(advertenties)
(advertentie)
Volgens cijfers van Health Canada is het aantal medicinaal cannabis-gebruikers in Canada het afgelopen jaar verdriedubbeldDe toename zou vooral door patiënten zelf komen. Door andere patiënten te inspireren zorgen zij voor een noodzaak bij Canadese artsen om te leren over mediwiet. Een wetsverandering in 2014 maakte het voor patiënten al makkelijker om mediwiet aan te vragen en te ontvangen, via de post.

Verdriedubbeld

Het aantal Canadezen dat medicinale cannabis mag gebruiken is in het laatste jaar verdriedubbeld. Volgens cijfers van Health Canada waren er in september 2015 ruim 30.000 patiënten die mediwiet gebruikten.  In september van 2016 werden er maar liefst 98.460 patiënten geteld die wiet als medicijn mogen gebruiken. Het Canadese instituut van volksgezondheid verwacht in 2024 zelfs 450.000 officiële mediwiet-patiënten.

De stijging kan volgens een rapport van Ottawa Citizen worden toegeschreven aan veranderingen in het medicinaal cannabis-programma in 2014. In dat jaar werd een systeem geïntroduceerd waarbij patiënten minder recht hebben om thuis hun eigen medicijn te kweken. Daarentegen mogen commerciële kweekcentra nu mediwiet per post verkopen.

Patiënten

Volgens Dr. Sana-Ara Ahmed – die sinds een jaar ook cannabis voorschrijft aan patiënten – zijn het niet de artsen, maar patiënten die zorgen voor de groei. “Er staan misschien wat meer artsen voor [medicinale cannabis, red.] open. Maar ik geloof vooral dat het dezelfde artsen zijn, die meer patiënten ontvangen”, zegt Ahmed in het rapport. “De richting komt vanuit het volk niet vanuit artsen.”

Het zijn vooral patiënten die succesverhalen delen die zorgen voor deze toename. Andere patiënten durven daardoor mediwiet te overwegen en gaan daarover praten met hun arts. [Foto: shutterstock/ PHOTOCREO Michal Bednarek]

Doordat patiënten hun succesverhalen delen, durven anderen medicinale cannabis te overwegen. Die overweging verplicht artsen om meer te leren over de medicinale toepassingen van de wietplant. Daarom raden wij patiënten ook altijd aan open te zijn over hun mediwiet-gebruik.

Artsen

Professor Alan Ball doet een poging om artsen kennis over cannabis bij te brengen. Zelf is hij naast professor aan de Universiteit van Toronto ook huisarts. Hij heeft als onderdeel van een lopend medicinaal educatie-programma meerdere workshops gegeven over het gebruik van medicinale cannabis.

Bell zegt: “Als een patiënt bij een arts binnenloopt en zegt: ‘Ik heb deze pijn, ik gebruik daar straat-cannabis voor en het helpt’, zal de gemiddelde arts het spoor bijster zijn. Als artsen zijn we namelijk niet snel geneigd om het gebruik van welke medicijnen dan ook, zonder adequate opleiding goed te keuren.” Over die barrière zegt de professor: “Het is te overkomen, we zijn pas net begonnen”.

[Openingsfoto: shutterstock/Bruce Stanfield]