in zaadjes, potten, aarde en eventueel wat voeding. Als je binnen kweekt is de eerste investering hoger, maar dit verdient zich ruimschoots terug. Maak je daarna zelf wietolie? Dan is dit de allergoedkoopste wietolie die er is.

Zelf mediwiet kweken heeft nog meer voordelen. Je weet bijvoorbeeld zeker dat je de wietsoort kweekt die perfect aansluit bij jouw wensen. Bovendien heb je ultieme controle over de kweekomstandigheden. Je weet dus zeker dat er geen pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.


LEES OOK: Medicinale cannabis kweken – Wietzaadjes ontkiemen doe je zo


Cannabisproducten zijn niet goedkoop. Maar een zorgvuldige planning kan je helpen om je medicijn effectiever te gebruiken en de euro’s een beetje op te rekken.

[Openingsfoto: Shutterstock/Primakov]