(advertenties)
(advertentie)
Het lijkt wel of overal waar je kijkt medicinale cannabis wordt gelegaliseerd. In de voetsporen van velen die hen voorgingen volgt nu Mexico. Daar werd eerder deze week een wet aangenomen door de senaat die het gebruik van medicinale cannabis toestaat. De wet kwam met een overweldigende meerderheid door de stemming en wordt nu door het lager huis besproken. Naar verwachting treedt de wet in april 2017 in werking.

Meerderheid

In navolging van een nationaal drugsdebat in Mexico werd deze week gestemd over het legaliseren van medicinale cannabis. Het plan werd door de senaat aangenomen met een indrukwekkende meerderheid. Van de 105 leden waren er 98 voor en maar 7 tegen de legalisering van mediwiet.

Het wetsvoorstel voor het legaliseren van medicinale cannabis werd door 98 van de 105 leden van het senaat gesteund.

Met deze meerderheid zorgt de senaat ervoor dat het plan doorgeschoven wordt naar het Mexicaans lager parlementshuis. Dit geeft het ministerie van volksgezondheid ook de ruimte om een blauwdruk voor de wet te maken waarin het gebruik, productie en import van medicinale cannabis wordt beschreven.

Geweld

Voor een groot deel van de Mexicanen is het aangenomen plan niet breed genoeg. Door uitgebreider te legaliseren, waarbij wij denken aan de legalisering van recreatieve cannabis, zou het land dat al decennia worstelt met drugsgeweld geholpen zijn volgens die groep.

Het gevecht tegen Mexicaanse drugskartels is een heuze oorlog. Er zijn inmiddels 100.000 doden aan te wijten. [Foto: shutterstock/Frontpage]

Sinds de toenmalige president Felipe Calderon tien jaar geleden een offensief tegen de drugskartels begon, zijn er maar liefst 100.000 mensen vermoord. Er zijn er nog eens 30.000 vermist als gevolg van de oorlog tegen de drugshandelaren.

De huidige president Enrique Pena Nieto heeft laten weten tegen verbreding van de aangenomen wet te zijn.

Wel heeft hij zich eerder positief uitgesproken over het verhogen van de maximaal toegestane aantal gram mediwiet dat je in bezit mag hebben. Eerder mocht je maar 5 gram medicinale cannabis in je bezit hebben. Tegenwoordig mag je 28 gram (een ounce) van het helende kruid op zak hebben.

Onderzoek

In een samenvatting van het debat geeft het senaat opdracht aan het ministerie van volksgezondheid om: “regelgeving te ontwerpen om het medicinale gebruik van deze plant en haar derivaten te reguleren.” Daarmee includeren ze ook het psychoactieve delta9-tetrahydrocannabinol (THC), de meest bekende en voorkomende cannabinoïde uit de wietplant.

Het telen van wiet voor medicinale en wetenschappelijke onderzoeken wordt met de nieuwe wet ook (eindelijk) gedecriminaliseerd. Industriële hennep met een THC-concentratie van minder dan 1% mag straks met de nieuwe wet ook verbouwd worden. Dit geeft nieuwe kansen voor een handelsmarkt en im- en export van (producten van) vezelhennep.

Het inmiddels negen jaar oude meisje Grace Elizalde uit Noord-Mexico staat symbool voor de strijd tegen het medicinaal cannabisverbod. Grace lijdt al langer aan een heftige vorm van epilepsie, bekend als Lennox-Gastaut. In 2015 werd door het hoger gerechtshof bepaald dat haar ouders Epidiolex voor Grace mochten importeren. Het Britse medicijn op basis van cannabinoïden dat wereldwijd bekendheid wint door dit soort gevallen. 

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]