(advertenties)
(advertentie)

Chronische pijnpatiënten die verschillende cannabisproducten gebruikten, ervoeren minder pijn, een betere slaap en een verbeterde levenskwaliteit. Dat zijn de positieve resultaten volgens deze Britse studie.  De meeste verbetering vond plaats bij patiënten die cannabisproducten op oliebasis gebruiken.

700 Britse pijnpatiënten rapporteren over cannabisgebruik

Onderzoekers van het Imperial College London beoordeelden de veiligheid en werkzaamheid van cannabis bij meer dan 700 pijnpatiënten die waren ingeschreven in het UK Medical Cannabis Registry. De deelnemers werden verdeeld in drie groepen die gedurende zes maanden cannabis op oliebasis, gerookte of verdampte gedroogde bloemen of een combinatie van beide (CBMP) gebruikten. De op olie gebaseerde producten bestonden uit extracten, zuigtabletten en capsules.

De onderzoeksresultaten zijn onder de titel ‘Clinical outcome data of chronic pain patients treated with cannabis-based oils and dried flower from the UK Medical Cannabis Registry‘ gepubliceerd in het tijdschrift Expert Review of Neurotherapeutics.

Inhaleren + olie levert de beste resultaten op

Uit de onderzoeksdata blijkt verbetering van de symptomen in alle drie de groepen, waarbij patiënten die wietolie alleen of in combinatie met gedroogde bloemen (toppen wiet dus) gebruikten de meeste verbetering meldden.

De onderzoekers denken dat de CBMP-groep het meeste voordeel had, omdat de cannabis werd ingenomen via twee verschillende toedieningsmethoden; de ene direct opgenomen in de bloedstroom door inhalatie (gedroogde bloemen) en de andere langzaam opgenomen via het spijsverteringsstelsel (cannabis op basis van olie).

Verbeteringen in slaap en pijn én levenskwaliteit

“De bevindingen in deze studie tonen aan dat behandeling met CBMP’s op basis van olie, gedroogde bloemen of een combinatie van beide geassocieerd zijn met statistisch significante verbeteringen in pijnverlichting en slaapkwaliteit na 6 maanden bij chronische pijnpatiënten,” meldden de onderzoekers.

Bovendien ervoeren patiënten die oliën of beide soorten CBMP’s voorgeschreven kregen, minder angst en een verbetering van hun vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Patiënten die een combinatie van beide CBMP’s voorgeschreven kregen, registreerden verbeteringen in hun zelfzorg en mobiliteit.

Tezamen wijzen deze gegevens erop dat de start van een CBMP-behandeling gepaard gaat met een verbeterde HRQoL (gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit). Naast verbetering van de symptomen, meldden de deelnemers aan de CBMP-groep een kleine vermindering (3,28%) van hun gebruik van opioïde pijnstillers.

Wiet werkt wel tegen pijn, zoveel wordt wel duidelijk

Ongeveer één op de vier patiënten had een bijwerking, zoals vermoeidheid, slaperigheid en een droge mond. Bijwerkingen kwamen vaker voor bij vrouwen, voormalige cannabisgebruikers en cannabis naïeve (nieuwe) gebruikers.

Een eerder onderzoek onder patiënten die waren ingeschreven in het Britse register voor medische cannabis vond een aanzienlijke verbetering van hun pijn, ongemak en slaapkwaliteit na het gebruik van cannabisolie.

Uit een recent onderzoek onder Amerikaanse volwassenen met chronische pijn bleek dat bijna een derde cannabis heeft gebruikt voor pijnbestrijding. Meer dan de helft van degenen die cannabis gebruikten, zei dat ze daardoor ook hun gebruik van opioïden en andere pijnmedicatie konden verminderen.

En dan blijft het toch heel vreemd dat de Nederlandse huisartsen (en zorgverzekeraars) oordelen dat cannabis niet werkt voor pijnverlichting…

[illustratie:  Macrovector/Shutterstock]